Editorial

Editorialistul GSP Alin Buzărin îi face de băcănie pe conducătorii și jucătorii CFR Cluj într-un text superb

Scris de 904

Alin Buzărin a publicat pe gsp.ro un editorial superb despre conducătorii și jucătorii de la CFR Cluj, campioana României. Redăm integral textul editorialistului GSP:

Cu greu te poți hotărî ce deranjează mai tare la campioana României. Fotbalul lamentabil sau mizeria și violența de după meciul cu Steaua Roșie.

Între răposatul Sechelariu trăgând cu pistolul în parcarea stadionului din Moreni și bodyguarzii lui Neluțu Varga năvălind în vestiarul ceferist, unde clujenii se băteau între ei, nu e mare deosebire. 

Au trecut aproape trei decenii, însă în fotbalul nostru problemele se rezolvă tot cu pistolul, cu pumnul și cu ghioaga. Imaginea e de western, cu justițiari de ocazie făcându-și singuri dreptate, cu șerifi (a se citi patroni) aprigi la mânie, grabnic vărsători de sânge vinovat sau nevinovat.

Cum e cu civilizația Ardealului?

Pe noi, pe “miticii” de prin Sud, nu ne prea duce capul să pricepem cât de civilizați sunt ei, ardelenii. Noi suntem mai aproape de Fanar, ei de “Viana”, de unde vin “valțul”, parfumul fin, manierele alese. Ei au băi de marmură și porțelan, noi ne ducem la privată, în fundul curții, cu ciomagul, să nu ne muște câini. 

Dar de făcut de băcănie ei se fac mai abitir ca noi. Imagini precum cele din vestiarul ceferist vin cumva din teoria Școlii Ardelene? Sau precum acelea când lui Șumudică nu-i dădeau voie bodyguarzii să intre în stadion, că așa primiseră ei “ordin de la șefu'”… În acele clipe, Șumi părea un ghiaur turcit, făcut ienicer la apelul bocancilor, ajuns la porțile Vienei, care primește direct în cap, din interiorul cazematei, toate căldările cu zoaie ale civilizatei cetăți.

Crinolina și trențele

Neluțu Varga poate invoca orice. Că se semnaseră ceva state cu prime fără știrea sa și de aceea s-a pornit zavera. Că echipa s-a făcut de râs cu Steaua Roșie. Că nu mai e disciplina de pe vremea “Bursucului”. Că Șumi și ai săi din staff sunt niște mitici puși pe păpat averea grofului, care urmează să prăduiască totul, inclusiv pepitele de la Roșia Montană. 

Însă asemenea scene n-aveau ce să caute în jurul unui meci de Cupe Europene. Există și modalități decente de a primi înfrângerea, orice echipă mai trece uneori și prin momente grele. Nu trebuie să-ți pui poalele-n cap, pentru că imaginea e aceeași, chiar dacă pe sub poale cucoana poartă crinolina Apusului sau trențele puturoase ale atât de hulitei Balcanii.

Mizeriile din spatele trofeelor

Trecând deja prin filtrul retinei și al creierului imaginile din noaptea de joi spre vineri de la vestiare, apoi pe cele din dimineața de vineri de la stadion, ne va fi din ce în ce mai limpede că marea campioană din Gruia a cucerit salba de titluri din ultima vreme nu pentru că ar fi privit lucrurile mai altfel, mai corect, mai occidental și mai civilizat decât în alte părți. În niciun caz! 

În absolut toate guverrnările, Paszkany, Varga, CFR-ul a folosit aceleași smacuri greu mirositoare ca toată lumea. Ba a și știut mai bine decât ceilalți pe unde și cum trebuie uns. În spatele panopliei cu distincții strălucitoare s-au rânduit, într-un deceniu și jumătate, toate mizeriile lumii în care trăim. Intrigi, trădări, arbitraje prietenoase, decizii strâmbe ale Comisiilor federale (la loc de frunte, acea rejucare cu U Cluj, din 2012).

N-ați fost cu nimic mai buni, vajnicilor conți transilvani. Doar ceilalți au fost mai fraieri, iar voi, îmbrăcând armuri medievale, v-ați comportat mereu ca niște țațe de Obor. Jos armurile, pe sub ele și pe sub coifuri n-aveți mare lucru!ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours De cartier
  La o lună de la data (re)începerii lucrărilor pentru podul Porțelanului, vedem primele semne pe șantier: câteva garduri metalice și panoul informativ
 • Acum 4 hours Din oras
  „Atenție! Cade tencuiala!”
 • Acum 4 hours Din oras
  De doi ani, Poarta Vieneză nu e cumpărată de nimeni. Prețul cerut e de aproape 3,4 MILIOANE EURO
 • Acum 5 hours De cartier
  Fiindcă așteaptă de mai bine de un an, și-au pierdut răbdarea! Acompaniați de alarme, cu urlete și strigături din partea paznicilor, mănășturenii au „inaugurat” Baza Sportivă „La Terenuri”
 • Acum 5 hours Eveniment
  Poliția clujeană este în alertă: Prietenul femeii dispărute este cunoscut cu antecedente de om violent şi se află sub tratament
 • Acum 5 hours In vizor
  ATENŢIE LA TREN: După 14 ani de promisiuni, pasajul de cale ferată de la Jucu rămâne o vorbă în vânt
 • Acum 7 hours In vizor
  O fundaţie “pentru studii biblice”, printre acţionarii unei firme care a dat o ţeapă de 25 de milioane de euro Companiei de Apă “Arieş” SA
 • Acum 7 hours Din oras
  Autoritățile cresc încet-încet calitatea vieții: «În fiecare cartier este câte o străduță unde modernizăm… În zona de centru străzile sunt aproape gata»
 • Acum 7 hours Din oras
  Primaria plateste 1,6 milioane lei pentru intretinerea fantanilor arteziene si a cismelelor
 • Acum 10 hours Din oras
  A doua zi consecutiv, șoferii din Florești stau înțepeniți în trafic. Boc mai trebuie să-și cumpere niște frigidere la câtă carne primește zilnic
 • Acum 11 hours Politica
  SACUL POPULISMULUI PARE FĂRĂ FUND: Pensionarii cu venituri sub 2000 lei vor primi sprijin. Asta în timp ce Coaliția de Guvernare se pregătește să jupoaie IMM-urile
 • Acum 12 hours Din oras
  A dispărut o femeie de 30 de ani care locuiește în Cluj-Napoca. Ați văzut-o?
 • Acum 13 hours Eveniment
  Bărbat filmat în timp ce se masturba pe o bancă, într-un parc din judeţul Cluj. A fost sesizată poliția
Citește și...
Recomandările redacției
«Cade, dă-te, bă, că cade» Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului […]

TOP CITITE