Din oras

Emil Boc despre centura metropolitană: Mă adresez clujenilor raționali, care știu ce greu se fac proiectele, nu celor care vorbesc doar ca să fie auziți

Primarul Emil Boc a ținut să vorbească peste 10 minute despre motivele care au dus la anularea licitației pentru tronsonul doi al centurii metropolitane, ținând să specifice că se adresează clujenilor raționali care știu că adjudecarea unei licitații durează, nu celor care vorbesc doar ca să fie auziți.

Boc a fost acuzat că tergiversează luarea unei decizii în ceea ce privește singura ofertă depusă pentru tronsonul doi al Centurii Metropolitane, asta după ce au trecut cinci luni de când a fost depusă oferta. Însă primarul a ținut să menționeze că procedura este una de durată, pe care clujenii raționali o înțeleg.

În fapt, motivul pentru care singura ofertă depusă a fost declarată neconformă este uluitor. Asocierea de firme ar fi făcut o greșeală de calcule în momentul depunerii ofertei financiare, și aceasta a fost cu 30% mai mare decât valoarea estimată, asta deși legea permite o majorare de maxim 15%. Cu alte cuvinte dintr-o eroare materială licitația va trebui cel mai probabil reluat-o și cine știe dacă se va finaliza anul acesta.

”Singurul ofertant nu a putut merge mai departe pentru că oferta este neconformă și a fost declarată inadmisibilă.  Potrivit prevederilor legale, orice ofertă trebuie să se încadreze în valoarea estimată. Legea dă posibilitatea ca valoarea maximă să fie depășită cu maxim 15%. Se poate opera o astfel de excepție doar în situația în care toți ofertanții au depășit valoarea. Ulterior trebuie să se verifice cu autoritatea contractuantă dacă există disponibilitate pentru a depăși valoarea estimată cu 15%. Primăria a contactat autoritatea contractantă, Ministerul Transporturilor, și în urma discuțiilor a existat acordul pentru a avea o valoarea cu 15% mai mare, motiv pentru care s-a făcut și actualizarea indicatorilor tehnico-economici. În aceste condiții, la deschiderea ofertei financiare s-a descoperit că oferta depusă este cu 30% mai mare decât valoarea estimată. Comisia de licitația a pus întrebări ofertantului să clarifice de ce a venit cu o ofertă mai mare cu 30%. Acesta a transmis că a fost o eroare tehnică, că au greșit calculele și a rezultat o eroare materială. Acest răspuns a fost trimis la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice care a spus nu, nu se acceptă. Este depășire cu 30%, nu acceptăm că este greșeală tehnică, în consecință anulați procedura. În aceste condiții Primăria municipiului Cluj-Napoca nu a avut altă alternativă decât să declare oferta neconformă deoarece a depășit cu 30 % valoarea estimată, chiar dacă prin clarificări firma a spus: „am greșit la calcule”, a explicat primarul Emil Boc.

Desigur că asta nu justifică faptul că din 2017 Primăria abia a reușit să adjudece un tronson al Centurii metropolitane, respectiv primul tronson care are o lungime de doar 2 kilometri. Însă este evident că nu suntem printre clujenii aceia raționali care înțeleg greutățile pe care le are primarul. Doar vorbim ca să fim auziți, unii de mai bine de 10 ani. Nu înțelegem ce înseamnă administrație, de aceea avem pretenții și pentru noi normalitatea înseamnă că în 2024, al doilea cel mai mare oraș al țării ar fi trebuit să aibă centură ocolitoare.

„M-am adresat oamenilor raționali, care înțeleg care e legea în această țară. Care înțeleg greutățile pe care le avem. Evident cei care nu ascultă nu mă adresez lor pentru că oricum nu vor să asculte. Primăria și comisia de licitație a făcut tot ce i-a stat în putință să ducă această licitație la bun sfârșit. A fost o întreagă procedură, avize peste avize. Avem cel mai bun proiect posibil pentru această centură. Că am obținut să avem resursa financiară iclusiv la valoare crescută cu 15%. Avem deja indidcatorii tehnico-economici actualizati. Acolo unde a fost posibil lucrările au mers în linie dreaptă cu multe eforturi. Pentru cei care se întreabă de ce trebuie să dureze o procedură de licitație chiar dacă este un singur ofertant. Trenul care merge de la Cluj la București,chiar dacă are două vagoane sau 10 vagoane trebuie să treacă prin stațiile pregătite. Este campanie electorală, unii vor dori să vorbească doar să fie auziți, eu vorbesc pentru oamenii raționali care înțeleg ce înseamnă administrație și sunt serioși și vor să construiască pe termen mediu și lung pentru Cluj”, a mai explicat primarul.

Exit mobile version