Sex

Durerile de spate si complexele erotice

Multe femei sufera de dureri de spate. Dar, cand medicul le cere sa explice mai clar ce simptome au, ele nu sunt in stare sa spuna nimic precis. Se contrazic, ezita, afirma intr-un mod destul de vag ca nu se simt bine, insa nu sunt in stare sa-si prezinte simptomele.

 

Cele care acuza o astfel de suferinta sunt de obicei celibatarele de varsta mijlocie sau femei cu un mariaj nefericit. Si unele, si altele au in general un temperament pasionat, dar tendintele lor naturale au fost supuse unor frustrari diverse. Pe de alta parte, ele sufera si de un fel de timiditate sau de rusine, care le face sa-si ascunda ori sa-si deghizeze pulsiunile, ca si cand ar fi vorba de ceva murdar si vinovat.

 

Dar natura se razbuna pe represiunea nedreapta, provocand dureri psihosomatice in diferite parti ale corpului. Nu e vorba de dureri reumatismale sau musculare, cum sunt ele explicate adesea. Astfel de dureri se nasc dintr-un complex erotic si din insatisfacerea libidoului. Nu e rusinos sa ai dorinte amoroase. Este dreptul si aspiratia tuturor.

 

Sa notam, spre exemplu, cazul unei tinere maritate de putin timp si tintuita la pat de o asa-zisa durere de spate “atat de puternica, incat nu puteam nici macar sa ma ridic”, dupa cum explica ea. Semnificatia acestui simptom a fost descoperit ceva mai tarziu. Casatorita din dragoste cu un barbat care, in timpul logodnei, “o respectase”, ea isi daduse destul de repede seama ca sotul ei era de fapt impotent. Descoperirea respectiva o traumatizase enorm. Deoarece primise o educatie ipocrita, ea nu era in stare sa explice problemele pe care le avea si nu indraznea sa se confeseze nimanui, nici macar mamei ei. Asa ca acceptase faptele cu o resemnare aparenta si se hotarase sa-si iubeasca sotul ca si inainte, dar intr-un mod platonic, reprosandu-i insa lipsa de sinceritate fata de ea.

 

La putin timp dupa asta au aparut durerile la nivelul mijlocului. Tanara femeie nu se putea scula din pat si isi pierdea incetul cu incetul fortele si sanatatea. Doctorii vorbeau in mod vag de epuizare nervoasa si o incurajau sa se ridice si sa faca diverse lucruri placute, sa nu ramana in pat cat e ziua de lunga. Dar ea nici nu-i asculta si repeta ca se simte rau, foarte rau. Cazul a fost in sfarsit rezolvat datorita unei intregi serii de imprejurari. Mariajul neconsumat a fost anulat. In momentul actual, tanara noastra e maritata cu un architect si e foarte fericita, avand trei copii superbi. Durerile cele ciudate au disparut ca prin minune. Povestea ei e exemplara si demonstreaza ca o boala psihomatica nu poate fi vindecata decat atunci cand se rezolva motivul inconstient care a provocat-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *