In vizor

După doi ani au fost finalizate lucrările de consolidare pe drumul județean DJ 109 E Cetan-Vad

Consiliul Județean a finalizat în sfârșit lucrările de consolidare realizate pe DJ 109E Cetan-Vad. Carosabilul de pe acest drum s-a surpat în mai 2019, în contextul lucrărilor de închidere și ecologizare a depozitului neconform de deșeuri de la Dej. 

Clujenii mai trebuie însă să aștepte finalizarea lucrărilor de refacere a sistemului rutier pentru a putea circula din nou pe acest drum.

„Vestea bună pentru locuitorii din zonă și pentru toți cei care tranzitează acest drum e că partea cea mai complicată a lucrărilor s-a încheiat și acestea au întrat în linie dreaptă. Trebuie înțeles faptul că soluția tehnică impusă de experți a presupus lucrări de mare anvergură, inclusiv cca. 500 de piloți forați la 15 metri adâncime, și care au necesitat anumiți timpi de așteptare între operațiuni”, a declarat Alin Tișe.

Consiliul Județean Cluj transmite că au fost necesare lucrări de mare amploare, acesta fiind și motivul pentru care a fost nevoie de doi ani pentru finalizarea acestora. 

„După executarea în proporție de 100% a săpăturii platformei piloților și a platformei de balast, au fost realizați nu mai puțin de 485 de piloți forați cu diametrul de 400 de milimetri la o adâncime de 14,5 metri. De asemenea, au fost executate toate fundațiile și elevațiile aferente piloților, a fost consolidat versantul din spatele zidului de sprijin a drumului și a fost realizată șapa de beton de egalizare”, transmite Consiliul Județean.

Un alt motiv pentru această întârziere este ritmul de lucru foarte încet al firmei care a executat lucrările, situație recunoscută și de Alin Tișe. 

„La Cetan lucrările se derulează într-un ritm de care nici noi nu suntem mulțumiți. Avem varianta de a merge în acest ritm cu penalizările de rigoare sau varianta de reziliere și reluare a licitației. Firma a primit de două ori avertismente că urmează o reziliere și penalizări pentru neefectuarea la termen a lucrărilor, dar lucrează în acest ritm”, a explicat Alin Tișe. 

Drumul județean DJ 109 E s-a surpat în mai 2019 când lucrările executate pentru închiderea rampei de la Dej au afectat structura drumului. Alin Tișe a solicitat atunci efectuarea unei expertize tehnice de către experții de la Universitatea Tehnică. Ulterior, la sfârșitul anul trecut au fost contractate servicii suplimentare de expertiză deoarece problemele s-au dovedit a fi mult mai grave decât se credea inițial. Astfel, consolidarea acelui drum s-a prelungit de la șase luni la peste doi ani, și încă mai trebuie refăcută partea carosabilă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *