In vizor

După ce o instanță din Cluj a anulat închiderea sălilor de fitness în starea de alertă, și o instanță din Timișoara anulează decizia Guvernului. Guvernul nu a putut demonstra riscul de focar

După ce, la solicitarea unei săli de fitness, Curtea de Apel Cluj a decis anularea prevederilor privind suspendarea activității sălilor de sport/fitness din Hotărârea de Guvern 348/2021 și din Hotărârea CJSU Cluj nr.50 din 27 martie, un alt operator de fitness, de data aceasta din Timișoara, a obţinut în instanță același lucru, scrie Adevărul.

Smartfit Timişoara a atacat la Curtea de Apel Timișoara Hotărârea de Guvern care a blocat activitatea sportivă în zeci de localităţi din întreaga ţară.

Reprezentanţii celui mai mare operator fitness din vestul ţării spun că centrele de sănătate şi sălile de sport au fost închise discriminatoriu faţă de alţi operatori economici care desfăşoară activitate în spaţii închise (saloane cosmetică, frizerie etc.) şi fără o analiză de risc punctuală.

„Nutresc speranţa că şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da dovadă de aceeaşi rapididate în soluţionare şi înţelegere corectă şi justă a cauzei când va pronunţa soluţia definitivă urmare a căreia se vor putea redeschide sălile de fitness” a spus avocatul Paul Ciucur, reprezentantul Smartfit.

La dosar au fost cerute de la DSP şi Ministerul Sănătăţii situaţii care să demonstreze dacă au existat focare de Covid-19 la sălile de sport din judeţ sau din ţară, iar respectivele instituţii au răspuns că nu au existat şi nu au fost efectuate anchete epidemiologice.

„Trăim vremuri foarte tulburi în care este nevoie de intervenţia instantelor pentru a putea face sport, un drept fundamental al oricărui om. Am arătat de sute de ori că mişcarea fizică este un aliat în lupta împotriva virusului, dar am fost închişi abuziv din nou şi din nou până când operatorii de fitness au ajuns în pragul epuizării mentale şi financiare, iar clienţii stau acasă cu sănătatea şubrezită” a spus Cosmin Şorban, acţionar majoritar Smartfit.

O instanță de contencios de la Curtea de Apel Cluj a hotărât, în 9 aprilie, anularea următoarelor prevederi din HG 348/2021 pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României:

“La articolul 10, după punctul 1 se introduc două noi puncte, punctele 1^1 și 1^2, cu următorul cuprins:

1^1. se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori;

1^2. măsura prevăzută la pct. 1^1 nu se aplică în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori;”

Soluția pe scurt:

”Respinge excepţia lipsei de interes. Respinge excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtei IPJ Cluj.

Admite în parte cererea de chemare în judecată completată formulată de reclamanta Indigo Gym SRL în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României, CNSU, CSU Cluj, IPJ Cluj. Anulează parţial HG 293/2021 în forma modificată prin HG 348/2021 respectiv art. 10 punctele 1 ind. 1 si 1 ind 2 cuprinse în anexa 3- Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc.

Anulează art. 1 lit. e din Hotărârea nr. 20/25.03.2021 emisă de pârâtul CNSU.

Anulează art. 1 pct. 3 si art. 2 pct. 3 din Hotărârea 50/27.03.2021 emisă de pârâtul CSU Cluj.

Respinge restul pretenţiilor din cererea de chemare în judecată completată respectiv anularea parţială a HG 293/2021 în forma modificată prin HG 348/2021 respectiv art. 2 punctele 2 ind. 1 si 2 ind 2,2 ind. 3, art. 7 pct 3,4,5,6,7 cuprinse în anexa 3- Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc, anularea art. 1 lit a -d, f, g si art. 2 din Hotărârea nr. 20/25.03.2021 (altele decât art. 1 lit. e) emisă de pârâtul CNSU, restul prevederilor (altele decât art. 1 pct. 3 si art. 2 pct. 3) din Hotărârea 50/27.03.2021 emisă de pârâtul CSU Cluj si petitul de despăgubiri.

Admite în parte cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul accesoriu DSU din cadrul MAI în favoarea pârâtului CNSU respectiv în limita pretenţiilor respinse.

Obligă pârâţii Guvernul României, CNSU, IPJ Cluj să plătească fiecare reclamantei câte 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată aferente pretenţiilor admise.

Respinge petitul de cheltuieli de judecată pentru suma de 300 lei cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune, sub sancţiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj.

Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei azi, 09.04.2021.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *