In vizor

Emil Boc a pus Clujul pres la picioarele lui Buta

In perioada 4-8 august va avea loc festivalul Untold, unde sunt asteptati mii de turisti din tara si din toata lumea. Pe toata perioada evenimentului vor fi mobilizati sute de politisti, jandarmi si reprezentanti ai ogranelor de control si de ordine din Municipiu si din judetele invecinate – ceea ce este foarte bine, mai ales in contextul atentatelor care au avut loc in ultima vreme in Occident.

Mai putin bine este faptul ca o buna bucata din Cluj va fi „rezervata” festivalului – si inca nu stim in ce conditii s-a facut rezervarea, adica in folosul cui. Vorbim, desigur, despre Stadionul Municipal, Parcul Central si Sala Polivalenta, plus strazile care vor fi inchise circulatiei, sau cu circulatia restrictionata partial pe parcursul festivalului. Stadionul Municipal este in subordinea Consiliului Judetean Cluj. In rest, atat Parcul Central, cat si Sala Polivalenta si spatiile aferente, sunt spatii publice, aflate in administrarea Primariei Cluj-Napoca. In conditiile de fata, ne-am fi asteptat ca un astfel de eveniment care se desfasoara pe spatiul public, sa fie un motiv de atragere de noi fonduri la bugetul local. In practica, se pare ca bugetul local al municipiului Cluj-Napoca nu va avea aproape nimic de castigat de pe urma acestui festival.

Minoritatea tacuta nu e chiar asa de muta, doar ca nu o baga nimeni in seama

Inca de anul trecut, de la prima editie a festivalului, au aparut si primele reactii ale locuitorilor din zona Parcului Central. Multi dintre ei, persoane invarsta sau cetateni cu responsabilitati, s-au plans de zgomotul infernal, de galagia facuta de untoldisti si mai ales de mizeria din jurul Parcului Central, a Stadionului si a Salii Polivalente. La vremea aceea, Emil Boc, bucuros nevoie mare de succesul pe care festivalul l-a avut, a preferat doar sa le multumeasca cetatenilor pentru intelegere. Anul acesta, insa, situatia e cu totul alta. Minoritatea tacuta, asa cum a denumit-o edilul, nu mai e o minoritate. Problemele deja au aparut asa incat multi cetateni au inceput sa se planga de galagia pe care o fac organizatorii in timpul noptii, pentru montarea diferitelor scene, corturi, amplasamente etc.

„De ce pregatirile pentru Untold, in mod specific garduri, lemne, trebuie descarcate noaptea la 1:00 in timpul saptamanii? Probabil pentru a ne pregati pentru scandalul care urmeaza. De asemenea, alte activitati placute urechii se desfasoara la ore matinale, gen 6 dimineata. E o placere sa dormi si sa mergi la birou dupa asa o noapte. Legea linistii publice nu se aplica in cazul lor sau se da aprobare. Poate reusiti sa aflati cum de se dau aprobari peste aprobari in Parcul Central pentru activitati zgomotoase in fiecare weekend” – se intreaba o cititoare a Ziar de Cluj

La fel ne intrebam si noi si ii vom intreba si pe reprezentantii Primariei. E interesant de vazut daca Legea linistii si a ordinii publice primeste derogari doar pentru festival. E si mai interesant de vazut cat de mult s-a inhamat primarul Emil Boc sa transforme orasul intr-un imens pres pe care se sterge acum cu nonsalanta Bogdan Buta si fiul milionarului Gadola. Desigur, Emil Boc avea dreptate intr-o singura privinta. Cetatenii orasului sunt intelegatori, dar e important sa aiba si ceva de castigat. In cazul de fata, insa, Clujul, in afara de faptul ca va fi gazda a mii de turisti, nu isi va umple buzunarele pe perioada Untold, ba mai mult, riscul sa iasa pe minus din punct de vedere financiar, e destul de mare.

Spatiile publice date pe moca prin protocol de colaborare

In cursul conferintei de presa de azi, l-am intrebat pe Bogdan Buta daca a semnat un contract de inchiriere pentru Parcul Central si mai ales, cine se face raspunzator de distrugerile care vor fi pe domeniul public. Am fi crezut, ca daca tot sunt privati locuitorii orasului de un loc public, macar Primaria sa castige niste bani de acolo. Raspunsul, insa, nu a fost cel asteptat.

„Primaria Municipiului Cluj-Napoca a semnat un protocol de colaborare si impreuna cu toate autoritatile s-au decis anumite restrictii in timpul festivalului iar legat de gazon sau de orice alte deteriorari, avem incheiate polite de asigurare de peste 5 milioane de euro, deci, orice daune vor fi remediate, orice participant va fi accidentat, este acoperit” – a precizat Bogdan Buta, beneficiarul Untold.

Desigur, despre datorii si bani de dat spre Primarie, nu a precizat nimic. De aici, deriva doua variante. Ori Primaria a cerut un pret pe aceasta colaborare, desi e putin probabil, ori nu a cerut si atunci e grav pentru ca practic, se joaca cu drepturile oamenilor pentru o firma si un eveniment privat ce se va desfasura pe un loc public. Mai mult, chiar daca e imbucurator faptul ca Untold SRL are incheiate polite de asigurare in caz de distrugeri, nu putem sa nu uitam ca cei de la Untold nu si-au platit nici pana in ziua de azi datoriile catre Primarie pentru festivalul de anul trecut, asa ca, ne intrebam daca in cazul de fata vom primi din nou teapa si va trebui sa scoatem bani din buzunarul public pentru dezmatul unor privati?

Am crede, totusi, ca Municipiul Cluj-Napoca va avea de castigat din chirii si din activitati conexe. Din pacate, o afirmatie falsa pentru ca in afara de hoteluri, Clujul nu va avea nimic de castigat. Majoritatea celor care ofera spre inchiriere apartamente in perioada Untold, le ofera fara contracte de inchiriere, deci, la negru. In sensul acesta, vom reveni in scurt timp cu informatii mai pe larg. Intre timp, vom adresa Primariei mai multe intrebari cu privire la castigurile financiare pe care se asteapta sa le aiba Municipiul de pe urma festivalului Untold.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *