Din oras

Dupa doua rezilieri, a fost atribuit contractul de finalizare a Institutului de Cercetari Horticole din campusul USAMV Cluj

Ultimele lucrari la viitorul Institut de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, construit de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, au fost atribuite prin licitatie publica, unei societati din Maramures. Clujul va avea, astfel, primul departament care va certifica tipurile de vin comercializate in magazinele romanesti.

Contractul de lucrari se refera la amenajarea exterioara a institutului si a drumurilor de acces, finalizarea lucrarilor la serele experimentale si realizarea dotarii cu mobilier. Firma castigatoare este SC Moldivars Ind SRL, din Sighetu Marmatiei, iar contractul are o valoare de aproape 12 milioane de lei.

Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei este sustinut din fonduri europene, iar valoarea totala a proiectului este de 55,1 milioane de lei. In campusul USAMV Cluj va functiona, astfel, primul institut de cercetari horticole, care va avea un departament unde, printre altele, vor fi certificate tipurile de vin comercializate in magazinele romanesti.

Constructia acestuia a inceput inca din 2011, insa contractul a fost reziliat, pana acum, de doua ori. Ultima data, cu societatea Gentilia Construct, in ianuarie 2015. Deoarece proiectul este sustinut din fonduri europene, lucrarile ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului. In caz contrar, universitatea va fi nevoita sa plateasca din bugetul propriu terminarea proiectului.

Noul institut de cercetare de la Cluj va avea 4 etaje, 44 de laboratoare de specialitate plus 13 depozite care deservesc in mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetatorilor, laboratoare mici de diseminare si prelucrare date, o sala de conferinte, biblioteca si baza de date, un centru de valorificare a cercetarii, sere interioare, dar si alte spatii tehnice si administrative. Suprafata utila a cladirii va fi de 7.804 mp, potrivit proiectului..Totodata, in cadrul proiectului vor fi modernizate doua sere, de peste 2.000 de metri patrati, destinate activitatilor de cercetare aplicata.

Beneficiarii indirecti ai proiectului sunt cadrele didactice ale USAMV Cluj, cercetatori straini participanti la programele de cercetare in proiecte nationale si internationale, fermierii din Transilvania, intreprinderile cu profil agricol din tara, dar si consumatorii de produse horticole (legume, fructe, produse derivate). Totodata, proiectul prevede mentinerea sau crearea a circa 550 de locuri de munca in cercetare horticola, prin continuarea granturilor in derulare sau abordarea de noi granturi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *