In vizor

Elevii ar putea începe școala din 1 octombrie. Orban: „În mod evident, vom anunța în timp util dacă se va lua o decizie…”

Obișnuiți deja cu modul lipsit de profesionalism în care Executivul comunică și promovează măsurile de începere a noul an școlar, atât părinții cât și elevii ar putea avea o nouă surpriză: școala în regim fizic ar putea începe din 1 octombrie. Lucovid Orban a făcut câteva declarații și a recunoscut că scenariul de amânare a orelor în școală pentru data de 1 octombrie a fost luat în calcul de sanitarii și epidemiologii de serviciu, astfel încât debutul din data de 14 septembrie să fie în regim online, iar participarea elevilor la ore să aibă loc abia peste două săptămâni de la această dată, adică din 1 octombrie 2020. 

Guvernul PNL-ist a publicat cu întârziere ghidurile metodologice privind începerea noului an școlar, iar după ce diverse asociații și cadre didactice au reacționat, ministrul Educației, Monica „Pepsiglas” Anisie, a declarat că acestea au „un rol orientativ”. 

Acum, Orban a recunoscut că inceputul fizic al orelor în școli ar putea fi amânat: 

„Sigur că au fost discuții pe tema asta. Au fost discuții pe această temă (ca școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar în intervalul 14-30 septembrie cursurile să fie online – n.red.).

Există puncte de vedere exprimate de specialiști care spun că atât profesorii cât și elevii care vin din concedii, pe anchetele epidemiologice o mare parte din cei infectați au spus că au fost în concediu, sau într-un weekend, într-o deplasare de concediu și s-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie.

În mod evident vom anunța în timp util dacă se va lua o decizie, deocamdată sunt niște opinii care au fost exprimate. Deocamdată sunt lucrurile așa cum l-am anunțat.

Decizia de deschiderea școlii va fi o decizie care să ia pe plan local, la propunerea Consiliului de Administrație în care sunt implicați atât autoritățile locale cât și corpul profesoral și reprezentanții părinților și chiar și elevi pot participa la decizie, ei vor face propunerea și decizia va fi luată pe baza propunerilor, va fi luată în Comitetul pentru Situații de Urgență”, a declarat Orban.

Neluțu Tătaru, ministrul Sănătății, a negat acest scenariu.

Întrebat dacă școala va începe pe 1 octombrie fizic, iar cursurile online ar începe pe 14 septembrie, Tătaru a declarat că „școala începe pe 14 septembrie. Începem cu precauțiile prezentate în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Educației”.

Părinții, elevii, dar și cadrele didactice sunt deja obișnuiți cu lipsa de comunicare a ministerului Educației, declarațiile contradictorii și promisiunile electorale privind asigurarea tuturor măsurilor pentru protecția elevilor, cât și dotarea acestora cu dispozitive digitale pentru participarea la orele online. 

Mai mult, din cauza haosului creat la ora actuală în învățământ, context în care profesorii trebuie să facă față unor schimbări anunțate peste noapte, unele măsuri fiind imposibil de aplicat, cadrele didactice din Cluj iau în calcul acțiuni de protest. 

CITEȘTE ȘI: Nemulțumirea profesorilor din Cluj, cauzată de haosul din învățământ, în creștere. Lider de sindicat: „Ne putem aștepta la acțiuni de protest…”

„În majoritatea unităților de învățământ, lumea este nemulțumită și ne putem aștepta oricând la o formă de protest din partea colegilor noștri”, a declarat pentru Ziar de Cluj Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (FSLI). 

Conform noilor măsuri promovate de ministerul Educației, profesorii se transformă din educatori în supraveghetori. 

CITEȘTE ȘI: Monica „Pepsiglas” Anisie, profesorul GARDIAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *