Din oras

Emil Boc, despre Clujul verde: „Fiecare copac din acest oraș este protejat, nu există”

Scris de 61

Niciodată municipiul Cluj-Napoca nu a cunoscut un asemenea proiect de plantare de arbori precum cel anunțat de administrația penelistă locală: „Fiecare copac din acest oraș este protejat, nu există”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții radiofonice. Odată cu adoptarea înaltelor standarde de către administrația locală care s-au transpus în elaborarea unui proiect de plantare de noi arbori, spații verzi au început să apară până și în zonele unde clujenii văzuseră până în prezent doar asfaltul. Edilul clujean oferă drept exemplu strada Emil Isac, parte a unui proiect de modernizare a străzilor din centrul orașului – Piața Lucian Blaga, str Republicii și str Petru Maior – aflat în întârziere și suprataxat de administrația locală prin intermediul amenzilor din cauza tergiversării lucrărilor de execuție. 

în imagine: arbori pe strada Emil Isac

CITEȘTE ȘIInaugurare electorală „next level” la Cluj – Emil Boc își face marketing politic pe Facebook cu o stradă nefinalizată

„Lucrurile sunt fără echivoc. 

Fiecare copac în acest oraș este protejat, nu există. 

Numai în cazul în care se impune prin aviz de mediu sau prin analiza RMN-ului copacilor că el prezintă pericol pentru siguranța cetățenilor, numai atunci se atinge lumea de copaci, în rest nimeni, repet, sau dacă o face cu riscul de a face pușcărie, nu se atinge de copaci”, a declarat primarul Boc.

De altfel, acesta a încercat să explice criteriile pe baza cărora este permisă tăierea arborilor din oraș: 

„Sunt, evident, activități de toaletare, pentru ca și oamenii, și copacii mai îmbătrânesc, mai… nu?

Mor și copacii. Sunt și asemenea situații. 

Dar deciziile care țin de eliminarea lor sunt făcute fie pe baza avizului de mediu, atunci când este vorba de o lucrare care înseamnă modernizare, și atuncea se analizează, arborii sunt scoși, se păstrează, se plantează de trei ori mai mulți arbori în același timp, pe baza unui aviz al specialiștilor, sau în cazul în care arborul… arborele prezintă pericol pentru siguranța publicului, noi am cumpărat la Primărie un aparat pe care-l numesc eu generic „RMN-ul copacilor”, care pune fișa la dosarul copacului și arată: 

„Uite, copacul ăsta are bortă, cum ziceam noi în copilărie, uite, se prăbușește, la un prim vânt cade pe oameni”.

No, acolo trebuie să intervii și să faci aceste intervenții”, a explicat Emil Boc modul strict în care este permisă toaletarea arborilor în municpiul Cluj-Napoca. 

Primarul Emil Boc nu a uitat să amintească de proiectul Clujului verde, prin care în următorii zeci de ani, imaginea orașului va fi de nerecunoscut din cauza arborilor plantați pe zeci de hectare:

„Obiectivul nostru este, am spus, până în 2030 vom planta în oraș 100.000 de arbori noi, începând cu ăia cu balot mare, dar și alți arbori. 

Și vedeți că-n fiecare proiect apar arbori noi. 

N-ați avut niciodată arbori pe strada Emil Isac sau n-ați avut arbori pe strada Napoca. 

Acum vor fi arbori inclusiv acolo, sau în Piața Blaga vor apărea arbori, pentru prima dată. 

Erau numai betoane și asfalt, vom avea arbori. 

Peste tot, la școli, continuăm campania de plantare în fiecare curte de școală, și nu numai”, a conchis primarul Emil Boc. 

Recent, clujenii au inițiat o petiție pentru a bloca demersul Primăriei de a tăia arborii sănătoși din Parcul Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române, care prevede tăierea a 30 de arbori maturi pentru a face loc și mai multor pavaje și betoane.

CITEȘTE ȘI: După ce Primăria a aprobat tăierea arborilor din Parcul Ștefan cel Mare, Emil Boc susține că nu s-a decis nimic: „Voi fi cu ochii ca pe butelie”

Și în urma lucrărilor de modernizare a scuarului CEC/Piațeta A. I. Cuza din fața Instituției Prefectului Județului Cluj, zona a fost „modernizată” și acaparată de betoane. În urma articolelor Ziar de Cluj, în spatele scuarului a fost amenajată și o zonă verde. 

CITEȘTE ȘIPrimăria a betonat scuarul CEC, a eliminat din peisaj fântâna arteziană, dar a plantat și niște iarbă verde

De altfel, după ce primarul Emil Boc a reușit în urmă cu câteva luni să realizeze o sesiune foto plantând copaci chiar în Piața Lucian Blaga, odată ședința foto încheiată, noii arbori plantați de edil au dispărut peste noapte. 

Prins în verva proiectului Clujul verde, primarul Boc a plantat câțiva arbori chiar în mijlocul trotuarului îngust din strada Bună Ziua, periclitând circulația pietonilor. După această gafă și amuzamentul internauților, arborii din trotuar au dispărut. ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Rautacisme
  Emil Boc: “Vom mapa educațional zona metropolitană”. Poate că cu sapa. Sau coasa
 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  Băiete, încă o tură de randări pe calculator şi powerpointuri pentru presa de chitanţier! Boc vorbeşte despre stadiul investiţiei care OSĂ fie în Borhanci. Stadiul e că s-au mai făcut nişte randări şi slide-uri în powerpoint
 • Acum 3 hours Din oras
  Municipaliteatea mai “articulează” 30 de milioane de euro în 40 de autobuze electrice. Care OSĂ stea în depou cam ca şi celelate
 • Acum 4 hours Eveniment
  BEAT LA VOLAN a rănit trei persoane pe Calea Mănăştur. Cum vă ziceam, genul acesta de inconştienţă ar trebui încadrat la tentativă de omor
 • Acum 4 hours Din oras
  I-au trebuit 20 de ani să “reglementeze” Urbanismul de Cumetrie. Cum OSĂ îl scuze Emil pe Boc că s-a construit haotic în Cluj-Napoca
 • Acum 5 hours General
  ROMÂNIA FURATĂ: Podul din Cluj care se termină într-un câmp cu porumb
 • Acum 6 hours Eveniment
  GHINION: Poliţiştii au reţinut 13 traficanţi de droguri din zona Turda – Cîmpia Turzii
 • Acum 7 hours Politica
  LUCIAN BODE A TRECUT LA AMENINȚĂRI: ”Cu toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat-o mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți/ E publică, la Biblioteca Universitară din Cluj și Biblioteca Națională”
 • Acum 8 hours Straineze
  Viktor Orbán, declarații din genunchi: “Rusia nu a căzut deloc în genunchi, în timp ce economiile europene se dărâmă. Trebuie schimbată politica de sancţiuni a UE”
 • Acum 24 hours In vizor
  În loc să-i dea una peste ceafă ”euroderutatului” Rareș Bogdan pentru ieșirea putinist-teroristă de ieri, Klaus Iohannis îl mângâie pe creștet: ”L-a luat puțin valul”…
 • Acum 24 hours In vizor
  În scandalul de achiziție cu dedicație a BMW-urilor pentru Poliția română de la amicul Schmidt al președintelui Klaus Iohannis, Bode vrea să ne zică că ”Cei patru evangeliști au fost trei: Luca și Matei”
 • Acum 1 day Rautacisme
  Boc aruncă pisicile moarte ale metroului şi centurii metropolitane pe masa Ministerului Transporturilor
 • Acum 1 day Eveniment
  SĂ NE INTOXICĂM “SĂNĂTOS”: Napolitane cu SALMONELLA, retrase din toate magazinele LIDL din țară. ANSVSA: “Poate provoca afecțiuni grave”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE