In vizor

După doi ani de absență, Emil Boc organizează conferințe de presă într-o notă de bătaie de joc subtilă. La fel ca și în cazul montării plăcuțelor bilingve – VIDEO

Ironia fină și bătaia de joc subtilă se simt în modul în care primarul Emil Boc organizează conferințele de presă. Este important să precizăm că a fost obligat de instanță să reînceapă întâlnirile cu presa, după o absență de aproape doi ani. Procesul a fost intentat de colegii de la Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj. Edilul șef a încălcat legea care îl obligă să organizeze conferințe de presă. În locul conferințelor, primarul a ales în ultimii ani să fie prezent la posturi de radio prietene, care nu îl deranjează cu întrebări incomode.

De ce spunem că ironia și bătaia de joc subtilă sunt prezente în relația cu presa? Iată de ce. Săptămâna trecută, Emil Boc a organizat prima conferință de presă după procesul pierdut. A anunțat-o cu aproximativ 2-3 ore înainte. Acea întâlnire a presupus și o deplasare pe teren, pe strada Bună Ziua, unde au loc lucrări de extindere a străzii. Deci, cel puțin 3 ore a durat acel eveniment.

Astăzi, a avut loc a doua conferință de presă. A fost anunțată cu 1 oră și 50 de minute înainte.

Orice instituție publică anunță cu cel puțin o zi înainte un astfel de eveniment, din respect față de jurnaliști. Doar în cazuri excepționale au loc, intempestiv, declarații de presă. Vorbim despre accidente, calamități, crime, alegeri locale și parlamentare etc. Ori, în cazul conferințelor domnului primar nu este vorba despre așa ceva.

Aceeași atitudine zeflemistă a adoptat-o primarul și când a pierdut procesul pentru instalarea plăcuțelor bilingve. Deși, ar fi trebuit să monteze plăcuțe cu numele orașului în limba română, maghiară și germană, Boc a decis că e nevoie și de numele orașului în limba latină.

Domnul primar nu știe să piardă, nu acceptă să piardă. De aici și ironiile din acțiunile sale.

În conferința de presă de astăzi, reporterul Ziar de Cluj și NCN l-a întrebat pe primarul Emil Boc dacă nu consideră o lipsă de respect față de noi, jurnaliștii, anunțarea conferinței de presă cu doar două ore înainte.

Luat pe nepregătite, cu o întrebare la care nu se aștepta, primarul nu a oferit un răspuns diplomatic, care i-ar mai fi câștigat simpatia unor alegători. Precizăm că tema conferinței a fost anunțarea atribuirii contractului având ca obiect atribuirea serviciilor de elaborarea studii de pre-fezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului și evaluarea strategică a trenului metropolitan și metroului.

„Dumneavoastră alegeți, libertatea dumneavoastră este totală ca și jurnalist să participați sau să nu participați la o conferință de presă. Noi am considerat că este un moment important al orașului de a anunța comunitatea noastră cu privire la faptul că s-a închis prima etapă. Avem 5 ofertanți pentru metrou. Dumneavoastră decideți dacă participați sau nu, este o opțiune pe care nu o putem judeca noi. Noi am făcut această invitație la care dumneavoastră răspundeți pozitiv sau negativ”, a răspuns primarul.

Aceeași întrebare i-a fost adresată și de colegul Tiberiu Fărcaș. În acest moment, Emil Boc a început ușor să devină iritat de insistențele noastre.

„Azi dimineață la ora 8.30 am finalizat că s-a închis procedura legală și în acel moment v-am anunțat. La ora 12.00 am program și eu”, a precizat Boc.

În loc să ofere un răspuns clar cu privire la conferințele viitoare, primarul a încheiat dialogul pe această temă cu precizarea că „o vom face în termene rezonabile pentru dumneavoastră și pentru Primărie”.

Așteptăm curioși săptămâna viitoare.

Urmăriți în video de mai jos dialogul integral dintre jurnaliști și primarul Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *