Din oras

După Sopor, Primăria promite regenerare urbană în Zorilor. Boc vrea parkinguri, spații verzi și piste de biciclete

De câteva săptămâni, Emil Boc vorbește de câte ori are ocazia despre realizarea unui mare PUZ pentru cartierul Sopor, care ar urma să fie la fel de mare ca Mănășturul. Acesta ar urma să fie cel mai nou cartier din oraș, cu școală, grădinițe, parkinguri, drum cu patru benzi. Când vor fi făcute toate acestea? Termenul este incert, acum totul se află la etapa de vorbărie și promisiuni.

Într-un stadiu ceva mai avansat se află promisiunea legată de cartierul Zorilor, adică o bucată din această zonă, care ar urma să fie regândită. În ședința de Consiliu Local de miercuri sa va vota PUZ-ul de regenerare urbană a străzii Gheorghe Dima – Vest. Teritoriul studiat este delimitat la est de strada Pajiştei şi strada Gheorghe Dima, la nord de Parcul Iuliu Prodan, la vest de Cimitirul Mănăştur şi la sud de un drum de acces la cimitir.

“Documentanţia analizează teritoriul amintit şi propune soluţii pentru problemele şi deficienţele spaţiului fizic şi a percepţiei locuirii la nivelul zonei. Principala problemă studiată este legată de rezolvarea parcajelor şi a conflictelor generate de amenajarea acestora în teritoriu, cu identificarea posibilelor subzone unde să se construiască imobile specializate pentru parcări”, susţin reprezentanţii municipalităţii.

Parking-urile ce ar urma să se construiască în această parte a cartierului vor avea regimul maxim de înălțime de două etaje cu parcare pe terasă – plus un parter și două etaje subterane. Cât privește parcările ce vor fi desenate la sol, acestea ar urma să fie amplasate, conform documentației, la cel puțin cinci metri de cea mai apropiată fereastră a unui spațiu de locuit.

“Se va da o atenţie deosebită iluminatului public ce va face obiectul unor studii de specialitate. Se interzice dispunerea aeriană a cablurilor de orice fel. Se vor amplasa elemente de mobiliar – coşuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deşeurilor. se pot amplasa platforme subterane ecologice pentru colectarea selectivă a deşeurilor”, mai menţionează proiectul.

Documentația a fost întocmită de K&K Studio de Proiectare SRL din  Zalău care este deținută de Kulcsar Andras Levente. Anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri de 1.278.253 lei și un profit de 300.825 lei. A fost cel mai bun an al firmei din 2016, de la înființare până acum. K&K Studio de Proiectare SRL a mai câștigat, în 2014, un proiect de mansardare a sediului clădirii Primăriei de pe Moților. A mai încercat să liciteze și pentru contractul de supraveghere a lucrărilor de înlăturare a tencuielilor aflate în stare de degradare pe clădirile din centrul orașului, dar suma pe care a cerut-o a fost prea mare. 

Citește și:

Sopor va deveni un alt “dormitor” al orașului? Cum va fi evitată aglomerația după ce va apărea un cartier de dimensiunea Mănășturului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *