Din oras

După ce au cerut centre de preluare a deșeurilor reciclabile, clujenii își bat joc de ele

La fiecare pas înainte, Clujul mai face doi înapoi. După lupte întregi în care oamenii au cerut centre de colectare a deșeurilor, acum că le au, își bat joc de ele.

Florin lucrează la centrul SIGUREC din Polus de aproape 4 luni. De atunci, munca lui este dublată de nepăsarea și indiferența oamenilor. În mod normal, un astfel de job nu ar trebui să fie solicitant. Doar că în Cluj, din cauza comodității, munca celor responsabili devine titanică. Majoritatea celor care treg pragul centrului de preluare, o fac cu o indiferență crasă și aruncă deșeurile amestecate, în ciuda faptului că angajații le-au cerut de nenumărate ori să folosească locurile special amenajate pentru colectare. Sticlă amestecată cu resturi de mâncare, cartoane amestecate cu plastic sau pampersi folosiți, cei responsabili de bunul mers al proiectului, le-au văzut pe toate. Mai mult, clujenii care aleg totuși să introducă selectiv deșeurile în aparat, de cele mai multe ori nu au răbdare ca fiecare sticlă să ajungă pe banda de preluare, așa că aparatul se blochează. De mizerie nu mai vorbim. Oricât ar curăța, indolența murdărește la loc. O muncă de Sisif ce continuă de luni bune.

Nimănui nu îi pasă de educația clujenilor. Singurii care se mai zbat cât de cât sunt cei care lucrează zi de zi și strâng în urma clujenilor. Cei responsabili cu centrul de preluare, cei de sus ce stau prin birouri, preferă să ascundă sub preș indolența celor care nu au nici măcar cei 7 ani de acasă. Cu toate insistențele, cu toată bunăvoința, nu ai voie să filmezi în perimetru decât dacă ai aprobare de la București. Aprobare care nu vine decât foarte rar, atunci când subiectul este unul pozitiv. Așa că angajații SIGUREC, înghit în sec. Pentru că sunt puțini și nimeni nu are interesul să suplimentez numărul sau să educe populația.

Concluzia e una singură. Când e de rău, nu trebuie să știe nimeni. Chiar dacă poate, dacă s-ar știi, lumea s-ar mobiliza și ar fi mai educată. Dar probabil nu asta se vrea. Pentru că exact ca fiecare proiect pe care adiminstrația îl demarează, undeva pe parcurs se pierde interesul. Informarea lipsește cu desăvârșire, în fond, tot ce e important e ca un proiect să dea bine la ochi și cam atât. De aici și faptul că rezultatul lipsește cu desăvârșire de cele mai multe ori.

Reporterii Ziar de Cluj au încercat, totuși, să scoată la lumină aceste lucruri, în speranța că mai poate fi ceva schimbat. Doar că s-au lovit de refuzuri categorice, așa că tot ce mai rămâne este să ascultăm doleanțele celor care zi de zi se lovesc de nepăsarea și lipsa de educație a poporului român. Poate în felul acesta și munții de gunoaie vor fi mai mici, poate așa și munca unor oameni cinstiți va fi altfel apreciată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version