Reportaj

Emil Boc – demisia! Pe cocoasa Clujului a crescut un ghetto adevarat! Rromii de pe Cantonului se amuza aruncand cu pietre si rahat in masinile firmei ACI

Ce frumos e orasul nostru de 5 stele! Tramvaiele rad in soare movulii, berea curge in valuri la Septemberfest, Mitropolia organizeaza o gala caritabila, Emil Boc zambeste cald la conferintele de presa, Clujul nostru drag vibreaza ca o Capitala Culturala Europeana, totul e frumos si perfect, noi suntem inima Transilvaniei!

Dar cum treci de Selgros si iesi putin din aburul aurifer al ingamfatului oras, te trazneste un miros de urina arsa, o duhoare acra de gunoi ce sta la soare. Nu te speria e tot Clujul! Clujul real. 

La Cluj-Napoca, chiar pe cocoasa buboasa a orasului, putin inainte de tigania de la Pata Rat, se dezvolta o excrescenta sociala periculoasa, un ghetto in adevaratul sens al cuvantului. Spre deosebire de tiganii de la Pata Rat, care muncesc de dimineata pana seara la reciclat gunoaiele, pe Cantonului, 600 de „clujeni” si-au construit cartierul lor.

Ii doare in cur de orice, chiar si de oras, fiindca si pe oras ii doare in cur de ei. Asa ca fac ce vor ei acolo, beau, ard cartoane si cauciucuri, se bat, fac copii, agreseaza trecatori, ba chiar se si distreaza, batandu-si joc de activitatea unei dintre cele mai mari companii de constructii din Cluj, ACI, ai carei angajati sunt efectiv disperati de actele de violenta la care sunt supusi constant in drum spre serviciu, in timpul lui sau atunci cand pleaca spre casa. Cea mai frumoasa „distractie” a tiganilor de pe Cantonului? Aruncatul cu pietre dupa masinile ACI.

Ziar de Cluj va prezinta o poveste fara stele, fara panglici, fara zambete. E povestea unei administratii impotente care nu are niciun plan cu acesti „cetateni”, a unei firme ce nu are curaj sa iasa in public si sa se apere si care se ascunde de presa, e povestea unui oras, inima Transilvaniei, ce prefera sa priveasca in alta parte si nu spre adevaratele probleme ale Cetatii.

 

„Cartierul” a crescut cu 50 la suta in 4 ani

 

Pe strada Cantorului locuiesc de ani buni sute de tigani ce nu tin de nicio colonie. N-au legatura nici cu cei din Pata Rat, nici cu cei din Dallas. Sunt independenti si in continua expansiune. Daca in 2010 erau in jur de 400, acum, numarul lor a trecut de mult de 600. Iar infractiunile pe care le savarsesc cresc direct proportional cu numarul membrilor unei familii.

Isi intind rufele in strada, unde se si spala. Nu au curent decat daca il fura, iar apa potabila este la un singur put, in capatul strazii. Intr-o camaruta de cel mult patru metri patrati traiesc sapte suflete, cel putin. Familii cu multi copii, bunici si strabunici. Multi cu handicapuri vizibile, altii cu boli ascunse, majoritatea celor care au trecut de varsta majoratului – cu dosar penal. Alaturi de ei, pisici sau caini, cu zecile.

 

Au buzi ecologice, dar le e lene. Cacatul „de cu seara” e aruncat langa gardul ACI

 

E aproape de ora 15 si mergem la paznicul de la firma de constructii. Suntem de la „asistenta”. Am pus-o pe Adina Fartusnic sa isi ia o rochita de contabila si o mapa. Eu sunt gras si incruntat, paznicul nu comenteaza prea mult. E si el iritat, mai ales cand ii spunem de pietre.

„Ati venit mai repede, de obicei, incep copiii cu pietrele cand vin de la scoala. Apoi, cand se imbata pa sara, ii apuca pa astia mai mari cu datul la tinta. Uitati-va pe zidu’ exterior, e plin de urme de lovituri. O pus sefii sarma, camere video, tot, ca nu se mai poate cu astia. Politia nici nu sa baga, ce sa le faci la astia, ca is multi”, spune paznicul privind spre parcarea ACI, unde sunt zeci de masini.

Paznicul e foarte informat:

„Domnule draga, au buzi ecolojice, da’ li-i lene sa marga pana la ele. Sa caca si sa pisa si dimineata arunca langa gard mizeria. Ne-am umplut de sobolani de la ei, ii ceva… vina aia de la deratizare tot timpu’ ca sefii se enerveaza cand vad. Nimeni nu ie nicio masura, nici politia, astia ii dore in cur, iei au ajutoru’ social si gata! Il beu si manca si sa bat, mira-s-ar lumea de ei tigani”, injura omul din cuscubeta. 

Baza de la Someseni a ACI, impresionanta

 

Il lasam pe paznic si ii spunem ca mergem pana la birouri, dar ne tupilam in baza. E luna bec peste tot in baza ACI, desi misuna multe masini si multi muncitori. Baza de la Someseni e adevaratul cartier general al ACI, firma infiintata in 1992, cu portofoliu impresionant si actionari pe masura. Au undeva pe la 400 de angajati, ne zice un tanar inginer, pe care il mintim ca suntem de la „fondurile europene” si ca facem verificari. 

E impresionant totul, ne pare rau cumva ca nu am fost primiti ca ziaristi inauntru, dar reticenta fratilor Aschilean, cei care conduc in fata afacerea ACI, este renumita. La baza de la Someseni, productia industriala, ne spune inginerul amabil, se duce in proportie de 70 la suta pe nevoile santierelor proprii ale ACI, care a devenit in ultimii ani o firma mare, cu lucrari mari. Intram in fabrica de prefabricate, cu o capacitate de 1000 de metri cubi pe luna.

Totul e mare la ACI: fabrica de fasonare a otelului beton poate fi „cocosita” cu 450 de tone pe luna, fabrica de confectii metalice, aflata in constructie, va putea duce 400 de tone pe luna per schimb.

„Aia ii o minune, va zic, nu mai este niciuna in Ardeal ca a noastra”, ne spune inginerul care stie o gramada de detalii interesante: „A costat 3 milioane de euro, o sa fie super moderna, vom avea linii automatizate si complete de debitare si gaurire, atat pentru table, cat si pentru profile laminate, o sa aiba inclusiv instalatie de sablare si tunel de vopsitorie… Tre’ sa vina utilajele in octombrie”, baga din top tanarul, ca si cum ar fi patronul ACI.

 

 

Inapoi la ghetto

 

Niste „doamne” ce injura aspru o freaca la o tigara labartate pe o bordura. Langa buzile ecologice arde ceva foarte urat mirositor, poate chiar buzile. 

Pe „cetateni” ii doare in cot.

Au propriile lor legi, ale strazii, dupa care se ghideaza in fiecare zi. Iar asta ii face sa devina agresivi de fiecare data cand prin zona apare un necunoscut sau pe strada trece o masina noua.

Orice necunoscator devine o tinta a tiganilor de pe “Platanilor”. Seara, asmut cainii pe inconstientii trecatori ce se ratacesc pe acolo sau, din cand in cand, mai  „trag” cu pietre dupa masinile ce se incumeta sa traverseze ghettoul.

Intorsi in redactie, sunam.

 

Primaria: „Nu exista un plan cu dedicatie pentru ei”

 

Primaria Cluj-Napoca a reusit sa faca ceva in ce-i priveste – sa schimbe numele strazii de pe placuta. Atata au putut amploaiatii condusi de marele Emil Boc: le-au schimbat numele ghettoului din Cantonului in Platanilor. In rest, nimic.

“Nu exista un plan cu dedicatie pentru ei. Sesizarile, indiferent de unde se intampla in municipiu, au acelasi regim. Ca-s pe strada Platanilor, Devei sau Mehedinti, Politia Locala e impartita pe sectii. Merg, verifica, aplica sanctiuni. Nu exista un program special pentru cei de pe strada Platanilor din niciun punct de vedere. Sunt cetateni ai Clujului, au aceleasi drepturi si aceleasi obligatii ca oricare altul”, spune Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Asta desi, in decembrie 2010, Primaria avea un plan de a muta tiganii de pe Coastei si Cantonului in locuinte la Pata Rat. Consilierii locali au adoptat chiar si un proiect de hotarare privind atribuirea de locuinte sociale persoanelor fara adapost de pe strazile Coastei si Cantonului. Si s-au tinut de cuvant, dar doar pe jumatate. Cei de pe Coastei au fost mutati, iar cei de pe Cantonului au fost… redenumiti.  

 

Sa radem cu IPJ Cluj

 

Doar pentru a ne amuza si mai tare de autismul autoritatilor, am cerut un punct de vedere si Politiei. Stiam ce o sa obtinem, dar am vrut sa fim niste masochisti mediatici si am insistat.

Iata ce am primit de la departamentul de presa al IPJ Cluj. Cuvinte tari, dar moi, ca tabla din cuvantul „tablagii”. Cititi si „nu va radeti”, asta e Clujul real:

 

„Stimata doamna Fartusnic,

În cursul anului 2014, în urma incidentelor semnalate pe strada Platanilor au fost cercetate 29 de fapte de natură penală. Totodată, au fost înregistrate 41 de sesizări de altă natură, dintre care 14 nu s-au confirmat în momentul deplasării echipajelor de poliție la fața locului. 

Frecvența incidentelor semnalate în zonă este mai ridicată la sfârșitul săptămânii şi în zilele de sărbătoare, având ca şi principală cauză consumul de alcool. Pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, zona a fost inclusă în itinerariul de patrulare al poliţiştilor. Totodată, s-au suplimentat forţele de ordine, având sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca şi a Direcţiei Poliției Locale Cluj-Napoca.

Poliţiştii din cadrul Secţiei 7 Poliţiei desfăşoară periodic activităţi de prevenire a fenomenului infracțional, în care sunt angrenaţi membrii comunităţii de pe strada Platanilor. La unele dintre aceste întâlniri au participat reprezentanţi ai United Nations Development Programme România.

În cadrul discuţiilor purtate, poliţiştii au atras atenţia persoanelor care au în îngrijire minori să nu le permită acestora să îşi petreacă timpul pe rampa de colectare a deșeurilor menajere şi le-au prezentat acestora pericolele la care s-ar putea expune, cu precădere de a deveni victimele unor accidente grave.

Au fost intensificate acțiunile organizate în vederea identificării persoanelor care locuiesc fără forme legale în zonă ori care nu dețin acte de identitate sau au termenul de valabilitate expirat.

În activităţile organizate în zonă, poliţiştii au angrenat şi reprezentanţi Direcția de Asistență Socială și Medicală din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din cadrul Consiliului Județean Cluj pentru consilierea persoanelor care necesită sprijin şi pentru a-i sprijini pe cei apţi să îşi găsească un loc de muncă stabil.

Totodată, poliţiştii din cadrul Secției 7 Poliție au acordat suport organizaţiilor care a desfășurat activități cultural-educative în zonă.  

În ceea ce priveşte numărul de poliţişti angrenaţi în menţionerea ordinii şi liniştii publice în zona indicată de dumneavoastră, acesta diferă în funcție de natura incidentelor semnalate.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca – Secţia 7 Poliţie vor continua activităţile demarate, intensificându-le dacă situaţia o impune, astfel încât  demersurile să nu rămână fără ecou şi să se obțină progrese.

Cu stimă,

 

Responsabil Legea nr.544/2001

 Subinspector de poliţie

      Simona Emilia VÎRCI”

 

    

 

          

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *