In vizor

Emil Boc: „Clujul a ieșit cu fruntea sus, nu am avut probleme speciale, numărul de infectați a fost undeva în jur de 40-50 din municipiu pe întreaga perioadă”

Primarul Emil Boc le-a transmis astăzi un mesaj pozitiv clujenilor printr-o intervenție telefonică la un post de radio local. Conform declarațiilor edilului, clujenii au dat dovadă, de la începutul pandemiei, de un simț civic ridicat și de multă responsabilitate, ceea ce a ajutat și autoritățile în lupta cu coronavirusul, care este, în prezent, conform datelor statistice, în declin ca număr de cazuri. În mijloacele de transport în comun în special se pare că oamenii au înțeles obligativitatea purtării de mască, și cei în vârstă respectând intervalul orar care le-a fost alocat.

Dacă situația se menține pe acest trend favorabil, am putea spera, în continuare, la o viață în oraș mai „respirabilă”. Totuși, afirmațiile primarului trebuie privite cu rezerve – acesta a afirmat că regulile au fost respectate de către clujeni „fără a fi nevoie de baston și de chitanțier”, ori noi știm că au fost date mii de amenzi în starea de urgență pentru nerespectarea măsurilor impuse de către autorități:

„Alaltăieri, în transportul în comun, dimineața, au fost 9 708 călători între ora 7 și 9 45. Și, vă spun că fără mască au fost identificați doar 16 cetățeni. 16 persoane din 9 708! Cred că asta spune totul despre gradul de responsabilitate al clujenilor și de faptul că asta ajută autoritățile să ținem situația în continuare sub control și, așa cum ați văzut și la ieșirea din starea de urgență, Clujul a ieșit cu fruntea sus, nu am avut probleme speciale, numărul de infectați a fost undeva în jur de 40-50 din municipiu pe întreaga perioadă și, cu alte cuvinte, respectarea din perspectivă civică a acestor reguli, fără a fi nevoie de baston și de chitanțier, contează cel mai mult!

 Pe asta contez și eu în continuare în perioada următoare, ca aceste reguli minimale impuse de autorități, care în bună parte sunt reguli de bun-simț cu care vom conviețui de aici înainte ca parte a stilului nostru de viață, le vom menține.

Nu mă refer aici la închiderea școlilor, a creșelor, a grădinițelor, care sunt temporare și vom reveni la normalitate. Mă refer la lucruri precum acelea ca atunci când ești răcit să porți o mască, să nu transmiți virus la ceilalți.(…) Și această regulă va trebui să devină una de bun-simț, când se va ieși din această pandemie. Când ești, domnule, răcit, nu strănuți în autobuz, să se ducă dintr-un colț în altul virușii, sau în avion, sau pe stradă sau în locuri publice! Sau, de asemenea, a te spăla după fiecare ieșire în teren pe mâini reprezintă un lucru de bun-simț pentru că împiedici răspândirea și a altor boli. (…) Sau de a evita locurile aglomerate, unde iarăși există acest risc de transmitere a virușilor. Cred că, până la urmă, aceste măsuri de bun-simț vor trebui să facă parte din viața noastră și, încetul cu încetul, ele devin parte a vieții noastre.

Celelalte restricții sunt temporare și sunt convins că, așa cum, la trecerea din starea de urgență în starea de alertă s-au ridicat niște restricții, dacă lucrurile merg în această direcție… și mă uit pe grafice și pot să vă spun că evoluția este bună, în sensul că trendul este descrescător și aceasta este cea mai importantă direcție. Deci, uitați, un trend descrescător pe care îl avem, de la 194, 188, 176, 168, 158, deci scade numărul persoanelor infectate pe Cluj; asta arată că, dacă se mențin în continuare aceste reguli minimale, putem avea situația sub control și, încetul cu încetul, dar sigur, să revenim la ceea ce cu toții ne dorim, aproape de situația pe care am avut-o înainte, cât mai repede cu putință. Știm că nu va fi dintr-o dată, dar lucrurile merg în această direcție.

Trebuie să mai așteptăm încă să mai vedem impactul până la 1 iunie, al măsurilor stării de alertă. Nu putem încă trage concluzia cu privire la impactul național de după starea de alertă, decât în jurul datei de 1 iunie, atunci vedem dacă, într-adevăr, românii, prin modul cum s-au comportat, au agravat sau nu coronavirusul. Cel puțin la Cluj, vă pot spune, din datele pe care astăzi le avem în față, că numărul persoanelor este în scădere în privința celor care se infectează cu coronavirus și că, dacă aceste lucruri se respectă în continuare, vom putea respira mai bine.

Cei 16 care au fost identificați fără mască în mijloacele de transport în comun doar au fost atenționați; prima dată, la fel ca în orice situație la Cluj, când am impus reguli noi, prima dată lucrăm la informare, prevenție, atenționare, mustrare, avertisment și, după care, trecem la etapa a doua, a sancțiunilor. Evident că cei care nu au avut, nu au urcat în autobuz. Cei 16 au fost opriți să urce în autobuz, pentru că în stațiile aglomerate importante din oraș, Poliția Locală este prezentă acolo, informează cetățenii, asigură intrarea pe ușa din față, șoferul, de asemenea, respinge pe cei care nu au mască să urce în autobuz și s-au obișnuit oamenii cu această regulă. (…)

Nu aș spune că la Cluj a fost debandadă. Vedeți, pe toate știrile de televiziune era informația: începem să redeschidem parcurile! La Cluj nu am închis parcurile deloc în perioada stării de urgență. De ce nu le-am închis? Pentru că la Cluj s-au respectat regulile acelea de distanțare socială, ca oamenii să nu meargă în grupuri mari prin parc, și nu a fost nevoie să intervenim cu bariere și să spunem: gata, aici nu se intră! Noi nu am avut o asemenea interdicție nici în starea de urgență, nu o avem nici acum și, într-adevăr, cu mici nuanțe, dar nu au fost petreceri la grătar, nu au fost întâlniri din-acestea în grupuri mari care să producă probleme, nu am avut chefuri pe la vreo terasă pe undeva, cum s-a văzut prin alte părți ale țării.

Și în privința pensionarilor, informațiile pe care le-am primit de la Compania de Transport Public și de la Poliția Locală au fost acelea că, da, se respectă această regulă, pe de o parte s-au mărit plafoanele în vederea acordării gratuităților pentru pensionari, iar, pe de altă parte, se respectă intervalul 6:30-8:30, în care trebuie să nu călătorească cu transportul în comun, având la dispoziție tot weekendul sau oricând după ora 8 30 sau înainte de ora 6:30 dimineața. (…) Deci, până în acest moment, și aici pot să vă spun că lucrurile sunt sub control, CTP și-a reluat la maxim capacitatea de transport, tocmai având în vedere limitarea numărului de locuri în autobuze, să asigure o fluență a circulației”, a declarat primarul Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *