In vizor

Dupa Mate Andras, alti doi fosti deputati clujeni si-au angajat rudele la birourile parlamentare

Doi fosti deputati clujeni, Petru Calian si Mircia Giurgiu, sunt cercetati de ANI pentru conflict de interese administrativ. Calian, fost deputat PDL in legislatura 2008-2012, este cercetat pentru ca si-a angajat sotia in biroul sau parlamentar. In cazul lui Giurgiu, inspectorii ANI au constatat ca si-a angajat fratele pe post de sofer.

Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa in cazul a 32 fosti sau actuali parlamentari (14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator).
Dintre acestia, in cazul a trei fosti deputati si a unui senator, Agentia a sesizat Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea verificarii indiciilor privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, ca urmare a angajarii de catre acestia a propriilor rude in cadrul birourilor parlamentare.
Valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de 1.062.798 lei (aprox. 240.000 euro), arata ANI.

Doi dintre deputatii cercetati de ANI sunt clujeni. Este vorba de Petru Calian si Mircea Giurgiu.

In cazul lui Calian, ANI a constata ca “in calitate de deputat, a incheiat, in legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care si-a angajat sotia in functia de consilier in cadrul propriului birou parlamentar, incalcand, astfel, dispozitiile art. 70 si art. 71 din Legea nr. 161/2003. In baza contractului civil incheiat, sotia sa a obtinut venituri salariale in cuantum total de 61.512 Lei”.

Acesta nu a putut fi contactat, pentru a comenta acuzatiile care i se aduc.

Mircea Giurgiu si-a angajat, in schimb, fratele la cabinetul sau parlamentar.

“In calitate de deputat, a incheiat, in legislatura 2008 – 2012, un contract civil prin care si-a angajat fratele in functia de sofer in cadrul propriului birou parlamentar, incalcand, astfel, dispozitiile art. 70 si art. 71 din Legea nr. 161/2003.
in baza contractului civil incheiat, fratele sau a obtinut venituri salariale in cuantum total de 13.975 lei”, arata ANI.

“A fost vorba de un contract civil, nu de munca. Nu am platit nimic, taxe catre Stat, doar impozit. Atunci m-am sfatuit si cu cei de la Juridic, si mi-au spus ca, daca nu este vorba de contract de munca, nu este nicio problema”, a declarat Giurgiu, pentru Ziar de Cluj.

Un alt deputat clujean a fost condamnat penal pentru fapte similare. Mai exact, in septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului inaltei Curti de Casatie i Justitie, pentru ca a formulat cererea de angajare a sotiei sale la Camera Deputatilor şi apoi a avizat contractul de munca pe perioada determinata in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru sotia sa in cuantum de 5.508 de lei. Anul acesta, ICCJ l-a condamnat definitiv pe Mate Andras, la sase luni de inchisoare cu suspendare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *