Din oras

Ecoul scandalului Microsoft nu a ajuns la Cluj

De la inceputul lui 2014, o serie de licențe Microsoft utilizate in școli au expirat, iar Ministerul Educației nu a mai platit pentru innoirea lor, subliniaza Evenimentul Zilei.  Problema a aparut in contextul scandalului Microsoft, unde noua fosti ministri sunt cercetati pentru coruptie. In ceea ce priveste scolile clujene, seful Inspectoratului Scolar spune ca  nu stie care este situatia licentelor, dar crede ca scandalul nu va afecta reteaua scolara din Cluj.

“Nu stiu nimic de chestia asta. Nu ne afecteaza, e o chestie care s-a intamplat la Bucuresti. Licentele nu s-au innoit de la noi, e o chestiune care nu intra in sfera noastra de competenta. Se facea la nivel ministerial, care e situatia acum nu stiu. In mod normal nu cred ca ne afecteaza. Daca ne intreaba cineva nici nu stim despre ce este vorba”, a spus Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Judetean Cluj.

Scandalul licentelor educationale a izbucnit in iunie anul trecut, dupa ce Corpul de Control al Prim-ministrului a verificat Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.

“Intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul „Sistem Educational Informatizat” (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte.  In acest mod, au fost obtinute probe din care rezulta ca ministrii Nica Dan, Mihailescu Petru Serban, Adriana Ticau, Athanasiu Alexandru, Tanasescu Mihai Nicolae si Gabriel Sandu si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate. Totodata, exista indicii ca persoanele mai sus mentionate au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane in vederea favorizarii firmei Fujitsu Siemens Computers in legatura cu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft”, arata procurorii DNA.

In urma cu o saptamana DNA a cerut incuviintarea urmaririi penale pentru noua fosti ministri in acest dosar: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Serban Petru Mihailescu.

“Daniel Funeriu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009 – 2012 este cercetat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu pentru ca ar fi semnat si promovat spre aprobare „Nota privind licentele Microsoft utilizate de catre MECTS in scoli”, in care se atesta, contrar dispozitiilor legale privind achizitiile publice si a clauzelor contractuale din Acordul cadru nr.32 din 12 august 2009, ca acesta „permite incheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente MECTS, pentru scoli”, toate acestea in conditiile in care HG nr.460/2009 nu a reglementat situatia licentelor destinate unitatilor de invatamant. Consecinta a fost incheierea contractului de furnizare produse nr.108 din 17 august 2011 in baza caruia MCSI a efectuat plati totale de 8.825.673,50 euro; prin adresele nr.10126 din 19 ianuarie 2011 si nr.12211 din 5 iulie 2011, ar fi comandat MCSI inchirierea unui numar de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sistemele de operare Windows Server in conditiile in care necesarul de licente a fost stabilit fara a tine seama de configuratia hardware a computerelor, fiind luate in calcul toate statiile de lucru si serverele achizitionate in perioada 2001-2008 prin programele SEI1 – SEI5 si rural; in data de 17 august 2011, ar fi incheiat un contract de furnizare produse, in baza caruia MCSI s-a obligat sa plateasca pretul aferent numarului total de 179.259 licente mai mare cu 72.990 fata de numarul de licente utilizabile in sistemul educational in raport cu numarul de computere compatibile cu noile produse software, avand drept consecinta crearea unei noi obligatii de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile”, mai arata procurorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *