Afacerea zilei

După eliminarea lui Carl Widell care a pus pe butuci firma, Ecolor a trecut pe profit baban în 2019

Producătorul de mobilă suedez Ecolor din Juc Herghelie, județul Cluj a reușit să revină spectaculos pe profit după ce Carl Widell (consul onorific al Suediei în Cluj) a fost eliminat din acționariat. Ziar de Cluj a dezvăluit anul trecut că interpușii IKEA, pentru care Ecolor lucra în sistem lohn, au fost cei care l-au dat afară pe Widell printr-o procedură de soft power. În prima fază, Karlsson Kurt Alf Tommy a fost numit manager partner, apoi a avut loc eliminarea lui Widell. Practic, Karlsson a fost adus la fabrica din Cluj pentru a repara dezastrul pe care l-a făcut consulul onorific al Suediei.

Citește și:

Carl Widell, consulul onorific al Suediei din Cluj, a fost scos cu suturi in fund din actionariatul firmei ECOLOR de catre interpusii IKEA. Widell a dus in cap profitul ECOLOR in 2018. Ca sa plece fara discutii, a incasat 4 milioane de dolari

Acum, compania Ecolor este deținută în totalitate de AB Gyllensvaans Mobler (Suedia), iar administratori sunt Nils Erik Gyllensvaans (Suedia), Karlsson Kurt Alf Tommy (Suedia) și Tiberiu Bărăian (România).

Odată cu schimbarea acționariatului și a managementului, Ecolor a reușit anul trecut să aibă o cifră de afaceri de 67 milioane euro, în scădere cu aproximativ 1 milion euro față de anul precedent. Cifra de afaceri pe care a înregistrat-o compania suedeză în ultimii cinci ani a variat între 64 și 69 milioane euro, deci putem vorbi despre o constanță la acest capitol.

Producătorul de mobilă a declarat anul trecut un profit net de aproape 2,4 milioane euro. Este surprinzătoare revenirea în forță a Ecolor. Dacă în 2018 a declarat pierderi de peste 2,2 milioane euro, a reușit ca într-un an să ajungă la un profit impresionant. Nici 2017 nu a fost foarte bun la acest capitol, Ecolor înregistrând un profit net de aproape 579.000 euro. În perioada 2014 – 2016, profitul Ecolor a fost în jur de 4 milioane euro/an.

Numărul de angajați a fost într-o ușoară scădere în 2019. Dacă în urmă cu doi ani, compania suedeză avea 694 de salariați, anul trecut a declarat 635 de angajați.

În 2018, Ecolor se situa pe locul 3 în România în topul celor mai mari producători de mobilă, după Aramis Invest Baia Mare și PGS Sofa&Co Oradea.

Fabrica Ecolor din Juc Herghelie produce mobilier pentru export, în principal către magazine și depozite IKEA din întreaga lume. Fabrica are o suprafață construită de 57.000 mp, iar produsele finite sunt realizate din PAL și MDF. În fiecare zi se livrează câte 15-20 camioane de produse finite. Ecolor a început activitatea în 2005. Compania mamă a firmei Ecolor este Gyllensvaans Möbler din Suedia – o companie de familie, producător de mobilier din 1946 și furnizor IKEA începând din 1952.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version