Din oras

După Sopor, Primăria promite regenerare urbană în Zorilor. Boc vrea parkinguri, spații verzi și piste de biciclete

Scris de 664

De câteva săptămâni, Emil Boc vorbește de câte ori are ocazia despre realizarea unui mare PUZ pentru cartierul Sopor, care ar urma să fie la fel de mare ca Mănășturul. Acesta ar urma să fie cel mai nou cartier din oraș, cu școală, grădinițe, parkinguri, drum cu patru benzi. Când vor fi făcute toate acestea? Termenul este incert, acum totul se află la etapa de vorbărie și promisiuni.

Într-un stadiu ceva mai avansat se află promisiunea legată de cartierul Zorilor, adică o bucată din această zonă, care ar urma să fie regândită. În ședința de Consiliu Local de miercuri sa va vota PUZ-ul de regenerare urbană a străzii Gheorghe Dima – Vest. Teritoriul studiat este delimitat la est de strada Pajiştei şi strada Gheorghe Dima, la nord de Parcul Iuliu Prodan, la vest de Cimitirul Mănăştur şi la sud de un drum de acces la cimitir.

“Documentanţia analizează teritoriul amintit şi propune soluţii pentru problemele şi deficienţele spaţiului fizic şi a percepţiei locuirii la nivelul zonei. Principala problemă studiată este legată de rezolvarea parcajelor şi a conflictelor generate de amenajarea acestora în teritoriu, cu identificarea posibilelor subzone unde să se construiască imobile specializate pentru parcări”, susţin reprezentanţii municipalităţii.

Parking-urile ce ar urma să se construiască în această parte a cartierului vor avea regimul maxim de înălțime de două etaje cu parcare pe terasă – plus un parter și două etaje subterane. Cât privește parcările ce vor fi desenate la sol, acestea ar urma să fie amplasate, conform documentației, la cel puțin cinci metri de cea mai apropiată fereastră a unui spațiu de locuit.

“Se va da o atenţie deosebită iluminatului public ce va face obiectul unor studii de specialitate. Se interzice dispunerea aeriană a cablurilor de orice fel. Se vor amplasa elemente de mobiliar – coşuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deşeurilor. se pot amplasa platforme subterane ecologice pentru colectarea selectivă a deşeurilor”, mai menţionează proiectul.

Documentația a fost întocmită de K&K Studio de Proiectare SRL din  Zalău care este deținută de Kulcsar Andras Levente. Anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri de 1.278.253 lei și un profit de 300.825 lei. A fost cel mai bun an al firmei din 2016, de la înființare până acum. K&K Studio de Proiectare SRL a mai câștigat, în 2014, un proiect de mansardare a sediului clădirii Primăriei de pe Moților. A mai încercat să liciteze și pentru contractul de supraveghere a lucrărilor de înlăturare a tencuielilor aflate în stare de degradare pe clădirile din centrul orașului, dar suma pe care a cerut-o a fost prea mare. 

Citește și:

Sopor va deveni un alt “dormitor” al orașului? Cum va fi evitată aglomerația după ce va apărea un cartier de dimensiunea Mănășturului?ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Din oras
  Celebra păruială din PSD CLUJ se termină în instanță
 • Acum 9 hours Eveniment
  Un bebeluș, descoperit spânzurat într-un apartament închiriat din Alba Iulia, împreună cu tatăl în grija căruia fusese lăsat. Proprietarul apartamentului care era din Turda nu le-a dat acordul polițiștilor să spargă ușa, aceștia fiind nevoiți să-l aștepte să se deplaseze în Alba Iulia
 • Acum 10 hours Sport
  HULIGANISM: ”PUMNI ȘI CAPETE ÎN GURĂ SUB TRICOLOR” între români la meciul cu Andorra
 • Acum 11 hours Eveniment
  SINDROMUL ”DALĂ A LA CLUJ” LOVEȘTE ȘI TURDA: Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi
 • Acum 1 day Sport
  Ambele echipe de baschet, din Cluj și Oradea, pedepsite după scandalul din ”Oradea Arena”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu, după anunțul Fitch privind îmbunătățirea perspectivei de ţară a României: ”Aceasta este diferenţa dintre actuala coaliţie şi dezastrul făcut de nişte gnomi guralivi de dreapta”
 • Acum 1 day Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 1 day Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 2 days Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 2 days Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 days Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 2 days Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 2 days PubliNews
  Ce faci în weekend? Iulius Mall Cluj și elevii Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” te așteaptă la un spectacol de dans inedit
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE