Focus

Elevii de clasa a V-a nu vor avea manuale. Profesorii din Cluj spun că oricum nu sunt de mare folos

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat că primele două luni ale acestui an îi va întâmpina pe elevii clasei a V-a fără manuale. Dacă la prima vedere, această situație pare de neconceput, profesorii clujeni spun că ei urmează structura programei școlare, iar uneori manualele mai mult încurcă decât ajută. 

Elevii care încep din toamnă gimnaziul nu vor avea manuale în primele două luni ale anului școlar 2017-2018. Ministrul Educației a declarat că această situație a apărut din cauza unei dezinformări în cadrul Ministerului. 
Profesorii spun însă că nu manualele nu sunt indispensabile la clasă, mai ales datorită faptului că ei își predau lecțiile în funcție de programa școlară. 

„Pe mine nu mă afectează foarte mult lipsa manualului fiindcă materia mea este una opțională la clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a. La clasa a V-a nu. De anul acesta este obligatorie. Dar materia este aceeași. Tu știi programa și mergi după programă, prea mult mergi după manuale. Erau manuale vechi de ani de zile și nu mai concordau cu programa. Nu se mai uita nimeni în manual. Se predă materia în funcție de programă și au apărut o mulțime de auxiliare și culegeri care respectă programa”, a explicat Daciana Loi, profesor de Tehnologia Informației și Comunicării în Cluj. 

Profesorii care predau la gimnaziu mai spun că primele săptămâni sunt pentru acomodare, iar manualele sunt folosite de la foarte rar spre deloc. 

„Elevii și profesorii se pot descurca și fără manuale, mai ales în prima lună de după vacanță când se fac recapitulări, se dau testările inițiale. Bineînțeles că manualele sunt utile și normal ar fi ca ele să existe încă din prima zi de școală”, a explicat un profesor de limba și literatura română. 

Mai mult, profesorii sunt de părere că la începutul clasei a V-a manualele nu sunt esențiale, fiindcă elevii încă nu știu să le folosească, ci urmează să învețe. 

„Nu e așa mare problemă, că noi oricum știm ce avem de făcut la clasă. Nu o să așteptăm noi până trimit ei manualele. Oricum nu se pot folosi foarte mult. Nu sunt de prea mult ajutor pentru profesori. Nici pentru elevi. Mai mult mergem după programă și de acolo încercăm să aflăm capacitatea elevilor, cât asimilează ei și încercăm să îi ajutăm cât mai mult. Ei nu știu acum să învețe după o carte. Învață mult mai bine dacă noi comunicăm cu ei. Ei de acum înainte învață să învețe. Cum să caute o carte, cum să caute un exercițiu într-o carte. Foarte mult ajutor nu oferă manualele pentru elevii de clasa a V-a”, a explicat profesorul de matematică Gelu Bacoș. 

Până acum, Liviu Pop a declarat în nenumărate rânduri că manualele vor ajunge la elevi până în data de 11 septembrie. Însă această dezinformare a creat haos în cadrul Ministerului Educației și momentan se caută soluții pentru problemă. 

„Lucrăm la soluții. Săptămâna viitoare fac informarea în Guvern. Va trebui să luăm niște decizii la nivel de minister, pentru că sunt părtași la neregulile din licitații. Mai pe românește, toate manualele cu excepția clasei a V- a sunt deja în școli. La clasa a V-a, pentru primele două luni avem soluția de rezervă, cu îndrumarele pentru fiecare elev, în așa fel încât, odată cu finalizarea contestațiilor pe care editurile le-au făcut, să integram manualele în timpul anului școlar”, a declarat ministrul Educației.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *