In vizor

Emanuel Ungureanu: "Profesorul Lucan ne ia de prosti si ne minte"

Medicul Mihai Lucan incearca sa justifice de ce actorul Alexandru Arsinel a beneficiat de un transplant renal, dupa ce scrisoarea deschisa a unui clujean a facut inconjurul Romaniei. Emanuel Ungureanu i-a cerut explicatii publice  sefului Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj, mai exact scorul imunologic al pacientului Arsinel, in comparatie cu al altor pacienti, care asteapta de ani de zile un rinichi. Emanuel Ungureanu nu este multumit cu explicatiile superficiale date de profesorul Lucan in acest caz, spunand ca Lucan l-a ales pe pacientul Arsinel pentru ca “asa a vrut el”.

„Referitor la cazul concret al domnului Arsinel, caz mediatizat excesiv in ultimele zile, precizam faptul ca dansul se afla pe lista ICUTR Cluj, fiind trimis la noi de catre medicul nefrolog care ii supraveghea de ceva timp functia renala si care a indicat necesitatea substitutiei. In virtutea protocolului mai sus descris, oricat de mult ar dori cineva sa ajute o persoana aflata in insuficienta renala cronica, nu poate face acest lucru fara respectarea stricta a conditiilor, deoarece transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul ar duce la respingerea rinichiului. Deci, in cazul acesta, a existat o compatibilitate foarte buna, ca urmare si evolutia post operatorie a dlui Arsinel fiind cea dorita”, au precizat recent reprezentanti ai ICUTR Cluj, citati de Agerpres.

„Aceasta lista cuprinde date cat mai complete ale pacientilor astfel incat, in momentul identificarii unui organ disponibil pentru recoltare in centrele speciale, medicii sa poata verifica o prima compatibilitate cu potentialii primitori din baza de date (grupa sanguina, sistem imunitar, greutate, patologii asociate insuficientei renale, etc). Acesta lista cuprinde astazi 3.300 de bolnavi care asteapta un rinichi salvator, iar ordinea in care vor fi supusi operatiei de transplant depinde exclusiv de gradul de compatibilitate cu organismul lor si nu are nici o legatura cu nici un alt aspect de natura speculata in unele publicatii”, mai arata profesorul Mihai Lucan.

De asemenea, se explica si faptul ca medicii care iau decizia finala pe baza analizelor si cei care efectueaza operatia nu risca transplantarea unui organ incompatibil cu primitorul.

„Tot in presa au aparut nume ale unor pacienti (copii care sufera de insuficienta renala cronica) ce ar fi pierdut sansa primirii unui rinichi salvator in favoarea domnului Arsinel. Tinem in mod special sa precizam din nou ca nimeni nu poate lua locul nimanui in acest montagne-rousse al vietii si al mortii, decat in conditiile descrise mai sus si, mai mult decat atat, numele pacientilor mentionati nu apar pe lista de asteptare ale Institutului. Prin urmare, nefiind in baza noastra de date, nu-i putem ajuta”, adauga conducerea institutului.

Emanuel Ungureanu, presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie Claudia Safta, autorul scrisorii deschise in care comenta interventia chirurgicala suferita de actor, ii da replica medicului urolog.

“Constat cu stupoare ca domnul profesor Lucan ne ia drept prosti si pe mine, si pe pacientii care stau pe listele de asteptare. Este complet neadevarat ca singurul criteriu care conteaza este cel al compatibilitatii. Domnul profesor Lucan nu a precizat cati pacienti au mai fost testati pentru transplant, nu a raspuns la o intrebare de bun simt. Nu stim daca Alexandru Arsinel a fost preferat pentru ca a fost cel mai compatibil cu donatorul si daca au mai fost chemati alti 4-5 pacienti pentru test, cum ar trebui sa se faca in mod normal.

Se stie foarte bine ca, peste tot in lume, preferati pentru transplant sunt pacientii mai tineri, copiii, in detrimentul persoanelor in varsta, chiar daca acestia au un scor  imunologic mai mic. Profesorul Lucan stie foarte bine asta, a facut si el aceste alegeri de foarte multe ori”.

Emanuel Ungureanu spune ca profesorul Lucan “ignora doi copii pe care i-a transplantat si ale caror transplanturi nu au reusit: Viorel Pora si Gabriela Miciu”, dand exemplul a doi tineri care au fost operati de seful Institutului de Urologie din Cluj.

Referitor la declaratiile profesorului Mihai Lucan vizavi  de acestia, Lucan sustinand ca nu  apar pe lista de asteptare a Institutului din Cluj, Ungureanu are o intrebare:

„Sa intelegem ca atunci cand erau mediatizate aceste doua cazuri amintite mai devreme, cand Lucan juca rolul salvatorului, erau pe lista de asteptare, iar dupa ce transplanturile s-au dovedit a fi nereusie, nu au mai fost pe lista de asteptare? Adica sunt pe lista de asteptare numai acele cazuri pe care domnul profesor poate demonstra ca le-a transplantat reusit?

In final, clujeanul arata ca alegerea facuta de profesorul Mihai Lucan in cazul actorului Alexandru Arsinel a fost una “pur subiectiva”.

“Un pacient de 70 de ani nu poate fi transplantat nicaieri in lume decat daca acel rinichi este perfect compatibil si nu mai exista o alta persoana care il poate primi, una mai tanara si care a stat mai mult pe listele de asteptare”, incheie acesta.

Emanuel Ungureanu aduce aminte de un alt caz, cand, spune el, pacientii din Cluj au fost neglijati in favoarea strainilor. In 2004 – cand a murit o tanara dupa un accident de motor –  rinichii acesteia au ajuns la un cetatean german fara nicio explicatie pentru cei de pe listele de asteptare de la Cluj. „Nu existau atunci cetateni romani compatibili pe listele de asteptare pentru a primi acest organ?”, se intreaba Ungureanu.

In scrisoarea deschisa, Emanuel Ungureanu intreaba, printre altele, daca domnul Arsinel ar mai fi primit un rinichi in conditiile in care acesta nu era un cunoscut actor din Romania.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *