In vizor

Elicopterul SMURD care trebuia sa salveze vieti in Ardeal zace nefolosit de zece luni

Proiectul anuntat de Raed Arafat, prin care toata regiunea de Nord Vest ar fi trebuit sa aiba la dispozitie un elicopter SMURD, cu baza la Jibou, a intarziat mai bine de 10 luni.

“Abia acum s-a aprobat Hotararea de Guvern in care administrarea revine Consiliului Judetean (CJ) Salaj pentru a se putea face investitiile necesare: construirea hangarului, a instalatiei de alimentare cu combustibil si tot ce are nevoie elicopterul pentru buna functionare. Se astepta acea aprobare. CJ se ocupa, practic, de constructii si de ce mai este necesar.  Nu s-a putut face nimic pana nu a fost aprobata Hotararea de Guvern privind amplasamentul si trecerea in subordinea CJ”, a precizat Lucian Andrei Jacodi, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj.

Astfel, aparatul de zbor nu a ajuns inca la Jibou si nici personalul care va asigura acest serviciu nu a fost pregatit in acest sens.

“Din cate stiu, personalul medical va fi de la Cluj. Nici pilotii nu vor fi din Salaj. Nu stim cand proiectul va fi functional, probabil anul viitor, daca totul decurge bine. In 2014 au fost peste 10 solicitari pentru elicopter SMURD. Au venit de la Spitalul Judetean si de al Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU). Au fost cazuri de gemeni nascuti prematur, copii cu diferite arsuri grave care au trebuit transferati de urgenta si alte cazuri grave. De obicei, elicopterul e chemat ori de catre prefectul judetului, ori de UPU. Noi doar in cazuri extreme putem solicita acest serviciu”, a mai precizat oficialul ISU Salaj.

Potrivit presei locale, urgentele din zona au fost deservite pana acum de un elicopter din Arad.

Elicopterul promis de Arafat a fost cumparat de Ministerul Sanatatii cu ajutorul unei finantari din fonduri europene, costul sau fiind de 5.300.000 de euro.

Operatorul economic caruia i-a fost atribuit contractul este EUROCOPTER ROMANIA S.A., care a furnizat un elicopter din gama 2700 – 3.175 kg, echipat medical. Eurocopter s-a angajat si la scolarizarea personalului care va exploata elicopterul ( 2 piloti, 2 mecanici si 2 persoane domeniu medical).

Misiunile echipajului de salvare aerian vor consta in “interventii la cazurile in care una sau mai multe persoane se afla intr-o situatie cu risc vital din cauza unei accidentari sau imbolnaviri acute, interventia in sprijinul echipajelor de prim ajutor calificat precum ai a echipajelor medicale de urgenta din cadrul serviciilor de ambulante, precum si misiuni de cautare-salvare aeriana”, mai scrie Graiul Salajului.

Contractul este derulat in cadrul proiectului MIS ETC 989 – Imbunatatirea capacitatii de raspuns a Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) pentru pregatirea si interventia in situatii de urgenta printr-un sistem integrat de monitorizare si limitare a consecintelor dezastrelor, pentru populatia din zona de frontiera comuna Romania, Ucraina, Republica Moldova.

Valoarea aparatului de zbor care actioneaza in sase judete se ridica la suma de peste cinci milioane de euro. Elicopterul de terapie intensiva deserveste judetele Cluj, Salaj, Maramures, Satu Mare, Bihor si o parte din Bistrita-Nasaud.

Cu toate acestea, aparatul va ajunge in Salaj abia anul viitor. Purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Salaj, Sebastian Olaru, spune ca in sedinta de consiliu judetean de luna aceasta vor fi aprobati indicatorii tehnico-eonomici.

“S-a asteptat pentru publicatea in Monitorul Oficial trecerea terenului pe care va fi construit hangarul care va adaposti elicoperul, din subordinea Ministerului de Interne in cea a CJ Salaj. Din partea noastra s-au facut toate eforturile pentru derularea acestei investitii, dar a fost nevoie de cateva etape pocedurale care nu puteau fi sarite”, a declarat Olaru pentru Ziar de Cluj.

Dupa ce prima data a promis ca elicopterul va fi functional in luna iulie, Raed Arafat, prezent la Cluj in luna noiembrie, declara ca anul acesta elicopterul va fi functional.

 “Elicopterul este. Pilotii sunt. S-au mai primit acum elicoptere din fondurile structurale transfrontaliere care ne permit sa avem elicoptere de rezerva pentru ca asta era una din probleme. Si a doua problema este hangarul care este in curs de rezolvare pentru a putea fi tinut acolo. Stiu ca este o intarziere si o recunosc. Deci anul asta o sa il vedeti functional, va spun sigur”, a declarat Raed Arafat, citat de adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version