In vizor

După cinci licitații eșuate, trei firme mari din România au intrat în cursa pentru restaurarea castelului din Bonțida. Cine sunt și ce contracte au la activ

Restaurarea și repararea Castelul Banffy din satul Răscruci, comuna Bonțida este o misiune extrem de dificilă, deși există fonduri europene pentru acest proiect. Mai mult, în primăvară, Consiliul Județean (în administrarea căruia se află monumentul istoric) a majorat contribuția proprie pentru. Din 2018 până în primăvara lui 2020 au fost organizate cinci licitații, dar toate au fost anulate din cauză că nicio firmă nu a depus oferte. În martie, Consiliul Județean a organizat a șasea licitație. De data aceasta, au fost depuse trei oferte din partea următoarelor firme și asocieri: Decorint Cluj-Napoca, asocierea Euras SRL Satu Mare – ADD Concept și asocierea Tomoroga Construct Bistrița – Constructim Timișoara. Toate firmele care au intrat în cursa pentru restaurarea castelului sunt firme mari, cu contracte importante în domeniu. O parte din ele au în portofoliu contracte cu statul. Constructim Timișoara are însă o „pată pe obraz” după ce proprietarii au fost suspectaţi de evaziune fiscală, în 2017.

În perioada următoare comisia de evaluare va verifica documentația depusă de cei trei ofertanți din punct de vedere tehnic și financiar. În ceea ce privește criteriul de atribuire, acesta este reprezentat de raportul calitate-preț, ponderea alocată factorului preț fiind de 60% iar cea care va reveni factorului tehnic va fi de 40%.

Valoarea totală estimată a lucrărilor de restaurare și conservare care vor trebui realizate în maxim 24 de luni din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor este de 29.306.279,14 fără TVA. Din această sumă, 19.296.310,51 lei reprezintă valoarea lucrărilor finanțate din fonduri europene ca urmare a proiectului câștigat de Consiliul Județean Cluj în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Prin intermediul proiectului de restaurare se urmărește punerea în valoare a ansamblului monument istoric prin schimbarea funcțiunii castelului din școală, care a fost ultima funcțiune a clădirii, în Centru Cultural cu standarde ridicate de finisare și dotare. În acest scop, va fi amenajat un Centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, prin restaurarea clădirii și a zonei aferente, cu realizarea unor funcțiuni care să permită organizarea unor evenimente culturale, precum și deschiderea castelului pentru vizitarea de către publicul larg. Suprafața terenului ce aparține castelului este de 56.128 mp, din care 644 de mp sunt ocupați de castelul Banffy iar 691 de mp de clădirile adiacente.

Decorint Cluj-Napoca, firma lui Konti Tibor Istvan, cu obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale a declarat în 2018 o cifră de afaceri de 22,7 milioane lei, profit net de 893.000 lei și un număr de 44 de angajați. Firma Decorint să găsește în câteva dosare recente aflate pe rolul instanțelor de judecată din Cluj. În câteva din aceste dosare, firma din Cluj-Napoca apare ca debitor, obiectul dosarului fiind încuviințarea executării silite; în alt dosar Decorint este contestator al executării solicitate de o altă firmă.

Decorint a participat, în urmă cu șase ani, și la licitația pentru construirea Buftea de Cluj și centrul de sprijinire a afacerilor TEAM din Dealul Lomb, dar a pierdut. Are în portofoliu proiecte mari precum construcție cămin studențesc Cluj-Napoca și Târgu Mureș, reabilitare fațade clădiri, biserici, etaj 5 clădirea BRD Mărăști, tencuieli cu aplicare manuală etc.

Euras SRL Satu Mare este firma lui Mircea Gheorghe Lețiu, are obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale și a declarat în 2018 o cifră de afaceri de 21,4 milioane lei, un profit net de 486.000 lei și un număr mediu de angajați de 53.

Euras Satu Mare a avut, în urmă cu câțiva ani, un contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru repararea turnului sediului Primăriei de pe Moților. A mai câștigat și licitația pentru renovarea clădirii Primăriei de pe Iuliu Maniu, în care funcționează KFC, restaurarea bisericilor din Parcul Etnografic și statuia lui Mihai Viteazu.

Firma lui Mircea Lețiu a mai prins contracte și pentru restaurarea Bisericii Evaghelice din Sibiu, Muzeul Francmasoneriei din Oradea (5,5 milioane de lei, din care 3,9 milioane de la UE), Palatul Episcopal din Sighetu Marmației (21 milioane de lei) și Castelul Teleki din satul Posmuș, județul Bistrița-Năsăud (21,7 milioane de lei).

Tomoroga Construct Bistrița este firma lui Bogdan Tomoroga, are obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, a declarat în 2018 o cifră de afaceri de aproape 2,5 milioane lei, profit net de peste 138.000 lei și un număr mediu de 11 angajați. Firma Tomoroga Construct apare ca intimat într-un dosar pe rolul Curții de Apel Cluj care are ca obiect litigiu privind achiziţiile publice – contestaţie atribuire.

Constructim Timișoara are obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, Eugen Lucian Perescu este asociat unic, iar administratori figurează Eugen Lucian Perescu, Cătălin Mihai Adam și Cătălin Andrei Samoilă. Cifra de afaceri declarată în urmă cu doi ani este 22,9 milioane lei. A declarat pierderi de peste 6 milioane lei și un număr mediu de 81 de angajați.

Unul dintre contractele firmei din Timișoara vizează întreținerea statuilor, vestigiilor și mobilierului urban. De asemenea, a mai avut un contract de construcții la un liceu din Timișoara.

În 2017, presa centrală scria că patronii firmei Constructim sunt suspectaţi de constituirea unui grup infracţional organizat al cărui scop a fost eludarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Potrivit România Liberă, metoda era clasică: facturi fiscale emise de firme-fantomă. România Liberă scria despre soţii Lucian Eugen şi Camelia Perescu au fost anunţaţi că au de plătit bani la bugetul de stat în urma unei inspecţii a Direcţiei Control Persoane Fizice cu Risc Fiscal. Bărbatul este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri cu activităţi în domeniul construcţiilor din zona Banatului, prin firma Constructim SA, şi este cercetat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru infracţiuni de evaziune fiscală.

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *