Reportaj

După piețele Primăriei, și piețele volante încep să fie invadate de bișnițari. Clujenii vor fi nevoiți în curând să cumpere doar marfă de speculă

După ce piețele Primăriei Cluj-Napoca au fost invadate de bișnițarii din alte județe, care au ajuns să facă legea la tarabe, aducând produse de calitate inferioară, la prețuri de speculă, acum și piețele volante, cele în care ar trebui să le fie permis accesul doar producătorilor locali, au început să fie invadate de către oltenii care, cu toate că au certificate de producător „pe hârtie”, obținute de la primăriile de unde aparțin, de fapt doar cumpără și vând cu adaos comercial o marfă fără trasabilitate, de o calitate îndoielnică. 

Problema în toată această stare de fapt este că producătorii autentici, care au costuri de producție și care muncesc pentru legumele cu care vin la piață, și care au, în consecință, și prețuri mai mari, ajung să nu își mai poată vinde marfa la valoarea reală, produsele lor de calitate, dar mai scumpe, ajungând neatractive în ochii cumpărătorilor (atrași de prețurile mai mici ale bișnițarilor) care nu cunosc neapărat diferența de calitate dintre o roșie „oltenească” și una produsă în solariile sau pe câmpurile agricultorilor clujeni, diferența fiind cea dintre un produs bio, de la țară, crescut fără îngrășăminte chimice și unul care nu se știe de unde provine și cum a fost cultivat.

Dacă, la fel ca în cazul piețelor Primăriei, bișnițarii se vor înmulți necontrolat și în piețele volante, clujenii nu vor mai putea alege conștient între o marfă „produs de Cluj” și produsele cu proveniență incertă, lucru care va fi atât în defavoarea producătorilor locali (cărora nu le va mai fi rentabil să producă), cât și în defavoarea cumpărătorilor interesați să consume produse de calitate, cultivate natural, la țară, și nu în „fabricile de legume”.

În timp ce alte județe își protejează cu adevărat producătorii locali, permițându-le doar acestora accesul în piețele volante, la Cluj bișnițarii au liberă trecere, de multe ori ei fiind favorizați de către administratorii piețelor care îi amendează doar pe producătorii locali, așa cum Ziar de Cluj a arătat în materialele anterioare care au vizat acest subiect.

„Oltenii se înmulțesc în piețele volante ca ciupercile după ploaie”

Sâmbăta aceasta, Ziar de Cluj a fotografiat pe platoul Sălii Sporturilor două mașini de olteni care își comercializau legumele în piața volantă organizată aici. Conform declarațiilor producătorilor locali însă oltenii sunt mai mulți – din ce în ce mai mulți:

„Oltenii efectiv ne invadează! Mașinile de olteni! De anul trecut a început să vină o mașină și după aceea au început să vină mai mulți și cu nerușinare se bagă în față, nu stau la rând! Noi la volantă venim, că asta e regula care ni s-a impus, noi așteptăm la coadă. Soțul e de aseară aici! Așteptăm și, pe rând, fiecare, în ordinea în care ajunge, intră. Dar, de dimineață, la ora 5, a venit un oltean și s-a băgat în față, nu a avut treabă! Este administrator, dar el vine la ora 6. 

Astăzi erau 4 mașini de olteni în piața volantă! Vin tot mai mulți! Acum un an era doar o mașină, acum s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie! Și, dacă ar lucra, nu ne-ar deranja! Sau măcar să respecte prețurile noastre, că noi avem un preț de producător, dar ei vin ca samsari cu prețurile lor, având în vedere că noi gogoșarul îl dăm la 5 lei și ei îl dau la 3 lei! Și e diferența foarte mare, de 2 lei la un kilogram. Prețul la noi reflectă calitatea. La ora 12 a ieșit din piață prima mașină de olteni, efectiv și-a închis mașina, era plină de gogoșari și puțea! Era plină mașina de marfă stricată! Ieftină, dar stricată! Ei au certificate, au atestate de producător de la primăriile de unde aparțin. Și au voie să vândă în Cluj, chiar dacă sunt din alte județe, pentru că noi nu avem un Consiliu Local, nu avem o Primărie care să ne protejeze pe noi, producătorii locali! Păi, în Alba nu avem voie noi, din alte județe, că nu ne lasă! Acolo au voie să vândă numai producătorii locali! Aici sunt din Bistrița, sunt din Alba, sunt de prin toate părțile! 

Asta e piață volantă organizată de Primărie, eu știu că se face în sprijinul comunității locale, a producătorilor din județul Cluj! Haide că îi acceptăm pe aceștia de pe lângă noi, Bistrița, Alba, Zalău, dar să vină oltenii?! Având în vedere că soțul nu are timp de noi, să vină acasă să facă baie, ei, care este explicația, cum pot veni până la Cluj, cum lucrează, cine le lucrează, dacă ei tot timpul sunt pe drum?! Că pentru noi și o piață pe săptămână, două, e greu, e timp pierdut! Avem atâta de lucru, de nu ne vedem capul! Oltenii sunt bișnițari, ei 50 de bani dacă câștigă la kilogram, la o mașină de 3 tone, vă dați seama că le convine!”, a explicat, pentru Ziar de Cluj un producător agricol din Ceanu Mare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *