Politica

După sediul Filarmonicii clujene, promis de Emil Boc de mai bine de un deceniu, promite și premierul Orban un sediu pentru Academia de Muzică din Cluj. Din vorbe, va vedea Academia de Muzică sediu atunci când și-or vedea clujenii ceafa

Scris de 1,041

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că trebuie adoptată, la următoarea şedinţă de Guvern de pe 30 decembrie, o hotărâre privind indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui nou sediu al Academiei de Muzică din Cluj, având în vedere “situaţia foarte gravă” în care se află această instituţie.

“Universitatea de Muzică din Cluj se confruntă cu o situaţie foarte gravă, au nevoie de un sediu şi trebuie aprobat indicatorii tehnico-economici, aţi iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Unde s-a blocat? Verificaţi. Nu o să mai aibă unde să desfăşoare activitatea dacă noi nu rezolvăm aprobarea indicatorilor tehnico-economici, să se poată da drumul la investiţie. Aş vrea ca la şedinţa de pe data de 30 (decembrie n.red.) să avem avizat proiectul. La şedinţa de pe 30, vreau să fie pe ordinea de zi, să îl aprobăm”, a afirmat Orban, adresându-se reprezentantului Ministerul Educaţiei prezent la şedinţa de Guvern.

Noul sediu al instituţiei clujene de învăţământ superior ar trebui amenajat în clădirea nefinalizată din cartierul Mănăştur, în locul numit Colina, aflată în ruină de mai bine de 20 de ani şi în care ar fi trebuit să funcţioneze un Spital Municipal de Urgenţă. Ruina este într-u așa hal de degradare și atât de prost construită, cu subsolul în permanență inundat, cu coridoare înguste, încât mai bine s-ar gândi cineva cum să o demoleze complet și abia apoi să construiască un sediu modern. Dar, din vorbe, va vedea Academia de Muzică sediu, când și-or vedea clujenii ceafa. De ce afirmăm acest lucru? Din cauză că nimeni nu știe regimul juridic al ruinei. Cel puțin așa aflăm dintr-o declarație din martie 2019, dată de Dan Tarcea și consemnată în ziarul Buletin de Mănăștur.

„Din păcate nu aparţine de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, am făcut multiple solicitări să primim această construcţie în patrimoniul nostru şi să putem să o transformăm într-un azil de bătrâni sau să-i dăm orice altă destinaţie. Din păcate aceste solicitări au rămas fără niciun rezultat, ea aparţine în acest moment Ministerului Învăţământului şi, din păcate, nu se întâmplă nimic cu această clădire. Primăria nu poate interveni, decât să pună proprietarul să securizeze aceste construcţii astfel încât să nu se întâmple vreo nenorocire”, a declarat, la Radio Cluj, vice-primarul Dan Tarcea.

Deşi propuneri de valorizare a acestei clădiri, prin transformarea sa în baza unui campus pentru elevi şi studenţi, s-au tot făcut, primăria a „insistat” de lungul anilor cu ideea sa de a realiza un centru pentru persoanele defavorizate în zonă, cu toată opoziţia cetăţenilor din cartier. În momentul de faţă, clădirea e un focar de infecţie, un pericol pentru cei ce se adăpostesc vremelnic în ea, chiar dacă la parter au apărut geamuri termopan. În urmă cu doi, ziardecluj.ro nota că: „litigiile privind terenul de sub clădire determină ca nici Academia de Muzică Gheorghe Dima, în proprietatea căreia au ajuns într-un fnal ruinele pline de igrasie şi mizerie, să nu poată demara niciun fel de investiţie”.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a publicat în consultare publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei. În nota de fundamentare se precizează că numărul studenţilor Academiei de Muzică din Cluj a crescut de aproximativ opt ori în ultimii 20 de ani, ajungând la peste 1.000. Motiv pentru care instituţia ar avea nevoie de o infrastructură modernă, care să dezvolte educaţia muzicală şi să satisfacă cerinţele de pregătire a studenţilor, dar şi de organizare a evenimentelor artistice.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 8 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 8 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 8 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 9 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 9 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 10 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 12 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 12 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE