Din oras

Dupa un an de la aprobare si zeci de plangeri de la cetateni, se modifica noul Plan Urbanistic General si Regulamentul Local de Urbanism

Scris de 1,812

De la adoptarea noului PUG in Consiliul Local de la finalul anului trecut clujenii au adresat plangeri si solicitari de modificare la fiecare sedinta de Consiliu Local. Acum municipalitatea vrea sa-l modifice si a supus noul regulament consultarii publice, conform legii. Sugestiile pot fi transmise pana in 9 decembrie.

“Dupa intrarea in vigoare a noului PUG si a noului RLU (regulament local de urbanism) au fost inregistrate numeroase plangeri prealabile ale persoanelor fizice si juridice, nemultumite de noile reglementari. O parte dintre aceste plangeri au fost admise de Consiliul Local. Printre plangerile admise unele solicitau modificarea reglementarilor de construire stabilite prin Regulamentul Local de Urbanism. De asemenea pe parcursul redactarii certificatelor de urbanism conform noului RLU, au fost observate inadvertente si erori pe care dorim sa le corectam”, motiveaza urbanistii Primariei propunerea de modificare.

Persoanele interesate pot trimite sesizarile, observatiile, punctele de vedere la adresa de email:consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot inregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni, str. Motilor nr.7 sau la orice primarie de cartier.

Vechiul PUG, valabil 10 ani, a expirat in 2009. Valabilitatea acestuia a fost prelungita conform legii cu perioada maxima de 5 ani. Apoi, la expirarea acestuia, in luna decembrie a anului trecut s-a aprobat noul Plan. De atunci, insa, nu trece sedinta de Consiliu Local in care vreun clujean sa nu ceara modificarea lui.

S-au dat de la inceputul anului pana acum 14 hotarari care modifica noul Plan Urbanistic General. Seful de proiect arata ca aceste modificari sunt corectii de erori si ca se explica prin faptul ca nu au avut la dispozitie date foarte exacte.

“In alte parti nu s-a intamplat asa, dar au si baze topografice mai bune, nu se construieste cum se face la Cluj, fiecare dupa cum il taie capul si aiurea. Sunt niste diferente de situatie, totusi. Ceea ce se intampla acum e corectia unor lucruri care au aparut fie pe perioada elaborarii Planului, zone unde era mai putin clara baza topografica si acestea se cam termina. Sunt multe pe lista, dar vizeaza 0,01 sau 0,001% din teritoriu, deci nu sunt schimbari de substanta, sunt maruntisuri. Sigur ca e sacaitor, dar nu influenteaza de fapt Planul, sub nicio forma. Noi am avut o baza cadastrala cat e cadastrat. Lumea, cata vreme a fost consultare publica, nu s-au uitat si acum la sfarsit s-au trezit, dar modificarile pe chestii de principiu sunt refuzate de Consiliul Local. Se cam termina, erorile s-au cam lamurit si cu asta se va incheia, banuiesc, pana la sfarsitul anului cu povestile astea”, a explicat pentru Ziar de Cluj la inceputul lunii trecute arhitectul Adrian Borda, seful de proiect al noului PUG.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours PubliNews
  Brand Finance Banking 500, 2023: valoarea brandului Banca Transilvania trece de 500 de milioane USD
 • Acum 3 hours Politica
  Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, privește detașat măcelul PSD – PNL: ”Rocada din mai nu ne privește”. Dar, totuși, poate rămân oamenii lor în posturi… Se poate? Se poate?
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  Zice Boc, că fără luminoasa sa viziune și administrare, Cluj-Napoca era un ghetou. Reforma de ”neghetou” a lui Boc se vede cel mai bine de la Pata Rât și din cartierele de blocuri plantate peste case prin Urbanismul de Cumetrie din ”bocărie”
 • Acum 5 hours Vocea ta
  OCHIOMETRIC, polițiștii Secției 2 Poliție Cluj-Napoca au apreciat că bunurile sustrase prin intrarea prin efracție într-un spațiu privat nu e cine știe ce valoare. Așa că nu s-au mai ostenit să ancheteze. Rugăm, onor conducerea IPJ Cluj, să ne explice și nouă de la ce valoare a bunurilor sustrase își mișcă polițiștii cururile de pe scaun să ancheteze un furt?
 • Acum 6 hours Din oras
  SUPERCOM e ca la lăudatul pom: E plin de gunoaie neridicate. Ca la lipsa de concurență cu care ne-a încălțat administrația publică locală. Boc ne zice să le mai dăm o șansă
 • Acum 6 hours In vizor
  În imaginarul lui Emil Boc, “Clujul, ca zonă metropolitană, nu a pierdut populație. E un model de dezvoltare”
 • Acum 8 hours Politica
  The Economist: “România are o democraţie “deficitară”, fiind pe ultimul loc în UE, după Ungaria”
 • Acum 9 hours Politica
  PSD cere demisia ministrului Deca, dacă nu îi redă secretarului de stat Lixandru atribuțiile retrase. Vasile Dîncu: “Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului”
 • Acum 10 hours Politica
  Poate aflăm cum de a fost “capabil” ministrul Energiei, Ionuţ Popescu, să facă pe genunchi ordonanţa prin care OMV Petrom a reuşit să se sustragă de la plata “taxei de solidaritate” în România
 • Acum 11 hours In vizor
  Șpaga generalizată din sistemul de sănătate, o tradiție din timpul comunismului
 • Acum 12 hours Din oras
  NUMAI ŞASE-S NOROCOASE: Aproape trei milioane de lei pentru “cotizații și contribuții” pentru șase entități care activează ca ONG – uri
 • Acum 1 day Din oras
  Municipalitatea a pus ”în discuție” un PUZ pentru culoarul de mobilitate nord, Pod Oașului-Răsăritului – Pod Ira. Este zona în care Prime Kapital va investi 330 milioane euro, ”după ce s-au luat în considerare planurile autorităților locale de modernizare a drumurilor și infrastructurii orașului”
 • Acum 1 day Vocea ta
  Dr. OSĂ și mr. NOSĂ: Mai puneți mult botul la OSĂ-urile lui Boc?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE