In vizor

E fain la Cluj, dar nu ca în Copăceni, unde un nou cartier rural ar putea da clasă municipiului de 5 stele

Cei care s-au săturat de aglomerația și de traficul infernal de la Cluj-Napoca, de casele între blocuri, de blocurile între case, de lipsa spațiilor verzi, de poluarea cu gaze de eșapament și de praful orașului-șantier, în care se construiește haotic, și-ar putea găsi, pe viitor, un trai mai tihnit într-un sat aflat la 29 de km de municipiul de cinci stele, în care locuirea și deplasarea au devenit un chin.

În satul Copăceni din comuna Săndulești, de lângă Turda, s-a lansat un proiect pentru construirea unui cartier modern de case.

„Un teren de zece hectare este propus spre concesiune de administrația locală pentru construcția de locuințe. Pe terenul respectiv a fost realizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care reglementează exact mărimea parcelelor, rețeaua stradală, zonele verzi, dotările publice, forma caselor, coloristica, împrejmuirile”, precizează site-ul compariimobiliare.ro, conform căruia  prețul mediu de vânzare pe metru pătrat util, în cazul unui apartament din Cluj-Napoca, a ajuns în luna noiembrie a anului 2019 la valoarea de 1650 de euro.

Un apartament într-un cartier aglomerat al Clujului, fără loc de parcare, spații adecvate de joacă pentru copii, zone verzi, transport public decent ș.a.m.d., ar putea costa cât o casă la țară, aproape de Cluj, într-un cartier rezidențial modern.

Salvarea celor care s-au săturat de Clujul tot mai bolnav urbanistic poate veni de la țară. Timpul de deplasare și consumul de carburant sunt similare, indiferent că mergeți la serviciu, în orele de vârf, din capătul Mănășturului sau dintr-o comună aflată la 30 de kilometri de oraș. Diferența o face însă calitatea vieții.

Viitorul cartier din Copăceni ar urma să se dezvolte pe un teren concesionat de 10 hectare. Pentru cele 69 de parcele disponibile, Primăria comunei Săndulești a primit, până în prezent, 400 de cereri, semn că interesul clujenilor pentru această soluție de locuire este crescut.

Proiectul cartierului este în faza de documentații de urbanism, primind deja avizul de oportunitate. Planul Urbanistic Zonal va reglementa din start mărimea parcelelor, rețeaua stradală, zonele verzi, dotările publice, specificul arhitectural al caselor și al împrejurimilor. Cartierul ar urma să aibă trei zone verzi, trei zone de servicii, case cu regim mic de înălțime, străzi cu două benzi de circulație și trotuare, stații de autobuz, racord rutier cu drumul european. Un peisaj rural, așadar, mai urban decât satul din Cluj-Napoca.

Un proiect de cartier construit de la zero, însă de blocuri, există și la Cluj-Napoca, pentru zona Sopor. Cum însă, în municipiul de cinci stele, în mod tradițional, proiectele bombastice sunt folosite doar electoral, pentru ca apoi să fie uitate în sertarele Primăriei, Copăceniul ne-ar putea da clasă peste un deceniu, cu un cartier modern și sănătos de locuințe, în timp ce la Cluj ne vom sufoca în același trafic, în aceleași blocuri în care, când schimbăm programele la televizor, schimbăm și la vecinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version