Focus

Elevii din clasa zero din Bună Ziua trebuie să meargă o oră pe jos până la școală. Cum s-a ajuns la această situație aberantă

În Bună Ziua, nu sunt școli și nici grădinițe. Astfel, părinții trebuie să își înscrie copiii la școli în cartierele vecine. Din toamnă, elevii care vor învăța la clasa zero la Liceul de Informatică vor fi nevoiți să meargă fie pe jos, fie să schimbe două autobuze, fie să îi ducă părinții cu mașina. Cum cei mai mulți părinți vor opta pentru ultima variantă, trebuie să ne așteptăm la un trafic și mai aglomerat odată cu începerea unui nou an școlar.  

Una dintre cele mai mari probleme ale clujenilor din cartierul Bună Ziua este lipsa școlilor. Din acest motiv sunt obligați să își înscrie copiii la școlile din cartierele vecine, iar Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” este în topul preferințelor pentru că este cel mai aproape, dar și pentru că este cotat ca fiind unul dintre cele mai bune licee din oraș. 
Anul acesta, părinții au avut o surpriză când și-au înscris copiii în clasa zero. Cei mici din clasa zero au fost mutați din sediul de pe Calea Turzii, în sediul de pe strada Zorilor. Problema ne-a fost semnalată de părinții copiilor, care sunt nemulțumiți de faptul că un copil de 6 ani trebuie să fie plimbat atât ca să ajungă la școală. 

„Directoarea Liceului de Informatică, școală de cartier pentru Bună Ziua a luat decizia de a muta clasele 0 și apoi tot ciclul primar în corpul de clădire de pe strada Zorilor în loc de cel de pe Calea Turzii. Adică un copil de 6 ani trebuie să schimbe două autobuze sau să meargă pe jos 50 de minute. Avem imaginea clară a interesului autorităților locale pentru locuitori. Și uite așa, părinții vor bloca, cu mașinile, traficul deja sufocat al străzii”, a explicat Tudor Colfeanu, un cititor care ne-a scris despre această situație. 

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj a explicat care este motivul transferului elevilor în alt sediu. Situația le-a fost comunicată părinților în momentul în care și-au înscris copiii la școală. Au acceptat însă din lipsă de alternative. 

„Li s-a spus când s-au făcut înscrierile. Clasele primare vor fi la sediul din Zorilor. Așa au stabilit ei (conducerea Liceului de Informatică – n.red.) fiindcă așa au împărțit ei, ca să îi despartă pe cei mici de cei mari. Ceea ce e corect din punct de vedere educativ. Nu se pun cei de 6 ani cu cei de 18 ani în aceeași clădire dacă poți să faci lucrul acesta. Se știa, s-a anunțat dinainte, nu este o modificare făcută ulterior pe care părinții nu au știut-o”, a explicat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean. 

Problema lipsei școlilor și a grădinițelor în cartierul Bună Ziua nu este una recentă. Locuitorii din zonă își cer de ani de zile drepturile, însă Primăria promite, dar nu face. În anul 2013, primarul Emil Boc promitea construcția unei școli și a unei grădinițe. Patru ani mai târziu, părinții sunt nevoiți să își ducă copiii în alte cartiere ca să poată învăța. 

„Avem în Planul Urbanistic General un spațiu rezervat pentru construcția de grădiniță și școală. E o construcție privată, spațiul a fost menținut ca atare în PUG, nu se va aproba construcția unui alt obiectiv pe acel teren privat”, declara Emil Boc în anul 2013. 

Dacă până acum, autoritățile locale nu au construit nici măcar o școală sau o grădiniță, măcar au făcut un loc de joacă pentru copii, care a fost inaugurat la începutul acestei luni. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *