Cooltura

După opt ediții, Comedy Cluj a fost anulat în acest an. De ce au renunțat organizatorii la festival și ce vor face în viitor

Recent, lumea culturală clujeană a fost zguduită când Horațiu Dan, organizatorul festivalului Comedy Cluj a anunțat că va preda ștafeta și se va retrage din managementul evenimentului. Cea de-a doua veste care i-a intristat pe iubitorii filmelor de comedie, a fost aceea că festivalul nu va avea loc în acest an. Reprezentanții noii echipe spun însă că vor să redefinească până anul viitor conceptul acestui eveniment care i-a înveselit în fiecare toamnă în ultimii ani pe clujeni. 

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj, care a ajuns în anul 2016 la cea de-a VIII-a ediție va face o pauză de un an până la ediția cu numărul IX. Recent, Horațiu Dan (fiul omului de afaceri Sorin Dan), care se afla în fruntea echipei organizatorice s-a retras. În acest moment, festivalul a ajuns pe mâna lui Vlad Gliga și a echipei care se ocupă de TEDxEroilor și care promit multe surpize pentru ediția de anul viitor. 

„E un proiect în care credem împreună cu echipa și credem că poate să crească, să fie un festival mișto în oraș. Anul viitor îl vom reînvia. Vrem cumva să diversificăm oferta. Adică vom merge și în alte direcții, nu doar de film. Ne vom axa pe stand-up, pe teatru, mai ales că începuse deja să mergă pe direcția de teatru de comedie. Vrem să explorăm comedia din mai multe puncte de vedere”, a explicat Vlad Gliga, noul coordonator al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj.  

Faptul că evenimentul nu va fi organizat în 2017 se vehiculează de câteva luni, mai ales că în acest an, organizatorii nu au cerut niciun fel de sprijin financiar din partea Primăriei. 

„Noi am preluat festivalul, cred că prin martie am avut discuțiile cu Horațiu Dan și până la un moment dat am vrut să îl facem și anul acesta. Dar decizia de a nu îl face anul acesta a fost luată recent”, a mărturisit Vlad Gliga. 

Bloggerul bucureștean Emil Călinescu, un fan înrăit al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj, a spus că evenimentul avea nevoie de o „reîmprospătare”. 

„După mine, e absurd ca un festival precum Comedy Cluj să fie tot de zece zile, precum TIFF, deși el, în esență, este un festival de dimensiuni mult mai mici. Aici era problema: s-au întins mai mult decât le permitea plapuma. Era mai bine să fie mai scurt, dar mai intens. În 2014 și 2015 a fost bine la festival. În 2016 însă s-a văzut de la o poștă că a fost mult mai prost. Nu pot înțelege un festival care e mai slab organizat decât în ediția anterioară. Pot înțelege că există greșeli. Le semnalezi și speri că anul viitor le vor îndrepta. Dar refuz să înțeleg cum poți organiza mai prost decât anul precedent. Noi, oamenii, suntem făcuți să învățăm din greșeli, să progresăm, nu să regresăm. De schimbarea de management nu știu ce să zic, e o chestiune de bucătărie internă. Putea fi același management care să îndrepte lucrurile, poate fi alt management care să îndrepte lucrurile, poate fi un alte management care să facă lucrurile mai prost, deci nu-i asta ideea”, a explicat cinefilul. 

În ultimii opt ani, pe ecranele rezervate pentru Comedy Cluj au fost proiectate aproape 1000 de filme de comedie și începând din anul 2015, au fost introduse și spectacole de teatru de comedie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *