Din oras

Dupa un an de la aprobare si zeci de plangeri de la cetateni, se modifica noul Plan Urbanistic General si Regulamentul Local de Urbanism

De la adoptarea noului PUG in Consiliul Local de la finalul anului trecut clujenii au adresat plangeri si solicitari de modificare la fiecare sedinta de Consiliu Local. Acum municipalitatea vrea sa-l modifice si a supus noul regulament consultarii publice, conform legii. Sugestiile pot fi transmise pana in 9 decembrie.

“Dupa intrarea in vigoare a noului PUG si a noului RLU (regulament local de urbanism) au fost inregistrate numeroase plangeri prealabile ale persoanelor fizice si juridice, nemultumite de noile reglementari. O parte dintre aceste plangeri au fost admise de Consiliul Local. Printre plangerile admise unele solicitau modificarea reglementarilor de construire stabilite prin Regulamentul Local de Urbanism. De asemenea pe parcursul redactarii certificatelor de urbanism conform noului RLU, au fost observate inadvertente si erori pe care dorim sa le corectam”, motiveaza urbanistii Primariei propunerea de modificare.

Persoanele interesate pot trimite sesizarile, observatiile, punctele de vedere la adresa de email:consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot inregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni, str. Motilor nr.7 sau la orice primarie de cartier.

Vechiul PUG, valabil 10 ani, a expirat in 2009. Valabilitatea acestuia a fost prelungita conform legii cu perioada maxima de 5 ani. Apoi, la expirarea acestuia, in luna decembrie a anului trecut s-a aprobat noul Plan. De atunci, insa, nu trece sedinta de Consiliu Local in care vreun clujean sa nu ceara modificarea lui.

S-au dat de la inceputul anului pana acum 14 hotarari care modifica noul Plan Urbanistic General. Seful de proiect arata ca aceste modificari sunt corectii de erori si ca se explica prin faptul ca nu au avut la dispozitie date foarte exacte.

“In alte parti nu s-a intamplat asa, dar au si baze topografice mai bune, nu se construieste cum se face la Cluj, fiecare dupa cum il taie capul si aiurea. Sunt niste diferente de situatie, totusi. Ceea ce se intampla acum e corectia unor lucruri care au aparut fie pe perioada elaborarii Planului, zone unde era mai putin clara baza topografica si acestea se cam termina. Sunt multe pe lista, dar vizeaza 0,01 sau 0,001% din teritoriu, deci nu sunt schimbari de substanta, sunt maruntisuri. Sigur ca e sacaitor, dar nu influenteaza de fapt Planul, sub nicio forma. Noi am avut o baza cadastrala cat e cadastrat. Lumea, cata vreme a fost consultare publica, nu s-au uitat si acum la sfarsit s-au trezit, dar modificarile pe chestii de principiu sunt refuzate de Consiliul Local. Se cam termina, erorile s-au cam lamurit si cu asta se va incheia, banuiesc, pana la sfarsitul anului cu povestile astea”, a explicat pentru Ziar de Cluj la inceputul lunii trecute arhitectul Adrian Borda, seful de proiect al noului PUG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *