Din oras

Elevii din Iara pleaca in “turneu” caritabil cu colindele batranesti din zona: vor sa stranga bani pentru copiii din Africa

Cei 11 membri ai grupului Tradiband din comuna clujeana Iara se pregatesc sa sustina in luna decembrie o serie de spectacolecare vor poposi la Muzeul de Istorie si Biblioteca Municipala din Turda, la  Colegiul Tehnic “Ioan Ratiu”, Colegiul “Mihai-Viteazul” din aceeaşi localitate si apoi vor merge cu colinda la Cluj-Napoca, Iara si Baisoara. Banii pe care ii vor strange vor fi donati pentru sprijinirea unor copii nevoiasi din Africa.

Este al doilea an consecutiv cand Scoala Gimnaziala Iara desfasoara asemenea activitati de promovare a datinilor si traditiilor populare specifice zonei. Programul de anul trecut a imbinat traditiile si colindele cu teatrul si copiii care l-au sustinut s-au ales cu multe premii la concursuri de specialitate, intre care si Locul I la sectiunea Sezatori a Festivalului de colinde si obiceiuri de iarna organizat de Colegiul Tehnic “Ana Aslan” din Cluj-Napoca. De asemenea, in urma punctajului obtinut, grupul pregatit de profesoara Iulia Vicovan a obtinut premiul I la sectiunea “ incepatori” din cadrul Proiectului international “Porti Verzi”, reusind, astfel, sa obtină “biletul” spre “Tabăra de vara” din Croatia (16 – 23 iulie 2014).

“Anul acesta ne-am propus sa reiteram figura frumoasa din anul precedent. Grupul de mici artisti este constituit în acest an din 11 copii talentati, de la nivelul ciclului gimnazial, reuniti în grupul Tradiband. 

Nu ne lipseste nici entuziasmul, nici talentul. Un atu l-ar constitui dorinta copiilor de a se autodepasi, de a perpetua si de a promova, la nivel national si international, valorile traditionale locale de care sunt mandri. Mai presus de toate, acestia sunt animati de speranta ca efortul lor va aduce in sufletele altor copii un strop de bucurie”, a declarat Vicovan. 

Micul turneu va incepe in 5 decembrie cu vizitarea Muzeului de Istorie din Turda, a Bibliotecii Municipale din Turda, a unor scoli partenere cum ar fi Colegiul Tehnic “Ioan Ratiu”, Colegiul “Mihai-Viteazul” din aceeaşi localitate si vor continua sa mearga cu colinda la Cluj-Napoca, Iara si Baisoara. 

“Subordonat aceleiasi cauze nobile(actiune caritabila avand drept scop colectarea de fonduri in ideea sprijinirii copiilor nevoiaşi din tara sau a copiilor din Africa), actiunea “Datini de iarna… la Iara” va reflecta elemente autohtone din cadrul obiceiurilor de iarna (Colindatul, Ignatul, Irozii), oglindite in cadrul unei sezatoari “C-aşa-i datina la noi!”. Obiectivul nostru a ramas acelasi: conservarea elementului vetust din cadrul frumoaselor obiceiuri specifice zonei comunei Iara prin care se celebreaza diferitele sarbatori din perioada iernii, fie că e vorba de sarbatoarea Craciunului, a Anului Nou sau a Bobotezei”, a mai spus profesoara care a initiat actiunea. 

Proiectul international “Porti verzi”, din care face parte turneul micilor artisti din Iara este o competitie in care se intrec scoli din tari cum sunt Germania, Ungaria Croatia sau Romania si isi propune strangerea de fonduri pentru copiii din Africa. Anul trecut, grupul a reusit sa strangea 1.000 de lei, bani pe care au ales sa ii doneze unor micuti din Romania. 

„Avem in cadrul proiectului si optiunea de a ajuta cu banii stransi copii din tara, asa ca i-am donat copiilor de la „Asezamantul Social Sfantul Mucenic Ciprian” din Ocna-Mures”, a precizat Iulia Vicovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *