In vizor

După ce a scos producătorii din piețe, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, își face campanie electorală din „susținerea fermelor mici, de familie”

„Piețele, practic, nu sunt și nu vor fi închise”, a declarat, contrar evidențelor, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după ce a scos tarabele producătorilor afară din piețele amenajate, în plină lună noiembrie. Producătorii locali și agricultorii au fost goniți afară din piețe, cu tot cu tarabe, spre a-și vinde marfa înghețată pe un ger de noiembrie. Măsura aberantă impusă de Guvernul penelist i-a revoltat pe producătorii locali în condițiile în care marile lanțuri de magazine continuă nestingherite să-și comercializeze marfa. Într-un asemenea context delicat, clujeanul Adrian Oros, ministrul Agriculturii, își face campanie electorală pe seama susținerii fermierilor locali și a fermelor de familie. 

sursa foto: adrianoros/facebook.com

Întrebat cu privire la impactul negativ pe care măsura Guvernului PNL-ist o va avea asupra producătorilor locali, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a evitat un răspuns direct, susținând că atât în Cluj, cât și în Transilvania, piețele nu au fost închise, iar producătorii și agricultorii își pot comercializa în continuare marfa. Responsabilitatea, se pare, revine fostei guvernări social-democrate, potrivit lui Oros. 

„Partidul Național Liberal este partidul care a avut curajul să își asume această responsabilitate, în situația precară, economică, financiară și instituțională lăsată de guvernarea PSD. (…). 

Pe noi ne preocupă în primul rând sănătatea oamenilor, pentru că vrem să avem sărbători liniștite și să nu blocăm economia

Piețele, practic, nu sunt și nu vor fi închise.

Majoritatea piețelor, și aici la noi în Cluj, și în general, în Transilvania, sunt piețe semideschise sau deschise. În foarte puține cazuri sunt piețe organizate în hale, iar acolo unde se dorește – eu am văzut că în județul Cluj și în Transilvania se dorește acest lucru, în aceste zile am trecut prin mai multe județe și orașe mari și primarii care au dorit, au găsit soluții astfel încât producătorii români, repet și vreau să subliniez, producătorii români, de produse românești, sunt în continuare în piețe, și cumpărătorii care caută produse românești îi vor găsi în continuare în piețe. 

Noi nu dorim să sabotăm agricultorul mic, dimpotrivă, prima dintre prioritățile guvernului și am spus-o asta de când am mers la minister, este salvarea fermei de familie și salvarea micului producător, a declarat ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, la un post local de radio. 

Numai la nivelul municipiului Cluj-Napoca se regăsesc câteva piețe (aflate în subordinea administrației locale) amenajate în spații închise: după cum este cazul Pieței Hermes, unde pereții nu se pot nicicum rabata, singura soluție aplicată a constat în mutarea meselor și tarabelor afară, în preajma piețelor. 

Piețe volante, în luna noiembrie. 

CITEȘTE ȘIPe un frig de noiembrie, producătorii clujeni sunt goniți din piețe, cu tot cu tarabe, sub cerul liber

În Piața Hermes sunt 30 de producători, în Piața Zorilor sunt 15 producători, în Piața Grigorescu 16 producători, în Piața Flora 30 de producători și în Piața Ira peste 40 de producători.

Primarul Emil Boc declara, cu prilejul închiderii piețelor, că vremea de afară va fi una favorabilă comerțului de produse agricole locale: 

„Este adevărat, nu vor putea funcționa în regim de interior, dar toate cele cinci piețe aflate în administrarea Primăriei, Zorilor, Hermes, Grigorescu, Florilor și Ira vor funcționa în regim deschis.

Vor fi amenajate standuri pentru producători afară, pentru ca producătorii care vând în piețe să aibă în continuare locația asigurată.

Săptămâna viitoare vremea va fi mai bună și se va putea vinde afară, a declarat duminică, Emil Boc.

CITEȘTE ȘICulmea absurdului: tarabele din piețele închise nu pot funcționa, dar magazinele din aceleași piețe pot. De ce se întâmplă acest lucru

Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început în 6 noiembrie 2020. Debutul campaniei electorale a fost unul negativ, în condițiile în care Guvernul Orban a înăsprit restricțiile din starea de alertă, impunînd închiderea piețelor și comercializarea produselor agricole românești afară, sub cerul liber, pe un ger specific lunii noiembrie. 

Din păcate, producătorii locali sunt singurii păgubași: funcționarea magazinelor din interiorul piețelor nu a fost afectată de această măsură aberantă, după cum nici activitatea comercială a marilor lanțuri de magazine nu a fost perturbată în nici un fel.

Singurii care au fost goniți afară din piețe, spre a-și vinde marfa pe tarabele de afară, au fost producătorii și agricultorii locali. 

În condițiile în care clujeanul Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, deschide lista PNL la Senat pentru alegerile din 6 decembrie 2020, neglijând situația din teren, acesta a anunțat că face o „prioritate” din susținerea fermelor de familie și a micilor fermieri. 

În mod evident, „prioritatea” electorală a lui Adrian Oros este în contradicție cu măsura deja luată de ministerul Agriculturii prin care tarabele producătorilor locali au fost scoase din piețe afară.

În plină lună noiembrie, cu temperaturi tot mai reduse, liberalii au încercat să rezolve greșeala comisă, făcându-și publicitate pe rețelele de socializare prin mesaje de tipul: „piețele nu se închid” ori „activitatea piețelor continuă în aer liber”. 

Noile restricţii intrate în vigoare de luni, 9 noiembrie pentru a împiedica răspândirea COVID-19 prevăd, printre altele, închiderea piețelor acoperite și scurtarea programului magazinelor până la ora 21.00. În Cluj-Napoca, de exemplu, producătorii locali de legume și fructe au fost scoși cu tot cu tarabe din halele agroalimentare închise și mutați afară. În același timp, hypermarketurile și marile lanțuri de magazine, care funcționează tot în spații închise, sunt funcționale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *