Din oras

După ce Curtea de Conturi Cluj a descoperit neregului de milioane de euro la Primăria Cluj-Napoca, municipalitatea schimbă regulile de subvenționare a ONG-urilor

Reamintim faptul că în sinteza Raportului de audit realizat de Curtea de Conturi Cluj în perioadele 18.04.2017 – 28.06.2017 şi 02.11.2017 – 13.12.2017 privind Finanţele Publice Locale pe anul 2016, “Unitatea Administrativ Teritorială Cluj-Napoca a avut, în 2016, prejudicii de 56 de milioane de lei şi abateri financiar-contabile de 112 milioane de lei”.

Un fleac de 12 milioane de euro.

Ca răspuns la acest Raport, Primăria Cluj-Napoca modifică regulamentul privind regimul finanțărilor nerambursabile de la bugetul local alocate ONG-urilor. Potrivit noului regulament, Primăria Cluj-Napoca ar putea putea rezilia contractele dacă ONG-urile comunică informații confidențiale privind proiectul sau dacă folosesc banii în alt scop decât pentru cele stabilite.

“În urma controlului Camerei de Conturi a județului Cluj au fost făcute unele recomandări, altele au fost propuse de către comisia de analiză și selecție a proiectelor. Astfel, în cadrul regulamentului pus în dezbatere publică s-a propus stipularea unei prevederi privind obligația de a prezenta totalitatea cheltuielilor efectuate și a veniturilor încasate de către beneficiarii de finanțări nerambursabile. S-au mai propus prevederi privind rezilierea contractului de finanțare, care pot fi reziliate de plin drept fără a fi necesară intervenția instanței de judecată de la data primirii notificării prin care părții în culpă i s-a adus la cunoștință faptul că nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale”, se arată în proiectul de hotărâre privind noul regulament care va fi votat în ședința de Consiliu Local de miercuri.

Este pentru prima dată când municipalitatea clujeană practic nu mai contestă rezultatele Raportului și nu mai amenință cu contestarea în Contenciosul Administrativ. Dar, schimbarea Regulamentului nu duce și la recuperarea pagubelor, lucru pe care-l vom discuta într-un alt material.

Să ne reamintim ce cocoș se dădea Emil Boc în 2017, imediat după apariția în presă a fragmente din acest Raport al Curții de Conturi:

„Eu cred că poziţia Curţii de Conturi este nelegală şi că instanţa o va desfiinţa. Ce spune Curtea de Conturi, în principiu: «Toate ONG-urile care organizează evenimente culturale, dacă vând un bilet, cum face TIFF-ul de exemplu, înseamnă că obţin profit şi nu pot fi finanţate». Ceea ce nu înţelege Curtea de Conturi, după părerea mea, este că nu putem pune semnul de egalitate între o societate comercială care obţine profit, iar apoi patronul îşi scoate dividendele şi duce banii acasă sau merge în vacanţe exotice, şi un ONG, care dacă obţine profit, prin specificul ONG-urilor, banii nu se duc în dividende şi în concedii de lux, ci în alte evenimente, filme sau spectacole, adică în scopul specificului obiectului lor de activitate”.

Legală, nelegală, dar vedem că municipalitatea, la mai bine de un an de la acele declarații, face referire pentru a-și modifica propriul Regulament fix la acel Raport!

Potrivit noului Regulament, “contractul poate fi reziliat, printre altele, în următoarele cazuri: neimplementarea activității proiectului așa cum sunt stipulate acestea în cererea de finanțare, comunicarea de informații confidențiale fără consimțământul prealabil scris al autorității finanțatoare, cheltuirea oricărei sume primite de la primărie în alte scopuri decât pentru activitățile finanțate prin contract”. De asemenea, nu se acordă finanțări nerambursabile pentru activități ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului, iar decontările contractelor de finanțări nerambursabile trebuie însoțite de contribuția beneficiarului oportună proiectului asumată prin contractul de finanțare nerambursabilă. Noul regulament prevede și acoperirea cheltuielilor cu salariile echipei de implementare a proiectelor finanțate de municipalitate: “cheltuielile de personal pot fi acoperite pentru remunerația salariaților solicitantului, care desfășoară activități în cadrul proiectului (echipa de implementare a proiectului), numai aferent perioadei de realizare a acestuia”.

În reacție, PSD Cluj intervine cu un comunicat de Opoziție:

“Curtea de Conturi a României stabilea faptul că alocările de finanțări nerambursabile se fac în mod nelegal, fără respectarea legii și, mai mult, fără a se ține cont de recomandările făcute. Pe această cale, îi solicităm primarului Emil Boc să ne spună de ce a blocat publicarea tuturor rapoartelor Curții de Conturi în ultimii 4 ani, care sunt motivele pentru care a ales să nu modifice regulamentul finanțărilor din fonduri nerambursabile până acum, de ce a ales doar în ultima clipă să modifice regulamentul finanțărilor, într-un mod total netransparent și care este stadiul proceselor Primăriei Cluj-Napoca cu Curtea de Conturi și care este suma totală stabilită ca prejudiciu”, transmite PSD Cluj.

Poate auzim aceste întrebări spuse clar și răspicat și în cadrul ședinței de miercuri. Și poate nu-i mai vedem cu mâinile pe sus pe acești consilieri ai PSD Cluj, votând docil tor ce le pune Boc sub nas.

Până atunci poate-l întreabă și cât de nerambursabil este plătit Ion Novăcescu, căruia tocmai ce i-au prelungit, pe o chirie de mizerie, contractul pe un spațiu în fix buricul târgului. Și ne explică cum a vândut Novăcescu bilete la spectacole organizate pe armonioasa sa fundație, spectacole sponsorizate din banii municipalității?

Și ar mai fi, dar ne permitem să revenim într-un alt material.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *