In vizor

După o carieră în Garda FInanciară, Laurenţiu Oprea s-a apucat de constucţii şi de politică. Cum explică faptul că i-a donat copilul 14 apartamente

Scris de 1617

Fost angajat la Garda Financiară Cluj şi fost consilier judeţean (2012-2020), social-democratul Laurenţiu Oprea se întoarce în Consiliul Judeţean Cluj , în locul unui coleg declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate – se arată într-un material publicat pe site-ul adevarul.ro.

Social-democratul Laurenţiu Oprea a devenit cunoscut, în 2019, când consilier judeţean fiind şi fără un loc de muncă declarat, şi-a mărit, peste noapte, averea cu 14 apartamente. Acum, când revine în Consiliul Judeţean Cluj, explicaţiile lui cu privire la micul imperiu imobiliar ce i-a fost donat s-au schimbat.

Situaţia a fost cu atât mai ciudată cu cât din aceeaşi declaraţie de avere reieşea că nu a avut niciun loc de muncă, că nu a deţinut proprietăţi şi nici venituri semnificative, cu excepţia indemnizaţiei de consilier judeţean.  Întrebat atunci despre provenienţa apartamentelor, el a declarat pentru „Actual de Cluj” că apartamentele i-au fost donate de fiul său, modest angajat la Aeroportul Cluj, dar a explicat că de fapt: „în 2010, când am decis să intru în politică eu aveam aceste apartamente deja de 7 ani. Am decis să le transfer pe numele copiilor (un băiat şi o fată – n.red), ca să intru în politică cu zero”.

Întrebat de reporterul „Adevărul” de ce a decis să transfere apartamentele pe numele copiilor, în 2010, el a răspus altceva:
„Eu când am pus apartamentele pe copii, în 2010, nu eram în politică, deci nu are nicio legătură cu politica. Eu în 2012 am intrat în Consiliul Judeţean”.
Întrebat din nou, totuşi, de ce la trecut apartamentele pe numele copiilor acesta răspuns:
„Am zis  să aibă şi ei, să se ocupe şi iei de probleme.”
Numele lui Oprea apare şi în 2003, într-un articol din Evenimentul Zilei care dezvăluia că apartamentele lui Oprea ar fi fost obţinute ca mită, din calitatea sa de comisar al Gărzii Financiare.
„Eu mi-am dat demisia de la Garda Financiară şi m-am apucat şi eu ca şi oricare alt antreprenor să îmi fac o firmă şi să îmi fac şi eu o afacere în construcţii ca şi oricare. Şi în decurs de nu ştiu câţi ani am făcut şi eu nişte apartamente”, a explicat Oprea pentru „Adevărul” arătând că, de fapt, apartamentele au fost dobândite după demisia de la Garda Financiară.
Are sau nu încredere în copii?

Oprea şi-a schimbat explicaţiile şi în ceea ce priveşte motivul pentru care şi-a cerut apartamentele înapoi de la copii. „Acum că tot termin cu politica am zis să iau apartamentele înapoi. Nu mai vreau să le las la copii pentru că nu am încredere în ei. Am mai avut eu un prieten care tot aşa a dat ce a avut şi s-a trezit fără nimic”, a spus Laurenţiu  Oprea, în 2020, pentru Actual de Cluj.

Pentru „Adevărul” el a explicat, ieri, că de fapt declaraţia lui a fost scoasă din context. „Chestia ce nu mi-a  plăcut este că în presă s-a scris că nu am încredere în copiii mei. Mi s-au răstălmăcit vorbele. Eu am încredere în ei”. Întrebat totuşi care a fost motivul pentru care şi-a recuperat apartamentele de la copii acesta a spus: „Nu a fost niciun motiv efectiv. Puteam să le iau după ce mi s-a încheiat mandatul. În 2020, mi se încheia mandatul deci puteam să le iau atunci. Ce pot să zic, aşa mi se pare mie normal. Am zis: „hai să am şi eu ceva, eu de ce să nu am nimic? Nu? Dacă eu le am făcut?” El a arătat că în 2012 a intrat în Consiliul judeţean şi au trecut vreo şase sau şapte ani până le-a trecut înapoi.
Apartamente de peste 1 milion de euro 
Întrebat dacă confirmă informaţia difuzată în Ştiri de Cluj cu privire la revenirea lui în Consiliul Judeţean Cluj, acesta a susţinut că într-adevăr revine în legislativul judeţean. Întrebat dacă va trece din nou apartamentele pe copii acesta a spus:
„E decizia fiecărui om cu privire la ce face. Şi nu le-am trecut toate la vremea respectivă am am trecut o parte din ele, deci nu e problemă pentru că au mai rămas şi pe ei. Fiecare îşi organizează viaţa cum doreşte nu e nimica de ascuns aici.”
Surse din piaţa imobiliară au arătat că valoarea apartamentelor deţinute de Oprea depăşeşte binişor suma de 1 milion de euro, iar chiriile lunare sunt de ordinul zecilor de mii de euro.
Întrebat cum am mers închirierile în perioada pandemiei, Oprea a răspuns: „a fost foarte greu în pandemie, sigur”.
El a mai precizat că toate contractele de închiriere sunt declarate la Finanţe:
„Credeţi că nu am luat măsuri de precauţie? Le-am închiriat la firme serioase care fac plăţile prin bancă, nu ne jucăm cu astfel de lucruri”.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 6 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 7 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 8 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 9 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 10 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 10 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 10 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 11 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 12 hours Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 1 day PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 1 day General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE