Politica

După sediul Filarmonicii clujene, promis de Emil Boc de mai bine de un deceniu, promite și premierul Orban un sediu pentru Academia de Muzică din Cluj. Din vorbe, va vedea Academia de Muzică sediu atunci când și-or vedea clujenii ceafa

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că trebuie adoptată, la următoarea şedinţă de Guvern de pe 30 decembrie, o hotărâre privind indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui nou sediu al Academiei de Muzică din Cluj, având în vedere „situaţia foarte gravă” în care se află această instituţie.

„Universitatea de Muzică din Cluj se confruntă cu o situaţie foarte gravă, au nevoie de un sediu şi trebuie aprobat indicatorii tehnico-economici, aţi iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Unde s-a blocat? Verificaţi. Nu o să mai aibă unde să desfăşoare activitatea dacă noi nu rezolvăm aprobarea indicatorilor tehnico-economici, să se poată da drumul la investiţie. Aş vrea ca la şedinţa de pe data de 30 (decembrie n.red.) să avem avizat proiectul. La şedinţa de pe 30, vreau să fie pe ordinea de zi, să îl aprobăm”, a afirmat Orban, adresându-se reprezentantului Ministerul Educaţiei prezent la şedinţa de Guvern.

Noul sediu al instituţiei clujene de învăţământ superior ar trebui amenajat în clădirea nefinalizată din cartierul Mănăştur, în locul numit Colina, aflată în ruină de mai bine de 20 de ani şi în care ar fi trebuit să funcţioneze un Spital Municipal de Urgenţă. Ruina este într-u așa hal de degradare și atât de prost construită, cu subsolul în permanență inundat, cu coridoare înguste, încât mai bine s-ar gândi cineva cum să o demoleze complet și abia apoi să construiască un sediu modern. Dar, din vorbe, va vedea Academia de Muzică sediu, când și-or vedea clujenii ceafa. De ce afirmăm acest lucru? Din cauză că nimeni nu știe regimul juridic al ruinei. Cel puțin așa aflăm dintr-o declarație din martie 2019, dată de Dan Tarcea și consemnată în ziarul Buletin de Mănăștur.

„Din păcate nu aparţine de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, am făcut multiple solicitări să primim această construcţie în patrimoniul nostru şi să putem să o transformăm într-un azil de bătrâni sau să-i dăm orice altă destinaţie. Din păcate aceste solicitări au rămas fără niciun rezultat, ea aparţine în acest moment Ministerului Învăţământului şi, din păcate, nu se întâmplă nimic cu această clădire. Primăria nu poate interveni, decât să pună proprietarul să securizeze aceste construcţii astfel încât să nu se întâmple vreo nenorocire”, a declarat, la Radio Cluj, vice-primarul Dan Tarcea.

Deşi propuneri de valorizare a acestei clădiri, prin transformarea sa în baza unui campus pentru elevi şi studenţi, s-au tot făcut, primăria a „insistat” de lungul anilor cu ideea sa de a realiza un centru pentru persoanele defavorizate în zonă, cu toată opoziţia cetăţenilor din cartier. În momentul de faţă, clădirea e un focar de infecţie, un pericol pentru cei ce se adăpostesc vremelnic în ea, chiar dacă la parter au apărut geamuri termopan. În urmă cu doi, ziardecluj.ro nota că: „litigiile privind terenul de sub clădire determină ca nici Academia de Muzică Gheorghe Dima, în proprietatea căreia au ajuns într-un fnal ruinele pline de igrasie şi mizerie, să nu poată demara niciun fel de investiţie”.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a publicat în consultare publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei. În nota de fundamentare se precizează că numărul studenţilor Academiei de Muzică din Cluj a crescut de aproximativ opt ori în ultimii 20 de ani, ajungând la peste 1.000. Motiv pentru care instituţia ar avea nevoie de o infrastructură modernă, care să dezvolte educaţia muzicală şi să satisfacă cerinţele de pregătire a studenţilor, dar şi de organizare a evenimentelor artistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *