Politica

După eșecul dezastruos de la urne, Emil Boc a intrat sub lupa lui Orban: „Trebuie să vedem exact care sunt motivele pentru care s-a ajuns la acest scor sub aşteptări”

Activitatea primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, va intra în „analiza” conducerii Partidului Național Liberal după rezultatele dezastruoase înregistrate la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Până și președintele PNL, Ludovic Orban, s-a arătat surprins de scorul înregistrat de PNL în municipiul Cluj-Napoca, iar în acest caz va urma o analiză temeinică. Conform rezultatelor finale de la alegerile europarlamentare, județul Cluj a fost colorat puternic în albastru, astfel încât USR+ a înregistrat 32.34% (117,391 voturi), iar PNL s-a clasat pe locul doi cu 30.25% (109,788 voturi), PSD – 10.78% (39,128 voturi).

Însă dezastrul devine vizibil pentru PNL abia la nivel de municipiu, unde vechii pedeliști nu au reușit să obțină nici 30% din voturile cetățenilor, fiind depășiți în mod evident de Alianța USR+ care a obținut 40% din voturile electoratului. PSD Cluj a reușit „performanța” de a atinge un scor lamentabil la nivelul municipiului Cluj-Napoca: în jur de 8%, clasându-se pe locul patru, după UDMR. 

În acest context, studiile sociologice realizate de către PNL par să fi lăsat loc unor erori de calcul, poate chiar de interpretare. Desigur, Ludovic Orban s-a arătat încâtntat că a reușit să „zdrobească” PSD-ul din Cluj-Napoca care, din cauza unei coordonări haotice, să nu spunem chiar iluzorii la nivel de județ, nici nu era favorit aici. 

Președintele PNL, Ludovic Orban, s-a arătat uimit de rezultatul obținut de PNL Cluj și a susținut că se va face o analiză în special în Cluj-Napoca, oraş condus de Emil Boc, primar cu câteva mandate la activ, care s-ar bucura de o cotă de încredere de 75%, conform sondajelor realizate de partid. 

Și totuși, contradicția este cât se poate evidentă: nici la nivel de județ, nici la nivel de municipiu, PNL Cluj nu a satisfăcut așteptările electoratului. Rezultatele alegerilor europarlamentare din 26 mai sunt o dovadă în acest sens.

Unde a greșit Boc?

„În Cluj, analiza în special în municipiu e interesantă. În judeţul Cluj am câştigat toate unităţile administrativ-teritoriale unde nu e populaţie maghiară majoritară şi cred că am mai pierdut în 3 localităţi unde a câştigat USR.

În municipiul Cluj-Napoca trebuie să facem o analiză pentru că, totuşi, performanţa în admnistraţie a primarului PNL Emil Boc depăşeşte graniţele Clujului. Cercetările sociologice arată că Emil Boc se bucură de încredere de 75%, o încredere uriaşă pentru un administrator.

Satisfacţia care există la nivelul muncipiului Cluj faţă de prestaţia reprezentanţilot PNL la administraţia locală nu s-a transpus în vot la alegerile europarlementare. Aici trebuie să vedem exact care sunt motivele pentru care s-a ajuns la acest scor sub aşteptări”, a declarat Ludovic Orban, întrebat despre motivele pentru care PNL a ieşit pe locul doi la europarlamentare, la diferenţă mare după USR-PLUS, pentru Digi24.

Prin urmare, activitatea edilului clujean va reprezenta un bun studiu de caz pentru partid. 

„La Cluj nu am făcut o analiză, am decis în reuniunea BPN că vom face analize judeţ cu judeţ, localitate cu localitate. Am fost surprinşi de rezultat”, a adăugat liderul PNL, Ludovic Orban. 

Unde a greșit Boc? Sau poate că cercetările sociologice realizate de PNL nu au fost interpretate corespunzător? Cum este posibil ca în fieful lui Boc, PNL Cluj să fie zdrobit de Alianța USR+? Singura alinare pentru liberali rămân rezultatele obținute și comparate cu cele ale PSD Cluj.

Probabil, analiza de după alegerile europarlamentare va releva mai bine situația din municipiul Cluj-Napoca, mai bine decât cercetările sociologice.

 

sursa foto: ludovicorban/pagina personală de facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *