Sanatate

După reacția întârziată a autorităților, Ministerul Sănătății anunță noi comisii pentru potențialele cazuri de coronavirus

După ce instituțiile statului au reacționat cu întârziere în privința potențialelor cazuri de coronavirus din Cluj și alte orașe din țară, Ministerul Sănătății a anunțat demararea unei colaborări interdisciplinare și interministeriale pentru monitorizarea și managementul potențialilor infecții cu noul coronavirus, transmite Ministerul Sănătății prin intermediul unui comunicat. 

Comisiile, în luptă cu virușii

Ministerul Sănătății a decis măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă. Dar în același timp, ministerul a decis și înființarea unei alte comisii pentru lupta contra noilor cazuri de coronavirus, în contextul în care în urmă cu câteva zile autoritățile au reacționat cu întârziere în privința celor cca 50 de muzicieni români, printre care și clujeni, care au concertat în Wuhan, orașul din China de unde a pornit virusul ucigaș. 

Astfel, Ministerul Sănătății notează că au existat alerte privind posibilitatea infectării cu coronavirus în patru orașe – Cluj, Timișoara, Constanța și București, însă acestea au fost infirmate.

În acest context, pentru limitarea transmiterii virușilor și a tratării îmbolnăvirilor, ministerul de resort anunță măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă.

„A fost organizată o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din București, Cluj Napoca, Tg Mureș, Timișoara, Sibiu și Iași pentru asigurarea unei tehnici extracorporale de suport cardiac și respirator prelungit pentru persoanele cu insuficiență respiratorie severă – ECMO.
Este o tehnologie modernă folosita ca suport în astfel de situații.

De asemenea, ministrul Sănătății, Victor Costache a aprobat suplimentarea cu încă 35 000 a numărului de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire”, notează sursa citată.

Pana la data de 19 ianuarie 2020, un număr de 1 447 831 de persoane la risc au fost imunizate din cele 1500 000 doze achiziționate de Ministerul Sănătății.

Pe lângă această colaborare interdisciplinară, Ministerul Sănătății mai înființează un comitet interministerial pentru monitorizarea infecțiilor cu noul coronavirus:

„Până în acest moment, s-a monitorizat întreaga circulație a persoanelor care vin spre România, din aria geografică a Chinei, pe criterii epidemiologice.

Alerte au fost la Cluj, Timișoara, Constanța și București, dar toate au fost infirmate.

De asemenea, se iau măsuri speciale pentru ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care în acest moment se află în Beijing-China și va sosi pe aeroportul din Otopeni, marți, ora 15.00”, notează Ministerul Sănătății.

Pe 22 ianuarie, s-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Comitetul a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi şi pentru unităţile medicale sanitare.
Pentru aeroporturi s-a recomandat instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea persoanele a căror temperatură corporală este mai mare de 38 de grade. Implementarea acestei măsuri se va decide luni, cu toţi factorii implicaţi.

 Pentru măsuri în unitățile sanitare:

Redactarea definiției de caz conform recomandării OMS și informarea medicilor de familie a Unităților de Primiri Urgențe, precum și a tuturor unităților spitalicești. Unitățile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI ”Matei Balș”și SCBIT ”Victor Babeș”).

Personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific (mască și mănuși).
Unitățile sanitare au obligația să asigure personalului substanțele dezinfectante pentru mâini și pentru suprafețe în cantități suficiente.

„Cât privește situația instrumentiștilor care au fost pentru o perioadă de 40 de zile, într-un turneu din China, DSP județean verifică starea lor de sănătate zilnic. Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus, la niciuna din persoanele din acest grup”, notează Ministerul Sănătății printr-un comunicat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *