Sanatate

Emanuel Ungureanu, despre „norul de dezinformare” în privința tutunului: „Ne tratăm cu foarte mare ușurință viciile”

„Norul de dezinformare, dacă tot vorbim de tutun, norul de fum pe această temă a fost creat încă din mai 2017, din primele luni de mandat când, împreună cu colegi din Comisia de Sănătate, am fost într-o vizită în Irlanda, pe care cei din industria tutunului o folosesc ca să spună: „Ungureanu e plătit de ONG-uri antifumat ca să spună ce cred alții că ar trebui să spună”, a declarat Emanuel Ungureanu, inițiatorul proiectului de lege ce prevede ca produsele din tutun să nu mai poată fi expuse în supermarketuri și minimarketuri, iar reclamele la țigări și sponsorizarea de evenimente de către companii producătoare de țigări ar urma să fie interzise. Astfel, Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în cadrul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților s-a referit direct la zvonurile ce au împânzit spațiul virtual dar și cel public, conform cărora o lege ce ar limita expunerea produselor din tutun și-ar afla sursele într-o zonă obscură. 

„Această întâlnire a fost una oficială, a fost la invitația Ministerului Sănătății din Irlanda, iar noi am fost inclusiv la ambasada României din Irlanda. Am fost să învățăm politicile antifumat, aplicate de statul irlandez. Iată de ce noi vorbim de o activitate asumată, transparentă”, a mai adăugat Ungureanu în cadrul interviului Hotnews live

Deputatul clujean a ținut să sublinieze faptul că proiectul de lege nu interzice fumatul și nici vânzarea țigărilor în supermarketuri, ci doar expunerea lor la vedere în magazine, iar scopul principal vizează combaterea promovării intense a produselor din tutun, în special a celor de „nouă generație”, nu doar a țigărilor clasice, ce riscă să „prindă” foarte bine la tineri și adolescenți.

„Discuția nu este recentă. Lumea n-a mai văzut temele pe care le-am avut în Comisia de Sănătate timp de un an. Ne-am asumat ca stat politicile antifumat. Atunci, nimeni nu a zis nimic. Tot nimeni nu a spus nimic când Raed Arafat, acum un an, la masa Comisiei de Sănătate, îi certa diplomatic pe colegii din comisie că nu dau drumul acestui proiect care nu este initiat de mine. Este proiectul societății civile, active pe o zonă unde, atenție!, mor 36.800 de români pe an”, a mai afirmat Ungureanu.

„De un an de zile, sub radar, s-au dezbătut teme importante de sănătate. Eu am vorbit despre nenorocirea din spitale, am vorbit despre infecțiile nosocomiale, care ne îngrijorează foarte mult, am vorbit despre subfinanțarea din sănătate, am vorbit la momentul în care taxa pe viciu a fost transferată din bugetul Sănătății către bugetul general.

Noi nu tratăm un viciu în mod special.

Sigur că fiind mai popular fumatul, acum este mai vizibil, dar vă amintesc că Adi Wiener, colegul meu Tudor Pop, au avut inițiative de transparentizare a relației dintre pacient și Casa de Asigurări, în privința aditivilor alimentari, a creșterii finanțării spitalelor cu 10%.

Nu ne-am „trezit” noi, acum, după alegeri. Aici este un mare paradox: noi avem un public foarte exigent.

De la începutul mandatului am intrat în spitale, am vorbit despre adicții, despre corupție, despre cazul Lucan și atâtea altele. Noi suntem plătiți de către cetățeni ca să muncim pe legislație acele politici de sănătate care să se ducă către generația care vine”, a mai susținut Emanuel Ungureanu.  

Conform deputatului USR, acest proiect de lege nu are de-a face cu interdicția și ingerința în spațiul privat al fiecărui cetățean. Discuția vizează tema expunerii constante și agresive a unei industrii „care vinde moarte”. 

Scăpările din legislație prin amendamente, n-au fost scăpări. Confuzia care s-a creat pe marginea acestui plan de țară, proiect pentru sănătatea tinerilor noștri, care are mai multe planuri, mai multe adicții…

Suntem într-o zonă largă, în zona de prevenție de care se vorbește mult, dar când se face ceva, atunci apar anumite reacții. 

În primul rând definirea a ceea ce înseamnă „produs similar produselor din tutun”. Se consideră țigara electronică, vapatul sau alte sisteme alternative. Tutunul încălzit, industria a avut grijă să îl scoată din sfera legii. Adolescentul se apropie foarte ușor de aceste produse pentru că ele nu sunt prezentate ca fiind parte din „industria morții”.(…).

Ne tratăm cu foarte mare ușurință viciile. Ca politici de sănătate ar trebui să ne asumăm o serie de gesturi ferme pentru generația care vine. Este mai usor să previi, decât să tratezi”, a mai precizat vicepreședintele Comisiei de Sănătate. 

Oamenii de stat iau măsurile necesare pentru comunitate chiar dacă pierd voturi. Trebuie să ne gândim la generațiile care vin după noi. Noi am fost mandatați de către cetățeni să facem schimbările necesare în societate cu riscul de a pierde voturi. 

Curentul ăsta „USR interzice” nu are nimic de-a face cu sensul, miezul și scopul acestui proiect.

Trebuie să spun lucruri în folosul Dumneavoastră, nu în interesul meu electoral. 

Acest proiect a fost blocat de industria tutunului cu un lobby absolut nerușinat, cu ministrul Sănătății în capul mesei.

Luptăm împotriva minciunii generalizate conform căruia politicanul speculează un moment potrivit pentru el. 

Proiectul este asumat de societatea civilă. Chiar dacă ne sacrificăm o parte din popularitate, haideți să facem un pas mai departe.

Avem buna credință să ieșim din sfera interesului nostru și să intrăm în zona interesului comunitar. 

Noi vorbim despre școală, care are un rol determinant în educație și despre familie. Nu poți să spui ca tată fumător că faci ce vrei cu copilul tău, iar el dacă va dori să fumeze, bine, dacă nu, îi pui țigara în gură. Noi, ca societate, nu putem trăi permanent ca și când am fi într-un război de tranșee. Și eu sunt tată, și eu sunt preocupat de sănătatea copilului meu, trebuie să vorbim între noi cu mai multă decență. De exemplu, dacă ai avut un tată alcoolic și tu poți să dai o altă șansă vieții tale, fă-o!”, a mai declarat Ungureanu.

Proiectul de lege va fi depus săptămâna aceasta la Parlament și, potrivit inițiatorului său, își propune să limiteze numărul adolescenților români care se apucă de fumat, în condițiile în care procentul adolescenților fumători a explodat, în ultimii ani, în România.

 

sursa: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *