Politica

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor, susținută de USRPlus și UDMR. Cătălin Sălăgean: „Nu e un demers populist. Vom pregăti mult mai temeinic această lege”

Scris de 148

Vicepremierul Dan Barna a anunțat marți că pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate în următoarele săptămâni. USRPlus pare să le fi pus gând rău și primarilor: alianța urmărește modificarea Codului administrativ pentru a elimina și pensiile speciale ale primarilor. De altfel, recent, UDMR a anunțat că susține atingerea acestui obiectiv: varianta eliminării tuturor pensiilor speciale, fără deosebire. Demersul anunțat de vicrepremierii Guvernului Cîțu, Dan Barna și Kelemen Hunor nu este deloc nou. Din contra, subiectul a fost exploatat electoral în fel și chip. Însă toate inițiativele s-au lovit de deciziile Curții Constituționale, declarate, prin urmare, neconstituționale. Acum, potrivit liderului USR Cluj, Cătălin Sălăgean, pregătirea pentru susținerea unui asemenea demers major va fi una „temeinică”. 

Din păcate, până în prezent, tema eliminării pensiilor speciale a fost reluată la nesfârșit în sens speculativ. 

„Nu e un demers populist”

Președintele USR Cluj, Cătălin Sălăgean, a oferit câteva precizări pentru Ziar de Cluj în contextul declarațiilor publice făcute de vicepremierii Dan Barna (USRPlus) și Kelemen Hunor (UDMR) privind susținerea demersului de eliminare a pensiilor speciale parlamentare, precum și pe cele de la nivelul autorităților locale, cazul primarilor. 

Potrivit lui Sălăgean, inițiativa este una cât se poate de serioasă, reprezentând o continuare firească a angajamentului de guvernare al USRPlus anunțat din campaniile electorale. 

„Cred că de această dată, vom pregăti mult mai temeinic această lege”, a adăugat președintele USR Cluj, Cătălin Sălăgean. 

Recent, liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că formațiunea pe care o reprezintă va susține eliminarea tuturor pensiilor speciale.

„Noi vom susţine eliminarea tuturor pensiilor speciale, fără nicio deosebire. Altă variantă nu vom susţine“, a declarat Kelemen Hunor, la Parlament.

Întrebat dacă susţine varianta USR referitoare la eliminarea pensiilor speciale ale demnitarilor, deputatul UDMR a arătat că nu există un acord în coaliţie pe această temă:

„Asta este părerea lor, nu există un acord în coaliţie. Fiecare cetăţean este egal în faţa legii”, a declarat Kelemen Hunor, care a adăugat că pensiile speciale trebuie eliminate pentru toate categoriile socio-profesionale.

Vicepremierul Dan Barna, a susținut aceeași idee, însă într-un mod mai nuanțat: 

„Poziţia noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate. Aceasta este însă o abordare nearealistă.

S-a încercat şi anul trecut de câteva ori, teatral de către vechiul Parlament, ştiindu-se clar că iniţiativa e neconstituţională. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă.

Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta, săptămâna viitoare să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că acest lucru se poate face.

Nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor”, a declarat Barna într-o intervenție la digi24.

Potrivit co-președintelui USRPlus, Dan Barna, și pensiile speciale ale primarilor vor avea de suferit.

În ceea ce privește pensiile speciale ale altor categorii profesionale, Barna s-a arătat rezervat:

„În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. 

Anul acesta intenţionăm şi vom modifica Codul administrativ astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar.

Nu există un beneficiu al calităţii de primar îndreptăţirea la o pensie specială.

Contributivitatea e suficientă, a adăugat Barna. 

Însă pentru celelalte pensii speciale urmeaază „abordări specifice”:

„Pentru celelalte pensii speciale abordarea noastră este aceea de a avea iniţiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pentru pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care CCR l-a punctat foarte clar, în care din cauza unui detalii sau a unei referinţe pentru o anumită categorie toată iniţiativa să fie respinsă.

Astfel încât, bucată cu bucată, fiecare categorie unde se poate eliminarea, eliminarea, unde nu este posibilă eliminarea din considerentele menţionate de Curtea Constituţională, să venim cu o schemă de impozitare 80-90% astfel încât lucrurile să fie foarte clare şi să revină acea echitate în societate”, a mai spus Dan Barna.

Liderul USR Cluj a confirmat seriozitatea demersului legislativ

Potrivit președintelui USR Cluj, Cătălin Sălăgean, tema eliminării pensiilor speciale a reprezentat unul dintre subiectele dezbătute în cadrul formării Coaliției de guvernare, dar și a susținerii Guvernului Orban I.

„Nu vreau să intru în tehnica legislativă și să mă pronunț dacă e în regulă sau nu dar pot să vă spun că noi ne menținem angajamentul de a elimina pensiile speciale. 

De altfel, am și văzut că urmează să se discute cât de repede, să intre în dezbatere…

Acum, bineînțeles, organele abilitate să exercite acest control de constituționalitate, vor decide metoda prin care pensiile speciale pentru parlamentari vor fi eliminate este constituțională sau nu. 

Cred că de această dată, vom pregăti mult mai temeinic această lege, astfel încât să nu fie doar un joc de ping-pong cu legi între Parlament și Curtea Constituțională.

Colegii știu ce au de făcut și vor pregăti temeinic inițiativa”, a declarat liderul USR Cluj, Cătălin Sălăgean.

De altfel, potrivit lui Cătălin Sălăgean, negocierile de la formarea Coaliției de guvernare au avut în dezbatere și aceste teme precum eliminarea pensiilor speciale și inițiativa USR „Fără penali în funcții publice”.

Demersul anunțat de USRPlus și susținut de UDMR vizează și eliminarea pensiilor speciale ale primarilor prin modificarea unei prevederi din Codul Administrativ:

„În angajamentul de guvernare ne refeream la eliminarea pensiilor speciale la modul generic, unde sunt incluse și cele ale autorităților locale, și cele ale parlamentarilor”, a punctat Cătălin Sălăgean pentru Ziar de Cluj.

Demersul de eliminare a pensiilor speciale a fost declarat până în prezent neconstituuțional de către Curtea Constituțională. Considerați că acum inițiativa va înregistra progrese?

„Eu zic că DA”, și-a exprimat încrederea liderul USR Cluj Cătălin Sălăgean.

Este un subiect real ori unul cu caracter speculativ?

„Nu are cum să fie pur speculativ din moment ce noi vrem să mergem cât de curând cu acest proiect de lege de eliminare a pensiilor speciale în Parlament.

După cum am spus, nu vrem să fie un joc de ping-pong între Parlament și Curtea Constituțională. 
Și, în momentul formării Coaliției de guvernare, o bună parte dintre negocieri s-au purtat strict pe programul de guvernare, nu pe funcții, nu pe persoane. 

Și acest proiect s-a regăsit, cel referitor la legile electorale, iar noi le-am promovat de când s-a instalat primul Guvern Orban. Și atunci, pentru susținerea Guvernului, am impus începerea demersurilor pentru eliminarea pensiilor speciale, pentru susținerea inițiativei „Fără penali în funcții publice” și pentru modificarea legilor electorale. 

Ne-am menținut poziția și în continuare în programul de guvernare al Coaliției se regăsesc aceste teme majore. 

Nu e un demers populist. Suntem la început de guvernare și nu au nici un sens acum declarațiile populiste și fără susținere, pentru că, teoretic, nu avem nici o miză să facem declarații de dragul decalarațiilor. 

Este un demers cât se poate de serios, de real și un proiect care are susținere din partea întregii Coaliții de guvernare”, a declarat președintele USR Cluj, Cătălin Sălăgean, pentru Ziar de Cluj. 

Până în prezent, demersurile privind eliminarea pensiilor speciale ori a impozitării pensiilor speciale au fost declarate neconstituționale de CCR. 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: aktual24.ro ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 mins Rautacisme
  Mesajul subtil al Elenei Udrea pentru Emil Boc
 • Acum 16 mins Din oras
  Sunt șanse ca anul acesta să înceapă lucrările la pasajul Tăietura Turcului? Emil Boc: „Dacă nu vor fi contestații, că aici, partea de contestații, numai Dumnezeu o poate ști!”
 • Acum 2 hours Sport
  Gura securiciului Dîncu adevăr grăiește: „OPERATIV, am lucrat mai mult pentru CFR Cluj”
 • Acum 2 hours Din oras
  Clujul duce tema gunoaielor «la nivelul următor»: „Problema de la Pata Rât nu noi am construit-o. Ea își are originea în anii 2000, prin scăparea de sub control a orașului de-atunci”
 • Acum 3 hours In vizor
  Veste bună pentru investitorii imobiliari, proastă pentru cumpărători! Trenul metropolitan va duce, pe o rază de 50 de km, prețurile mari din Cluj
 • Acum 3 hours Justitie
  Suspecții principali în cazul tinerei ucise ar trebui să fie polițiștii, procurorii și judecătorii? De ce era Bone Ferenc în libertate?
 • Acum 3 hours Din oras
  Termoficare Napoca SA vrea să își facă parc fotovoltaic în Cluj-Napoca
 • Acum 6 hours Din oras
  E ca și făcută – Centura metropolitană – în «etapa finală de pregătire»: „Aceste proiecte vor permite Clujului să treacă iarăși la nivelul următor, în orizontul anilor 2030-2050”
 • Acum 6 hours Din oras
  “FOTOŞOAPELE” lui Emil Boc: “Lucrările la Parcul Zorilor ar putea să înceapă într-o lună de zile”. Cam cum e şi cu “Someşul Navigabil”, clădirea Filarmonicii, sau linia de tramvai prelungită până în Floreşti
 • Acum 6 hours Politica
  Grindeanu: “Tarom trebuie să ajungă la 90% personal navigant şi 10% personal suport, nu invers”. Grindeanu l-a pus administrator la Tarom pe fostul șef al Aeroportului Timișoara, consilier județean PSD
 • Acum 8 hours PubliNews
  Luca Toni, Sébastien Frey și Dario Dainelli vin la Sports Festival!
 • Acum 9 hours Eveniment
  “Trotinetista” care a fugit duminică de la locul accidentului după ce a lovit un pieton s-a predat poliţiei
 • Acum 9 hours Politica
  CIOLOŞ TOT MAI PĂRĂSIT. Vlad Voiculescu anunță că nu pleacă din USR, într-un mesaj intern pentru filiala București pe care o conduce: ”Nimeni din conducerea filialei, reprezentanții noștri în Parlament, consiliile general și de sector nu pleacă. Rămânem aici și construim mai departe în USR”
Citește și...
Recomandările redacției