Sanatate

Dureri otice

Numai o mica parte din ureche este accesibila ochiului. Partea vizibila a urechii – urechea externa – este conectata in interiorul capului, de urechea medie si urechea interna, care lucreaza impreuna pentru a va permite sa auziti si sa va mentineti echilibrul.

 

Cum functioneaza urechea. Urechea este un organ rafinat racordat, special proiectat sa trimita impulsuri sonore catre creier. Cand unda sunetului strabate canalul auditiv, timpanul si cele trei oase mici la care este atasat, vibreaza. Aceasta vibratie se propaga prin urechea medie la urechea interna, declansand impulsuri nervoase catre creier, unde le inregistrati de fapt, ca sunete.

 

Aerul ajunge in urechea medie prin trompa lui Eustachio. Urechea medie trebuie sa mentina aceeasi presiune ca si cea a aerului din afara urechii, pentru a permite timpanului si oaselor urechii sa vibreze liber si sa conduca undele sonore. Daca urechea medie are lichid in interior, timpanul si oasele nu se pot misca bine. De aceea, o infectie a urechii poate cauza probleme de temporare de auz.

Urechea de avion (barotita, barotraumatismul) este o leziune cauzata de schimbarile de presiune si apare frecvent daca zburati sau va scufundati avand o congestie nazala, o alergie, un guturai sau o faringita. Puteti avea dureri la o ureche sau o senzatie de “infundare” in urechi. Boala se datoreaza proeminarii timpanului, ca urmare a modificarii presiunii aerului. Totusi, un guturai sau o infectie otica nu sunt motive sa schimbati / sa amanati o calatorie cu avionul.

 

Autoingrijire:

Incercati sa folositi un decongestiv inainte cu o ora de decolare si o ora inainte de aterizare. Aceasta ar putea preveni blocarea trompei lui Eustachio.
In timpul zborului, sugeti o bomboana sau amestecati guma pentru a stimula inghititul, ceea ce va ajuta sa deschideti trompa lui Eustachio.
Daca vi se astupa urechile pe masura ce avionul coboara, inspirati si apoi expirati incet, in timp ce va tineti narile apasate si gura inchisa. Daca puteti sa si inghititi in acelasi timp, este si mai bine.

 


Corpuri straine intraauriculare
. Obiectele blocate in ureche pot cauza durere si pierderea auzului. De obicei, va dati seama daca ceva este blocat in ureche, dar ciopiii mici ar putea sa nu realizeze asta.

 

Autoingrijire. Daca un obiect se blocheaza in ureche, urmati aceste etape:

 

Nu incercati sa indepartati corpul strain, sondand cu un betigas cu vata, un chibrit sau cu orice alta ustensila. Facand acest lucru riscati impingerea obiectului mai adanc in ureche si afectarea structurilor fragile apartinand urechii medii.
Daca obiectul este vizibil clar, este flexibil si poate fi apucat usor cu o penseta, indepartati-l cu grija..
Incercati sa folositi forta gravitatiei: inclinati capul catre partea afectata. Nu loviti capul victimei, ci scuturati-l usor orientadu-l spre sol, in incercarea de a disloca obiectul.
Cand corpul strain este o insecta, inclinati capul persoanei in asa fel incat urechea unde se afala insecta sa fie indreptata in sus. Incercati sa faceti sa pluteasca insecta turnand ulei mineral, ulei de masline sau ulei pentru copii in interiorul urechii. Ar trebui sa fie caldut, dar nu fierbinte. Pe masura ce turnati uleiul, puteti usura intrarea lui daca indreptati canalul auditiv. Trageti cu blandete spre inapoi si in sus de lobul urechii. Insecta ar trebui sa se sufoce si ar incepe sa iasa plutind o data cu baia de ulei.
Nu folositi ulei pentru a indeparta alte obiecte decat insectele.

 

Daca aceste metode esueaza sau daca persoana continua sa acuze dureri la nivelul urechii, scaderea auzului sau o senzatie ca ceva este blocat in ureche, solicitati asistenta medicala.

 


Timpanul spart.
Un timpan se poate perfora dupa o infectie sau un traumatism. Semnele unei rupturi sau unei perforari de timpan sunt: durere otica, pierderea partiala a auzului si sangerarea usoara sau o secretie otica. In cazul unei infectii, durerea dispare deseori o data cu ruptura timpanului, permitand evacuarea lichidului de infectie sau puroiului. Frecvent, ruptura se vindeca de la sine fara complicatii si cu discreta diminuare sau fara pierdere permanenta a auzului.

 

Perforatiile extinse pot cauza infectii recurente. Daca suspectati ca v-ati spart timpanul, consultati medicul cat mai repede posibil. Intre timp, incercati sfaturile de autoingrijire enumerate mai jos:

 

Ameliorati durerea cu aspirina sau cu un alt analgezic care nu va face rau.
Aplicati o perna electrica (nu fierbinte) calda peste ureche.
Nu va clatiti urechea.

 

Asistenta medicala. Medicul va poate prescrie un antibiotic pentru a fi sigur ca nu se dezvolta nici o infectie in urechea medie. Cateodata este aplicat un tampon din plastic sau hartie peste timpan, pentru a sigila intrarea in timpul vindecarii. Timpanul se va vindeca, in general, in 2 luni. Daca nu s-a vindecat in acest timp, ar putea fi necesara o procedura chirurgicala minora pentru a repara ruptura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *