Sanatate

Echipamentele de protecție și dezinfectanții ruinează cabinetele medicilor de familie. Un kit complet ajunge la 2000 euro/lună

Din 15 mai, odată cu ridicarea stării de urgență, medicii de familie nu vor mai putea face consultații doar prin telefon. Trebuie să se întoarcă toți la cabinete, să primească pacienți și să le ofere consultațiile clasice, față în față. Aceasta înseamnă că trebuie să își ia măsuri de protecție serioase pentru a evita răspândirea coronavirus. Medicii de familie au început să își facă deja niște calcule, iar concluzia nu este deloc îmbucurătoare din punct de vedere financiar pentru ei: vor cheltui mai mult pentru echipamente decât vor primi decont de la casele de asigurări de sănătate pentru fiecare consultație.

Timp de două luni, pe perioada stării de urgență, mare parte din medicii de familie și-au restrâns activitatea și au oferit mai mult consultații prin telefon. Casa de Asigurări de Sănătate a permis telemedicina, în această perioadă, dar odată oprirea stării de urgență, acest lucru nu va mai fi permis.

„În perioada aceasta de două luni, pentru a veni în sprijinul nostru și al pacienților, Casa de Asigurări ne-a permis să consultăm fără card și a acceptat telemedicina. Dar din data de 15 mai nu va mai accepta Casa de Asigurări să lucrăm fără card, pacienții vor veni la cabinet și va trebui să ne luăm anumite măsuri. Din 15 va fi o cheltuială mai mare pentru cabinete. Nu pot să fac acum o estimare, vom vedea atunci ce se va întâmpla”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Ioan Mureșan, medic de familie în Cluj-Napoca.

De această cheltuială mare se tem toți medicii de familie. Cu cât au mai mulți angajați la cabinet, cu atât sunt mai mari costurile pentru echipamentele de protecție. Toate aceste măsuri îi va duce la sapă de lemn pe mulți dintre medici. Pentru a vă face o idee despre cheltuiala cabinetelor după data de 15 mai, gândiți-vă că un medic de familie primește decontare 15-18 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru fiecare consultație sau vaccin efectuat, iar cheltuiala pentru echipamente de protecție este cu mult mai mare. Și până acum, medicii de familie au folosit echipamente de protecție, dar după 15 mai când va crește numărul de pacienți care vor ajunge la cabinete, va crește și cheltuiala.

„Eu personal, de două luni, prin diverse modalități am cumpărat materiale de protecție: am mers la farmacie și ne-am cumpărat măști, dezinfectanți, mănuși, viziere; am primit și de la Colegiul Medicilor și de la Casa de Asigurări am primit câteva echipamente. Ceea ce este mai scump sunt acele combinezoane, care costă între 50 și 100 lei și poate fi folosit 3-4 ore, dar dacă te-ai atins de un pacient bolnav trebuie să îl arunci și să cumperi altul. Noi primim pentru consultațiile pe care le facem între 15 și 18 lei. Atât ne plătește Casa de Asigurări pe o manoperă, pe un pacient și dacă ar trebui să folosim combinezon după fiecare pacient ne costă triplu consultația”, a explicat Ioan Mureșan.

Un alt medic de familie din Cluj-Napoca a calculat doar câte măști sunt necesare într-o zi pentru propriul cabinet.

„În cabinet sunt eu, două asistente și o rezidentă. Dacă respect regulile de protecție am nevoie de șase măști/persoană/zi, adică 48 de măști. – medic de familie Cluj”, a precizat medicul.

Un alt medic de familie ne-a făcut un calcul extins, practic cât l-ar costa un întreg kit pentru propriul cabinet. Pentru materiale de dezinfecție costurile sunt de 230 lei/săptămână pentru propriul cabinet:

– săpun lichid 1 litru – 15 lei

– dezinfectant alcool mâini 1 litru – 80 lei

– dezinfectant cabinete suprafețe 1litru – 80 lei

– biocide concentrate suprafețe 0,5 litri – 30 lei

– șervețele alcoolizate suprafețe 100 bucăți – 25 lei

Același medic de familie ne-a prezentat un calcul în ceea ce privește echipamentele de protecție. Un astfel de kit ajunge la 633 lei/zi/persoană în cazul propriului cabinet. Costurile defalcate sunt următoarele:

– combinezoane protecție 1 bucată – 130 lei

– halat de protecție 2 bucăți – 130 lei

– șorț impermeabil 3 bucăți – 270 lei

– măști FFP2 2 bucăți – 20 lei

– botoși 2 bucăți – 2 lei

– mănuși 24 bucăți – 11 lei

– vizieră 1 bucată – 25 lei

– măști simple pentru pacienți 24 bucăți – 45 lei

Per ansamblu, calculele pe care le-au realizat medicii de familie ajung la aproximativ 2000 euro pe lună pentru un cabinet cu două persoane.

Deși printre medicii de familie din Cluj circulă deja informația potrivit căreia Direcția de Sănătate Publică (DSP) le-ar fi impus toate aceste echipamente de protecție, Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj infirmă acest lucru și precizează că nu a trimis nicio directivă sau informare în acest sens către medicii de familie. Șeful DSP Cluj a precizat că nici nu a primit niciun fel de instrucțiuni de la Ministerul Sănătății pentru măsuri speciale sau sporite după data de 15 mai.

În acest context, în urmă cu câteva zile, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a propus, câteva măsuri care să fie aplicate cabinetelor medicilor de familie după încetarea stării de urgență în vederea continuării în bune condiții a activității:

– păstrarea posibilității acordării de consultații la distanță

– crearea unui mesaj de informare publică prin care pacienții să fie încurajați să sune medicul de familie pentru problemele de sănătate nou apărute sau pre-existente, fără legătură cu noul coronavirus.

– suplimentarea bugetului alocat asistenței medicale primare din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2020

– pacienții COVID-19 confirmați sau suspecți să nu fie îndrumați prin protocoalele și actele normative elaborate de autorități spre cabinetele de medicina familiei și centrele de permanență ci spre unitățile medicale și de suport medical dedicate COVID-19

– actualizarea Ordinului 436/2020 privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus, cu prevederi specifice pentru decesele care au loc la domiciliu în care există suspiciunea ridicată de medicul de familie de deces ca urmare a infecției COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *