Coloana vertebrala este mobilizata in multe directii in cursul activitatilor de rutina din timpul zilei; ea este folosita si in activitati de genul caratului greutatatilor. Iata de ce portiunea inferioara a spatelui este frecvent dureroasa.
Cum sa ne ingrijim spatele pentru evitarea durerilor:
– Faceti exercitii fizice regulate. Activitatea fizica va poate imbunatati conditia fizica generala si tonusul extremitatilor si va poate ajuta sa dati cateva kilograme, iar toate la un loc va pot proteja coloana vertebrala. Includeti in rutina exercitiilor fizice intarirea musculaturii abdominale. Muschii abdominali sprijina si protejeaza spatele.
– Ascultati-va corpul. Daca va doare spatele, opriti-va si odihniti-va sau schimbati tipul de activitate fizica. In timpul perioadei dureroase, continuati cu blandete exercitiile de intindere, dar intrerupeti exercitiile de intarire a musculaturii abdominale si a spatelui.
– Perfectionati-va postura. O postura corecta reduce de fapt solicitarea si uzura muschilor si articulatiilor spatelui.
– Evitati miscarile riscante. Prea multe miscari de rasucire, aplicare si fortare obosesc spatele si il fac susceptibil de lezare.
– Ridicati greutatile folosind forta picioarelui. Intotdeauna, cand ridicati ceva, indoiti
picioarele.
– Cand aveti dureri: Atentie la primul spasm dureros , nu-l ignorati. Majoritatea problemelor de spate raspund bine la masuri simple, precum odihna, intinderi usoare, apolicatii reci si analgezice fara prescriptie medicala. Evitati flexiile si aplecarile, dar ramaneti activ, mergand cat se poate de mult.
Asistenta medicala: Ar trebui sa incepeti sa sesizati ameliorarea constanta din primele 2 saptamani. Consultati medicul in cazul in care durerile de spate dureaza prea mult sau sunt insotite de slabiciune, amorteli sau dureri asemanatoare unor junghiuri in picioare. Daca apar probleme legate de controlul functionarii vezicii urinare sau intestinal, consultati un medic.
Tunelul carpian
Ati putea avea mai multe in comun decat credeti cu macelarul sau cu brutarul. Daca preocuparile din timpul liber sau munca dvs. implica miscari multiple ale mainilor, trebuie sa va paziti de sindromul tunelului (canalului) carpian.
Tunelul carpian este o cale de comunicare intre incheietura pumnului si mana, care contine si protejeaza nervii si tendoanele. Cand tesuturile din canalul carpian devin inflamate, preseaza un nerv care asigura sensibilitatea policelui si indexului (aratatorului), mediusului si inelarului. Presiunea excesiva pe acest nerv va va face sa resimtiti oricare dintre simptomele mentionate mai jos. Fara tratament, pot aparea leziuni nervoase si musculare.
Semne de avertizare:
– amorteli sau o senzatie de furnicaturi sau slabiciune in maini sau in degete – mai ales in cele trei degete de la mijloc;
– disconfort in brat sau mana dupa folosirea pentru miscari de forta sau miscari repetative;
– aceleasi simptome va trezesc noaptea din somn.
Cine are riscurile cele mai mari? Cei a caror munca implica miscari repetitive ale incheieturii pumnului sau al degetelor, de pensare sau apucare sau lucrul cu unelte vibratoare. Dactilografierea, tricotarea, lucrul la banda de ansamblare si chiar pozitia de somn pot pune probleme. Femeile au risc mai mare decat barbatii. Unele afectiuni pot creste acest risc, de exemplu: diabetul, poliartita reumatoida si chiar sarcina.
Prevenire
Pauze mici, masaje, ibuprofen, aspirina sau alte antiinflamatoare fara prescriptie medicala pot ameliora temporar simptomatologia. Dar cel mai bin lucru este sa va luati aceste precautii:
– luati o scurta pauza la fiecare 15-20 de minute. Opriti activitatea timp de 60 de secunde; intindeti-va inspre inapoi, cu blandete, mainile si degetele. Alternanti sarcinile de serviciu atunci cand e posibil. Bateti la tastatura calculatorului timp de 15 minute, apoi timp de alte 5 minute dati telefoane sau duceti corespondenta prin biroruri;
– Pastrati-va forma. Evitati miscarile de flexie din articulatia pumnului de amplitudine maxima. O pozitie relaxata, de mijloc, este de preferat;
– Miscarea de apucare cu mana trebuie sa fie relaxata. Evitati sa tineti strans volanul masinii, pensula sau stiloul. O pozitie comoda a mainii pe stilouri, creioane sau alte ustensile permite scaderea intensitatii miscarii de strangere.
Asistenta medicala. Incercati masurile enumerate mai sus pentru durerile de spate, dar daca durerea, amorteala sau slabiciunea persisita mai mult de cateva saptamani, consultati medicul. Pot fi recomandate atele, fizioterapie, injectii sau se pot prescrie medicamente. Cateodata este necesara chirurgia.