In vizor

Dupa Mate Andras, alti doi fosti deputati clujeni si-au angajat rudele la birourile parlamentare

Scris de 326

Doi fosti deputati clujeni, Petru Calian si Mircia Giurgiu, sunt cercetati de ANI pentru conflict de interese administrativ. Calian, fost deputat PDL in legislatura 2008-2012, este cercetat pentru ca si-a angajat sotia in biroul sau parlamentar. In cazul lui Giurgiu, inspectorii ANI au constatat ca si-a angajat fratele pe post de sofer.

Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa in cazul a 32 fosti sau actuali parlamentari (14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator).
Dintre acestia, in cazul a trei fosti deputati si a unui senator, Agentia a sesizat Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea verificarii indiciilor privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, ca urmare a angajarii de catre acestia a propriilor rude in cadrul birourilor parlamentare.
Valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de 1.062.798 lei (aprox. 240.000 euro), arata ANI.

Doi dintre deputatii cercetati de ANI sunt clujeni. Este vorba de Petru Calian si Mircea Giurgiu.

In cazul lui Calian, ANI a constata ca “in calitate de deputat, a incheiat, in legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care si-a angajat sotia in functia de consilier in cadrul propriului birou parlamentar, incalcand, astfel, dispozitiile art. 70 si art. 71 din Legea nr. 161/2003. In baza contractului civil incheiat, sotia sa a obtinut venituri salariale in cuantum total de 61.512 Lei”.

Acesta nu a putut fi contactat, pentru a comenta acuzatiile care i se aduc.

Mircea Giurgiu si-a angajat, in schimb, fratele la cabinetul sau parlamentar.

“In calitate de deputat, a incheiat, in legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care si-a angajat fratele in functia de sofer in cadrul propriului birou parlamentar, incalcand, astfel, dispozitiile art. 70 si art. 71 din Legea nr. 161/2003.
in baza contractului civil incheiat, fratele sau a obtinut venituri salariale in cuantum total de 13.975 lei”, arata ANI.

“A fost vorba de un contract civil, nu de munca. Nu am platit nimic, taxe catre Stat, doar impozit. Atunci m-am sfatuit si cu cei de la Juridic, si mi-au spus ca, daca nu este vorba de contract de munca, nu este nicio problema”, a declarat Giurgiu, pentru Ziar de Cluj.

Un alt deputat clujean a fost condamnat penal pentru fapte similare. Mai exact, in septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului inaltei Curti de Casatie i Justitie, pentru ca a formulat cererea de angajare a sotiei sale la Camera Deputatilor şi apoi a avizat contractul de munca pe perioada determinata in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru sotia sa in cuantum de 5.508 de lei. Anul acesta, ICCJ l-a condamnat definitiv pe Mate Andras, la sase luni de inchisoare cu suspendare.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 3 days In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE