Din oras

Emil Boc, după numărul mare de cazuri din Cluj: „Bătălia cu covidul se duce în afara spitalelor… Acolo trebuie să întărim cel mai mult măsurile”

Scris de 261

Numărul crescut de cazuri de infecție cu coronavirus rămâne unul constant în Cluj, iar recent autoritățile din Germania au introdus Clujul și județul Alba pe lista zonelor de risc. După alegerile din 27 septembrie 2020, autoritățile au raportat zilnic peste 2000 de cazuri noi, iar Lucovid Orban a declarat că printre locurile cu cel mai mare risc de infectare figurează nunțile, botezurile ori chiar transportul public. Primarul Emil Boc susține în continuare că situația la nivelul județului Cluj este sub control, chiar dacă numărul de cazuri a explodat. Potrivit edilului clujean, cel mai mare risc nu il reprezintă nici nunțile și nici evenimentele publice, ori transportul public, ci cartierele – locurile de întâlniri publice unde măsurile nu mai sunt respectate cu strictețe, clujenii aflându-se în proximitatea propriului domiciliu și pierzând din vigilență. 

Cu alte cuvinte, Emil Boc susține că riscul de infectare există acolo unde competențele autorităților sunt mai reduse și intervine responsabilitatea individuală a cetățeanului. Iar numărul mare de cazuri este pus pe neglijența omului de rând, nu pe incompetența, lipsa de profesionalism și lipsa de responsabilitate a autorităților clujene în acest sens.

„Printre factorii de risc, nu am văzut nunțile, botezurile și petrecerile la Cluj ca fiind prima sursă de contaminare. Nici evenimentele publice, pentru că s-au respectat măsurile de distanțare, nici transportul în comun unde n-am văzut om fără mască, ci consider că parcurile, locurile de joacă, locurile de întâlniri publice din cartiere, acolo trebuie mai multă responsabilitate după părerea mea. 

Acolo și experții au spus că oamenii când sunt în preajma cartierului parcă au relaxare mai mare, pentru că se consideră acasă. 

Acolo trebuie să întărim cel mai mult măsurile, prin conștiința civică a fiecăruia dintre noi, protecția. Mai ales în locurile aglomerate, în centrele de cartier e bine să purtăm mască”, a declarat în cadrul unei intervenții la un post de radio local primarul Emil Boc. 

Edilul Clujului recunoaște că la nivel județean a fost înregistrat un număr tot mai mare de cazuri de infecție cu coronavirus, dar consideră că această creștere poate fi pusă și pe seama unor focare de la câteva centre de vârstnici ori fabrici, acolo unde au fost înregistrate mai multe cazuri de infecție. Desigur, un risc este prezentat și de transmiterea comunitară, iată de ce Emil Boc consideră că lupta nu se duce în spitale, ci în afara lor, în funcție de modul în care sunt respectate măsurile de protecție de către clujeni:

„Nu suntem într-o situație în care să nu avem controlul. 

E o situația care ne îngrijorează, este adevărat. Subliniez, bătălia cu covidul se duce în afara spitalelor, nu în spital.

În spital e capacitate limitată, acolo mai putem pune câteva aparate de terapie intensivă în plus, mai putem crea 10 locuri, dar bătălia adevărată e în afara spitalului”, a declarat Emil Boc, îndemnând cetățenii să respecte regulille minime de prevenție: purtarea măștii, distanțarea socială și igiena mâinilor. 

De curând, Lucovid Orban a declarat că numărul mare de cazuri înregistrate pe parcursul acestei săptămâni pot fi explicate prin nerespectarea măsurilor de către români la evenimente publice, in transportul în comun, ori la nunți și botezuri:

Pe primul loc sunt „nunţile, botezurile şi evenimente de acest tip în care nu s-au respectat măsurile de protecţie”. „Al doilea factor de risc l-a constituit transportul public – urban, intrajudețean şi interjudeţean și transportul spre și de la platformele industriale. Am solicitat intensificarea controalelor privitoare la respectarea regulilor”, a spus Orban.

Premierul a mai spus că până acum primarii s-au temut să ia decizii, pentru că era perioada dinaintea alegerilor locale, dar că acum trebuie să nu mai aibă această frică.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 mins PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 48 mins Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 1 hour Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 4 hours In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 4 hours In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 5 hours Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 22 hours In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 1 day In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 1 day In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
 • Acum 1 day Rautacisme
  Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE