In vizor

După educație, economia Clujului a mai pierdut un pilon: turismul medical. Clujul lui Boc își pierde treptat toate motoarele

Scris de 607

Un pol de creștere important pentru economia municipiului Cluj-Napoca, turismul medical, este acum grav afectat de restricțiile impuse de epidemia de coronavirus. Clujul este căutat de pacienții români și străini pentru calitatea serviciilor oferite de clinicile private, dar și de spitalele publice.

Cabinetele stomatologice, cele mai căutate de străini, au fost închise

Turismul medical a crescut constant în ultimii ani, iar cel mai dezvoltat dintre ele este de departe turismul stomatologic. Pacienți din Italia, Marea Britanie sau Israel vin la Cluj pentru a profita de aceleași servicii ca și acasă dar la prețuri mult mai mici. O ordonanță miliară dată de către Guvern a stabilit însă faptul că toate cabinele stomatologice vor fi închise. Pentru clujeni, asistența medicală stomatologică de urgență se va acorda de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, prin garda de urgențe stomatologice – pe str. Avram Iancu, nr. 21.

Citește și:

Afecțiunile dentare de azi, urgențele de mâine, dinții lipsă de poimâine – de ce nu e normal să se suspende activitatea cabinetelor stomatologice

Cabinetele de chirurgie estetică și-au oprit și ele activitatea

Un alt domeniu căutat de către alți europeni este chirurgia estetică. Aceștia vin fie pentru intervenții reparatorii, fie pentru intervenții de înfrumusețare.  Cele mai multe clinici și-au suspendat activitatea în această perioadă, în urma restricțiilor impuse prin Ordonanțele militare.

”Ne aflăm de două săptămâni într-o perioadă complet nouă și neobișnuită pentru noi, de oprire completă a activității. Am făcut acest lucru atât pentru a respecta prevederile ordonanței de urgență dar mai ales pentru că punem mereu siguranța pacienților noștri mai presus de toate. Sunt alte probleme de sănătate prioritare la acest moment atât la nivel național cât și internațional, și chiar dacă nu suntem în prima linie a luptei contra epidemiei de Covid-19, suntem pregătiți oricând să ne aducem contribuția la acest efort”, este anunțul postat de una dintre clinicile de chirurgie estetică.

De asemenea, o altă categorie de persoane sunt românii care vin din toată țara la spitale de stat și clinici private pentru a beneficia de servicii medicale superioare comparativ cu cele din județele lor.

Odată cu declanșarea epidemiei de coronavirus, tot acest domeniu a fost puternic afectat. Clinicile stomatologice și cele de chirurgie estetică și-au suspendat activitatea, iar clinicile și spitalele private pot să trateze doar urgențe.  Acest domeniu foarte important pentru economia orașului a dispărut în aceste zile, ceea ce determină probleme financiare în lanț, pentru toate domeniile conexe.

Pilonii importanți pentru economia Clujului se prăbușesc rând pe rând

Economia Clujului se bazează în principal pe trei piloni importanți: industria IT, educația în special prin universități și sectorul medical. Toate cele trei domenii au fost puternic afectate de criza creată de epidemia de coronavirus. Învățământul universitar s-a mutat în online, studenții mulți dintre ei au fost nevoiți să se întoarcă în orașele de domiciliu. Mulți dintre ei lucrau în domenii a căror activitate a fost suspendată și fie au rămas fără loc de muncă, fie au fost trimiși în șomaj. Se pune întrebarea câți dintre ei vor putea să se întoarcă? Câți părinți se vor recupera financiar până în toamna pentru a-i susține să își continue studiile? Studenții sunt unul dintre motoarele Clujului, fără ei economia orașului va avea mult de suferit.

Citește și:

Educația, în criză în urma pandemiei. Cum va afecta economia Clujului?

Sectorul medical susține în Cluj-Napoca o parte importantă din economie datorită efectelor benefice în lanț pe care la are asupra serviciilor. Pacienții care vin la Cluj stau la hotel sau în apartamente închiriate, mănâncă la restaurante și fac cumpărături în mall-uri. Acum acest domeniu nu mai există, drept urmare nici veniturile pe care acesta le genera nu mai există.

Veniturile orașului scad cu 7 milioane de lei pe lună

Primarul Emil Boc recunoaște că încasările din impozitarea veniturilor firmelor și salariaților a scăzut cu 15% de la decretarea stării de urgență, ceea ce înseamnă o scădere a veniturilor cu 7 milioane.

“La realizarea bugetului, conform prognozelor existente, ne-am așteptat să avem 50 de milioane de lei, deci doar pe luna martie avem o cădere de 7 milioane de lei din tot ce se muncește în acest oraș, nici în luna aprilie lucrurile nu vor sta mai bine având în vedere că întreaga lună este prinsă în starea de urgență dacă președintele o va prelungi așa cum s-a anunțat ieri. Va trebui să restructurăm în continuare bugetul. Nediul de afaceri va fi sprijinit prin măsuri de la nivel național, cu șomaj tehnic și alte măsuri care să țină în viață activitatea economică. Tot ce ca fi cu putință legal de făcut, vom face, dar acum nu avem pârghii.”, a spus Emil Boc.

Așteptăm cu interes măsurile pe care la va lua Boc pentru a ajuta economia orașului să iasă din criză după ce orașul e pe cale să își piardă toate motoarele. Până acum a fost ușor pentru Boc,a fost primarul unui oraș prosper, european. Acum însă, cele mai importante domenii sunt în colaps. Nici măcar festivalurile, alt domeniu drag al edilului nu vor scăpa de această criză. Boc s-a concentrat pe campanii de imagine, bazându-se pe cei trei piloni pe care i-a pomenit mereu în discursurile sale. Acum nu îi mai are, astfel că așteptăm să vedem care este strategia de rezervă a primarului Boc.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Politica
  Kelemen Hunor: ”Ne-am vândut țara!” Motivul pentru care Ungaria are prețuri mai mici la combustibil: ”Noi nu mai controlăm ceea ce înseamnă industrie petrolieră”
 • Acum 9 hours In vizor
  VIDEO – Locuitorii din Petreștii de Jos reclamă că apa le spală drumurile și le inundă curțile din cauza lucrărilor neexecutate din 2009 de la Autostrada Transilvania
 • Acum 9 hours Politica
  SE SCHIMBĂ REPERE POLITICE ÎN TOATĂ ȚARA: Camelia Sălcudean a demisionat din funcția de președintă a USR PLUS Cluj, cică ”dezamăgită” de partid
 • Acum 10 hours Din oras
  Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”
 • Acum 11 hours Justitie
  Un bărbat din Câmpia Turzii a fost ridicat de mascați. Acesta este un client al pușcăriilor și are la activ și o evadare din arest
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Cluj-Napoca este “primul oraș care” are un festival comunitar organizat de propriul ghetou
 • Acum 12 hours Justitie
  Fostul judecător CCR, Daniel Morar, nu are o părere prea bună despre pregătirea profesională a actualilor judecători ai Curţii: “Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul”
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”
 • Acum 13 hours In vizor
  Investigaţie desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din Cluj: Percheziții de amploare în România și Austria
 • Acum 13 hours Eveniment
  ŞI NICI N-AU ÎNCEPUT ELECTRIC CASTLE ŞI UNTOLD: Clujean drogat la volan “pentru de dimineaţă”
 • Acum 13 hours General
  Că tot are 1200 de angajaţi, plătiţi regeşte, municipalitatea mai angajează doi consilieri cu un salariu de 7.000 de lei brut, fiecare. O bucătăreasă câştigă aproape 6000 de lei
 • Acum 14 hours In vizor
  ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN ÎŞI DISTRUGE PROPRIUL ÎNVĂŢĂMÂNT, Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate
 • Acum 14 hours Editorial
  Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE