In vizor

Educația copiilor clujeni defavorizați, în pandemie: fără acces la internet, fără calculator, fără televizor și fără alimente

Scris de 42

Fundaţia World Vision România a derulat o cercetare în perioada mai – iunie 2020 pentru a realiza o radiografie a bunăstării copilului din mediul rural în perioada pandemiei de COVID-19.

Cercetarea a scos la iveală faptul că familiile și gospodăriile vulnerabile nu și-au mai putut acoperi nevoia de alimente, produse de curăţenie și igienă sau medicamente. 60% dintre părinți nu au mai lucrat în această perioadă: 60% sunt asistați social, 11% în șomaj tehnic, 6,6% nu au mai putut să lucreze cu ziua și 1,3% și-au pierdut locul de muncă. 

În comunităţile vulnerabile din judeţul Cluj, peste jumătate dintre părinţi nu au reușit să asigure alimentele sau le-au asigurat parţial. De asemenea, au existat probleme în a achiziționa medicamente sau rechizite.

Cum au „frecventat” copiii din mediul rural școala online

Aproape 14% din părinţii chestionaţi din comunităţile vulnerabile clujene au declarat că gospodăriile lor nu au conexiune la internet, ceea ce înseamnă că participarea la orele online a fost imposibilă.

Prea puțini elevi au acces la o tabletă sau un laptop, dispozitivele care le-au permis copiilor de vârstă școlară să continue educaţia/orele de școală la domiciliu au fost telefoanele în proporție de 46,1%. 30% dintre copii au comunicat folosind Whatsapp și Messenger. 7,4% dintre copii nu au avut niciun mijloc pentru a putea studia. Doar 9,5% au un laptop, 6,4% un calculator și 5,2% o tabletă. 

În ceea ce privește emisiunile TELEȘCOALĂ organizate de către MINISTERUL EDUCAŢIEI pentru elevii din anii terminali, proporţia copiilor care afirmă ca nu au avut televizor care să le permită să urmărească emisiunea atinge valori foarte mari în Cluj (22 %) și Vaslui (15%). 

În ceea ce privește premisele noului an școlar, 1 din 4 școli nu are conexiune la internet, 9 din 10 școli nu au laptop/pc/tabletă. 87% dintre directorii școlilor din mediile defavorizate cred că școala online nu ar trebui extinsă. 

 

 

Cercetarea a fost derulată telefonic în perioada 10 mai – 27 iunie 2020 și a vizat colectarea de informaţii din cele 6 judeţe (Cluj, Dolj, Ialomiţa, Vaslui, Iași, Vâlcea) în care World Vision România derulează intervenţii focalizate pe creşterea calităţii şi accesului la educaţie a copiilor din mediul rural şi protejarea acestora în familie şi comunitate pentru a crea un mediu armonios de dezvoltare psiho-emoţională.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 6 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 7 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 8 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 9 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 10 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 10 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 10 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 11 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 12 hours Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 1 day PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 1 day General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE