Sanatate

Echilibrarea balantei stresului

Stresul a ajuns sa fie implicat in aproape toate problemele medicale cu care ne confruntam in zilele noastre: infarctul miocardic, hipertensiunea, alte boli cardiace, ulcerele, colita, durerile de cap si de spate, astmul, crizele nervoase, chiar si cancerul – toate aceste boli sunt mai mult sau mai putin legate de stres. Pe de alta parte insa, si lipsa stresului poate invita boala si poate produce oboseala, plictiseala, neliniste, nemultumire si depresie. Problema consta, asadar, in gasirea unei cai de mijloc intre aceste doua extreme.

 

 

Ce este de fapt stresul?

 

 

Stresul apare in orice situatie care necesita efectuarea unei schimbari. Stresul presupus de adaptare la unele situatii poate produce simtaminte de placere extrema: zborul cu parasuta, de exemplu, sau alunecarea cu schiurile in josul unei pante blande, castigarea unei curse sau avansarea in functie. Alte tipuri de stres, desi nu tot atat de intense, produc si ele puternice simtaminte de satisfactie: o seara romantica, de pilda, aprecierea din partea unui coleg de serviciu ori rezultatele bune obtinute de copil la scoala. Exista, de asemenea, alte tipuri de stres care, desi sunt bune in ele insele, ne obosesc: o ceremonie de casatorie, o reuniune de familie, etc. In fine, exista si stresuri care ne epuizeaza si ne deprima: moartea unei persoane iubite, pierderea serviciului sau a unui proces juridic, neascultarea copiilor, divortul etc.

 

 

Sanatatea a fost definita ca fiind abilitatea/capacitatea de adaptare la stresurile vietii. Asa stand lucrurile, oamenii sanatosi trebuie sa descopere modalitati de a-si intra in ritm prin echilibrarea perfecta a balantei stresului.

 

 

Stresul de fiecare zi. Ritmul vietii moderne ne-a aruncat pe multi intr-un fel de cursa contra cronometru. Suntem necontenit indemnati sa mergem acum, sa vedem acum, sa cumparam acum, sa rezolvam acum, sa ne bucuram acum etc. In definitiv, asa cum ne indeamna si reclamele, avem numai o sansa in viata, asa ca cel mai bine este sa apucam cat putem.

 

 

Dar, dupa cativa ani de alergatura zilnica (serviciu, casa, facturi, cumparaturi…) incepem sa ne simtim doborati si dezamagiti. Inevitabilul “platesc mai tarziu” nu intarzie sa apara sub forma epuizarii, datoriilor, bolilor, depresiei si pierderii interesului fata de viata. Este un cerc vicios, in cursa caruia au cazut multi oameni, de altfel bine intentionati.

 

 

Masuri antistres. Este dificil sa provoci daune serioase unui organism sanatos numai prin stres. Va puteti proteja organismul impotriva efectelor daunatoare ale stresului, administrandu-va cateva “vaccinuri antistres”. Iata pe cele mai importante:

 

 

–    Exercitiul fizic regulat, activ, cel putin 30 de minute pe zi. El creste secretia de endorfine, hormoni care ne dau senzatia de bine si care ne protejeaza organismul fata de stres. Endorfinele sunt produse si prin expunerea organismului la soare si aer curat, astfel ca exercitiul fizic facut in aer liber aduce un beneficiu dublu.

 

 

–    Adoptarea unei alimentatii vegetariene. Organismul dispune cu mai mare usurinta de o astfel de alimentatie, ceea ce are ca urmare cresterea disponibilului energetic, a eficacitatii si rezistentei.

 

 

–    Evitarea totala a tutunului, alcoolului, cafelei sau a altor droguri daunatoare. Toate aceste substante incarca foarte mult lista datoriilor pe care organismul va fi nevoit sa le plateasca mai tarziu, plata incepand deseori chiar de a doua zi.

 

 

–    Odihna adecvata. Aici se includ orele de somn din timpul noptii, precum si perioadele de relaxare si recreere care trebuie sa fie presarate la intervale regulate in cursul unei zile.

 

 

–    Folosirea la discretie a apei pentru uz intern si extern. Beti suficienta apa pentru ca urina sa ramana limpede (6-8 pahare pe zi). O modalitate excelenta de a incepe ziua este dusul alternativ cald-rece.

 

 

–    Ancore stabile in viata – valori perene, o credinta religioasa, un camin armonios, o slujba care sa-ti dea simtamantul utilitatii, prieteni de incredere, un scop in viata – toate acestea sunt veritabile vaccinuri impotriva stresului.

 

 

–    Cultivarea unei atitudini mentale pozitive. Imaginati-va un barbat garbov, vesnic nemultumit, ducandu-se la serviciu pe o ploaie torentiala, injurand tot timpul. Ce se petrece in sufletul acestui om? Imaginati-va apoi cativa copii care se joaca incantati in aceasta ploaie. Ce se petrece in sufletul acestor copii? Cine este mai stresat? Diferenta nu tine de imprejurari, ci de atitudinea noastra, pozitiva sau negativa, fata de aceste imprejurari.

 

 

Viata ne ofera aproape intotdeauna posibilitatea de a alege. Nu ezitati. Alegeti sa va bucurati de viata in fiecare moment al ei. Fiti la fel de recunoscatori si pentru soare, si pentru ploaie, si pentru firul de iarba, si pentru mica buburuza. Mirositi florile, zambiti cand vi se zambeste, raspundeti la un salut, chiar daca vine din partea unui necunoscut, jucati-va cu copii, cu animalele. O astfel de abordare a vietii costa putin si evita resentimentele si indispozitia. In plus, in loc sa incarce lista datoriilor de platit mai tarziu, este in masura sa ofere dobanzi generoase in timp.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *