Din oras

După două ore de dezbateri, Boc & Co. au decis în ciuda opoziției cetățenilor: vom avea aquapark în Gheorgheni. Mănășturenii vor veni pe centura metropolitană, iar Armin van Buuren va mixa de pe King Cobra – VIDEO

Fără niciun fel de consultare prealabilă a cetățenilor, construirea unui aquapark în cartierul Gheorgheni – Becaș a fost votată în ședința de Consiliu Local de marți, în ciuda faptului că există o petiție cu peste 3.000 de semnături prin care cetățenii solicită realizarea Parcului Est (un parc natural de mari dimensiuni) pe terenul pe care se va ridica aquaparkul. Conducerea Primăriei a vehiculat, în timpul discuțiilor, și unele idei fanteziste în momentul de față: accesul se va face pe centura metropolitană (care este tot la stadiul de hârtii, la fel ca și aqualand-ul), va exista o zonă de adrenalină pentru seniori (care deocamdată nu se știe exact ce înseamnă) și o zonă fantasy. Toboganul King Cobra este un laimotiv al acestui proiect și a fost îndelung pomenit pe durata a două ore de dezbateri. Probabil la Untold, Armin van Buuren va coborî vijelios pe King Cobra și va mixa plutind pe ape, cu adrenalina în sânge de la zona de adrenalină pentru seniori. Proiectul ar necesita o mică corectură: nu este prevăzută stație digitală de metrou.

Hotărârea de Consiliu Local privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru aquapark a stârnit un interes mare. Zeci de cetățeni, printre care și deputatul independent Adrian Dohotaru, au fost prezenți în ședința de Consiliu Local. Vocea societății civile a exprimat o serie de idei pertinente, care în mod normal ar fi trebuit discutate într-o dezbatere publică, dar Primăria nu a catadicsit că organizeze așa ceva înainte de a trece la votarea hotărârii. Emil Boc a precizat că acest proiect ar fi fost discutat la dezbaterile despre bugetarea participativă.

“Acest proiect este necesar pentru că Clujul nu are un aquapark care să le ofere clujenilor șansa să petreacă momente plăcute, fiind nevoiți să meargă la Oradea și în alte părți. Avem 52 de hectare care sunt cu destinație de spațiu verde și agrement. Am discutat acest subiect la bugetarea participativă când am decis să își păstreze destinația de spațiu verde. Propunerea specialiștilor este păstrarea destinației acestui teren. Discutăm de 12 hectare de teren din cele 52 pe care se propune realizarea unui aquapark, Din cele 12 hectare, doar 2,2 hectare este partea care va fi închisă publicului, adică acea parte cu bilet; restul va fi cu acces nelimitat. Din cei 8,8 hectare de teren, 6,7 hectare sunt spații verzi, cu acces nelimitat. Va exista și un acvariu cu meduze, pești, cu acces public nelimitat. Nu vom perturba ecosistemul existent, ci vom crea un acces separat din centura metropolitană pe care o vom crea”, a declarat Boc.  

protest sedinta consiliu local

Deși la începutul ședinței, primarul a subliniat că nu este neapărat necesar să se ia o decizie astăzi cu privire la aquapark, după cele două ore de dezbateri, votul final a fost pentru realizarea investiției pe acel teren pentru că altul nu există acum.

“Azi nu se decide definitiv dacă acolo se face sau nu aquapark pentru că legal aceasta presupune realizarea indicatorilor tehnico economici și a SF, aprobarea lor și a SF, apoi se merge la contractarea și realizarea studiului de fundamentare, care va avea detalii amănunțite. Apoi va urma prin licitație atribuirea contractului de concesiune sau realizarea de către Primărie a proiectului. Doar construcția va dura 2 ani, fără aceste etape prealabile. Suntem departe de luarea unei decizii, dar mă bucur de interesul mare pentru acest proiect”, a spus Emil Boc.

În timpul dezbaterilor, deputatul Adrian Dohotaru a militat pentru realizarea Parcului Est pe locul propus pentru aquapark și mutarea parcului de distracții în altă parte, mai departe de oraș.

“În urma unei petiții semnată de 3000 de clujeni ați acceptat ideea de parc, nu de aquapark, în 2013. În urma unor idei ale cetățenilor, la dezbaterea de bugetare participativă s-a propus parc, nu aquapark. Clădirile propuse depășesc limita maximă de ocupare a terenului conform PUG, marcajele depășesc de asemnea limita maximă de ocupare a terenului. SF nu respectă prevederile legale privind indicii urbanistici. S-a vorbit că e un aquapark minim invaziv, ceea ce o aberație. Imaginați-vă un parc natural cu aquapark. Suntem pentru aquapark dar într-o altă zonă. Noi propunem un parc natural, fără intrare și nu un aquapark cu taxă de intrare, unde se estimează că biletul de intrare este de 75 lei. Pentru o familie cu 2 copii va fi un efort foarte mare. Parcul Est este fezabil, este o zonă cu biodiversitate variată. De ce să nu o păstrăm ca atare? Putem prezerva o zonă naturală bogată a orașului, iar aquaparkul îl putem face în altă parte a orașului. Noi le spunem clujenilor care vor aquapark că se poate găsi o altă locație. Și asta e miza dezbaterii: găsirea unei alte locații și cum putem gândi acest parc natural urban, așa cum are Bucureștiul”, a afirmat Dohotaru.

Ovidiu Nistor, un alt participant la discuții a sublinat că “avem nevoie de aquapak, acesta va fi un obiectiv regional, unde vor veni oameni din județele vecine și inevitabil se va face trafic sufocant. Propunem o colaborare cu CJ pentru găsirea unei locații mult mai potrivite, să facem eventual concurs de soluții”. 

sedinta consiliu local

Arhitectul Vasile Mitrea a propus, de asemenea, găsirea unei alte locații.

“Sunt pentru aquapark, dar înainte să se decidă acest proiect câte alte locații au mai fost studiate pentru a se face acest aquapark? Bucureștiul ca să își facă zona de nord de agrement s-a chinuit 8 ani ca să ajungă la ceea ce au acum, noi am avut la dispoziție 110 hectare și tocmai pe astea ne înghesuim cu de toate. De ce cartierul  Sopor nu poate avea ca identitate un aquapark?  Nu sunt de acord să se decidă fără să se țină cont de ceea ce s-a făcut până acum. Solicit să văd un studiu de locații și apoi să decidem care e cea mai potrivită pentru aquapark”, a declarat Vasile Mitrea.

Consilierii locali PSD au propus amânarea proiectului cu o lună, timp în care să mai fie organizate 10 întâlniri pe această temă pentru că acest proiect va afecta comunitatea pe zeci de ani.

Proiectul a fost totuși votat, în ciuda opoziției cetățenilor și a consilierilor PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *