Analiza

Efectul campaniilor antidrog din școli tinde spre zero? Numărul elevilor consumatori de droguri s-a dublat în ultimii ani. Se fumează marijuana pe “rupte”

Numărul consumatorilor de droguri din școli s-a dublat în ultimii ani. Cu toate acestea, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj spune că nu avem de a face cu un fenomen. Elevii au jonglat ba cu etnobotanice, ba cu marijuana. Deși se fac campanii antidrog, unele au succes cât o frecție la un picior de lemn, altele dau rezultate. 

Elevii se droghează, consumă ce apucă pentru că sunt curioși, sunt influențați de anturaj, sunt triști, sunt frustrați, sunt răsfățați. Lista motivelor e foarte lungă. Toată lumea știe că consumul de droguri în rândul tinerilor și adolescenților e un fenomen. Dar conducerea ISJ spune că nu avem de-a face cu un fenomen. 

Valentin Cuibus a declarat pentru Ziar de Cluj că există cazuri de consum în școli, dar nu avem un fenomen. Sunt chemați părinții la școală pentru că odraslele lor consumă droguri în băi și în alte locuri, dar nu e un fenomen. Unii părinți nu vor să accepte că au un copil care consumă substanțele interzise și situația se complică, dar nu e un fenomen. Așa consideră șeful ISJ Cluj. 

Un asistent social care merge pe teren și ia pulsul problemei, vede altfel lucrurile. De la înălțimea unui birou, o problemă poate părea măruntă, dar omul care stă față în față cu un consumator se convinge că are de-a face cu un Goliat al secolului XXI.

Este un fenomen, și în general este un fenomen recunoscut. Elevii se confruntă cu probleme, cu risc de consum, este foarte acceptat. Acuma noi spunem ce vedem. Din ce în ce mai mulți elevi sunt curioși legat de asta și drogurile sunt la îndemână. E o adevărată tendință pro marijuana în lume, copiii știu că se legalizează în multe țări și atunci li se pare că e un lucru foarte bun și un lucru pe care ar putea să-l încerce. Marijuana știu că este dintre cele mai consumate și tolerate (în Cluj n.r.)”, ne-a spus Viorelia Bârlădeanu, asistent social la Asociația Preventis, singurul ONG care merge prin școli să le spună copiilor că nu e bine să apuce pe calea drogurilor.

Agenția Națională Antidrog, care se bate cu pumnul în piept că face campanii peste campanii și trimite periodic comunicate de presă cu bilanțul activității lor, merge de fapt doar când și când în școli. Pe site-ul Agenției ultimulele rapoarte pe care le găsim despre programele derulate la nivel local sunt din anul 2015. 

În paralel cu campaniile sporadice ale Agenției Naționale Antidrog, câțiva specialiști de la Asociația Preventis -psihologi, asistenți sociali- împreună cu voluntari se dedică luptei împotriva unui fenomen care distruge vieți. Spre deosebire de Agenția Națională Antidrog, un ONG înființat în urmă cu doar 12 ani, e chemat lunar de școlile clujene și răspund apelului.

”Noi facem campanii în fiecare lună, mergem în școlile clujene și școlile de lângă Cluj. Ajungem la un număr de 15 clase în fiecare lună din diferite școli, pe baza solicitărilor din partea școlilor. Colaborăm cu Inspectoratul Școlar, cu care avem un protocol, și deja noi ne desfășurăm activitatea de mai mult de 10 ani în Cluj și suntem cunoscuți în școli. Ne cheamă școlile pentru activități. În fiecare an încercăm să ajungem la elevii de clasa a 8 a, a 9 a și a 10 a, dar și a 7 a și a 6 a. E diferență între astea pentru că abordăm teme diferite și în funcție de vârsta elevilor. Noi mergem în echipe de câte două persoane; fie angajați de la Preventis, fie persoane instruite de noi, voluntari pe care îi pregătim pentru activitățile pe care le susțin la ore. Ei merg foarte bine pregătiți, știu ce au de vorbit.

Sunt lecții mai interactive, încercăm să nu le oferim doar informații, ci să formăm abilități antidrog pentru elevi. Să exersăm comportamente antidrog, cum spui ”nu” sau avem și diferite componente media, mergem cu filmulețe, încercăm să aducem cam o dată pe an și un fost consumator de droguri care să-și spună povestea de viață. Are un impact foarte mare mărturia, dar noi ne asigurăm că facem tot timpul și partea de teorie sau de lecții. În contextul în care fenomenul consumului, a toleranței vizavi de anumite tipuri de droguri a crescut în România, suntem cu atât mai mult solicitați” a declarat reprezentantul Asociației Preventis.

Am vrut să vedem dacă întradevăr tinerii aud la școală despre capcanele fatale ale drogurilor și am întrebat o elevă de la Liceul Teoretic Gheorghe Șincai dacă s-a făcut în școala unde învață campanie antidrog. Eleva este în clasa a 9 a și spune că abia în urmă cu o lună li s-a vorbit despre acest subiect. ”Da, a venit un tip și ne-o vorbit câte ceva” a precizat M. Adolescenta spune că în liceul ei nu se consumă droguri. ”Nu se consumă. Îs sigură” afirmă eleva. Dacă acest fenomen a ocolit unele școli se datorează în mare parte și campaniilor derulate cu sârg de voluntarii Preventis.

Succesul campaniilor lor se vede în faptul că sunt adolescenți care și-au pus în gând să încerce drogurile și după întâlnirile cu Preventis renunță la idee. Alții renunță la droguri.

”Noi evaluăm activitățile pe care le facem și avem impact, avem succes la clasele la care mergem, dar din păcate, situația consumului în România este în continuă creștere. Cu siguranță da (au fost persoane care s-au răzgândit n.r.). Ori ne spun nouă direct la finalul orelor, ori ne scriu, ori ne spun profesorii. Deobicei colaborăm cu psihologii școlari, avem o persoană de legătură pe care o rugăm să ne ajute în evaluarea activităților pe care le facem. Încercăm să ne adaptăm tematicile în funcție de tendințele în domeniul consumului de droguri, să fim foarte la curent cu tot ce se întâmplă. De asemenea ne bazăm activitățile pe studii științifice, încercăm să vedem ce funcționează în prevenire și să aplicăm” a precizat asistentul social Viorelia Bârlădeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version