In vizor

După ce mii de români au plecat să muncească pe plantațiile de sparanghel din Germania, Adrian Oros alocă subvenții pentru angajarea tinerilor în agricultură

România a livrat și continuă să livreze forță de muncă ieftină pentru plantațiile de sparanghel din Germania. După ce mii de români au plecat la cules de coronavirus nemțesc, ministerul Agriculturii a decis să subvenționeze sectorul agricol românesc pentru angajarea tinerilor. Cu cine lucrăm? 

Astfel, fermierul angajator care va face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai acestui program subvenționat, urmează să beneficieze de sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată.

Programul anunțat de Guvernul liberal-militar vine să repare o situație pe care chiar Cabinetul Orban a generat-o: trimiterea a mii de români, cu aeronave nemțești, pe plantațiile de sparanghel din Germania. 

CITEȘTE ȘIMii de români se înghesuie pe aeroportul din Cluj să plece la muncă în Germania 

Afacerea „Sparanghelul” a trezit nemulțumire în rândul celorlalte state europene, precum Italia, Franța ori Marea Britanie, care și-au manifestat interesul de a face uz de mâna de muncă ieftină românească.

După ce în plină pandemie europeană, Guvernul Orban, împreună cu ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oroș, au permis plecarea continuă a miilor de români pentru a salva agricultura statelor vest europene, acum ministerul Agriculturii a decis subvenționarea fermierilor români care angajează tineri pentru muncile agricole, notează profit.ro 

Desigur, angajările trebuie să răspundă unei serii întregi de cerințe, birocratice, pentru ca programul de sprijin să devină cu adevărat funcțional. 

De fapt, în vreme ce statele dezvoltate ale Uniunii Europene lăsau România fără forță de muncă, televiziunile făceu loc în mod exclusiv doar specialiștilor în epidemiologie, ministrului de Interne, ori șefului Departamentului pentru Situații de Urgență. 

Singura figură recunoscută de români a rămas, probabil, doar cea a demisionarului de la Sănătate, Victor Costache, precum și a fostului manager al spitalului din Huși, Neluțu Tătaru, actual ministru al Sănătății.

În vreme ce statele Uniunii Europene salvau în paralel propria economie și agricultură, România era preocupată exclusiv de numărul de decese cauzate de coronavirus, de restricțiile impuse și amenzile colectate de forțele milițienești. 

Anunțarea unor soluții din partea unor asemenea miniștri precum Adrian Nechita Oroș, de la Agricultură, ori Virgil Popescu de la Economie, ori Lucian Bode, de la Transporturi s-a lăsat greu așteptată. 

De curând, ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, a constatat o secetă fără precedent în România, anunțând pe la diverse televiziuni dificultățile cu care se confruntă acest sector. 

De bună seamă, măsurile de salvare a agriculturii românești trebuiau luate demult, în paralel cu cele sanitare, în contextul în care sistemul de irigații autohton este la pământ: în prezent, România dispune de aceeași suprafață irigabilă din 2004, de pe vremea premierului Adrian Năstase. 

Din cele cca 9 milioane de hectare de teren agricol din țară, România poate iriga la acest moment cel mult 1 milion ha, adică aceeași suprafață pe care o putea acoperi și în 2004.

CITEȘTE ȘI: Clujeanul Nechita Oros, despre agricultorii afectați de secetă: „Cei ce vor să intre în statistici, să o poată face”. Despăgubirile, după ce ministerul va stabili „dimensiunea pagubelor și vom identifica resursele”

în imagine: Adrian Nechita Oroș, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

sursa: adriannechitaoros/facebook.com

Din nefericire, agricultura românească este grav afectată nu doar de corona criză, de secetă, ci și de lipsa forței de muncă.

În condițiile în care din țara noastră au plecat mii de muncitori români pentru a culege sparanghel pe plantațiile din Germania, prilej cu care un număr de cca 300 de români s-au infectat cu coronavirusul nemțesc, după cum anunța europarlamentarul clujean Rareș Bogdan, un alt clujean liberal, Adrian Oroș, actual ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, demarează finanțarea unui alt program: sprijin financiar pentru fermierii care vor angaja tinerii în sectorul agricol. 

CITEȘTE ȘI: Prim vicepreşedintel PNL, Rareș Bogdan, susţine că: „300 de oameni sunt infectați cu coronavirus la o fermă din Germania la care lucrează 500 de români”

Guvernul a stabilit valoarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară, aferent anului 2020, la 1 milion de lei.

Astfel, fermierul angajator care va face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai acestui program subvenționat, urmează să beneficieze de sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană angajată, astfel:

CITEȘTE ȘICe a patit un clujean care a mers, cu declaratie, sa lucreze in sera proprie

1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară/ 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare/500 lei pentru persoanele fără studii.

Însă, pentru a beneficia de acest sprijin financiar, angajatorii din sectorul agricol au obligația de a încheia cu tinerii contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată/determinată, dar nu mai puțin de 12 luni.

De câtă forță de muncă mai dispune România?

CITEȘTE ȘIPetre Daea, despre problemele producătorilor români și măsurile implementate de Oros: „Batjocoritor! Platforma online o poate face un copil de școală…”
 

 

 

 

 

 

featured image: adriannechitaoros/facebook.com

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *