Din oras

După ce a scos două treimi din Parcul Rozelor din domeniul public, administrația clujeană extinde skatepark-ul pe zona verde

„Afacerea” Parcul Rozelor este cel puțin de trei ori păguboasă pentru clujeni: o bună parte din parc a fost pierdută prin asocierea cu Tehnofrig SA, fără ca administrația să obțină vreun ban, apoi municipalitatea a decis să realizeze un skatepark pe spațiul verde, iar toate astea încă o dată din banii publici. Parcul Rozelor este una dintre cele mai generoase zone verzi din oraș. Din păcate, ultima investiție a avut loc cu aproape zece ani în urmă, iar în anul 2007 Primăria punea la dispoziția firmei SC Tehnofrig Parcul Rozelor SA, 1,7 ha de teren situate în vecinătatea Parcului Rozelor din cartierul Mănăștur.

Prin asocierea făcută de Primărie cu Tehnofrig SA pentru un termen considerabil – 20 de ani, două treimi din parc au fost scoase din domeniul public, fiind administrate de proprietari privați.

Contractul menţionat a fost încheiat pe o perioadă de 20 de ani. Are ca obiect o suprafață de teren de 1.7 hectare şi prevede exploatarea terenului aferent bazei sportive a SC Tehnofrig SA pentru amenajarea unui complex sportiv cuprinzând un număr total de 10 terenuri de tenis, sală de sport, vestiare, saună, punct alimentar pentru sportivi. 

În lista cuprinzând contractele de asociere încheiate de Primărie pentru contractul de asociere cu SC Tehnofrig SA, în rubrica privind clauzele financiare a fost notat: „nu este cazul”. Ceea ce înseamnă că SC Tehnofrig SA nu are nicio obligaţie pecuniară faţă de primărie pentru folosinţa terenului pe care a edificat baza sportivă din Parcul Rozelor. 

În schimb, SC Tehnofrig SA şi-a asumat o altă obligaţie, respectiv „a cedat cu titlu gratuit, în exploatarea exclusivă a Consiliului local, 2 terenuri de tenis amenajate pe amplasamentul ce face obiectul asocierii, cu dotările complete, asigurând pe cheltuială proprie și pe toată durata asocierii, întreținerea acestora”.

Practic, clubul sportiv care aparține SC Tehnofrig SA, a beneficiat de 1,7 ha de teren, iar în schimb, fără nici o clauză contractuală specifică (financiară), și-a asumat angajamentul de a oferi 2 terenuri de tenis care să fie puse la dispoziția clujenilor în mod gratuit.

Culmea, acele terenuri nu au fost niciodată date în folosință cetățenilor, adică publicului larg.

Aceste aspecte erau semnalate încă în primăvara anului trecut de către deputatul Adrian Dohotaru, care-i solicita city managerului Gheorghe Șurubaru măsuri concrete în acest sens și rezilierea contractului de asociere.

″Cu toate că Parcul Rozelor este cel mai mare spațiu verde din vecinătatea cartierului Mănăștur, două treimi a fost privatizat. Cum putem să îl recuperăm, măcar parțial?

În urma verificărilor repetate efectuate, am constatat că administrația bazei sportive din Parcul Rozelor nu pune şi nu a pus niciodată la dispoziție niciun teren de sport gratuit și nici nu are cunoștință de existența vreunei astfel de clauze în contractul de asociere cu primăria. 

1. Să reziliaţi contractul de asociere pentru nerespectarea de către SC Tehnofrig SA a obligaţiilor asumate.

2. Să puneţi la dispoziția clujenilor care doresc să practice mișcarea toate terenurile din Parcul Rozelor, în regim gratuit”, nota Dohotaru în scrisoarea deschisă adresată administrației locale. 

CITEȘTE ȘI: Un angajament asumat și nerespectat îi privează pe tinerii din Mănăștur de 2 terenuri de tenis. 1,7 ha de teren rămân în paragină

Tehnofrig Parcul Rozelor SA a fost „transformată” ulterior în Winners Parcul Rozelor SRL, dar terenurile care trebuiau să fie puse la dispoziția clujenilor cu titlu gratuit au fost date uitării de către municipalitatea clujeană. 

Acum, consilierii locali sunt chemați să voteze amenajarea Parcului Rozelor, dar din alți bani publici, astfel încât skateparkul va fi extins în detrimentul spațiului verde. 

Valoarea totală a investiției este de 3,6 milioane lei, iar durata de realizare este de 15 luni. Finanțarea se va face din bugetul local.

Skatepark-ul Rozelor are o suprafață de 3.100 metri pătrați, din care 1.050 mp suprafață skatepark existent, 1.007 mp extindere skatepark, 730 mp spații verzi amenajate și 296 mp alei.

„În prezent, Parcul Rozelor este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi (skateparkul existent este învechit și demodat, rampe de skateboard prezentând multiple fisuri, bănci deteriorate) care nu mai are nicio estetică urbană. De asemenea, în zonă este înregistrat un mare deficit de spațiu verde. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal redarea parcului Rozelor și tineretului practicant de sporturi extreme a unui skatepark modern. Prin amenajarea și extinderea sa se propune să se câștige un spațiu adecvat upgradat la cerințele de competiție olimpică, dat fiind faptul că începând cu anul 2020 acest sport este introdus în competițiile olimpice internaționale”, se arată în hotărârea de Consiliu local. 

Extinderea skatepark-ului Rozelor este unul dintre proiectele câștigătoare în cadrul bugetării participative din anul 2018. 

Astfel, administrația locală intenționează să extindă skatepark-ul din zonă prin amenajarea spațiului verde în acest scop și, implicit, prin reducerea sa. 

În contractul inișial de asociere, semnat în anul 2007 cu firma Tehnofrig Parcul Rozelor SA, aceasta se obliga la realizarea unui număr total de 10 terenuri de tenis, sală de sport, vestiare, saună, punct alimentar pentru sportive, plus două terenuri de tenis amenajate pe amplasamentul ce face obiectul asocierii, cu dotările complete, asigurând pe cheltuială proprie și pe toată durata asocierii, întreținerea acestora, cu titlu gratuit. 

Aceste din urmă aspecte ale contractului de asociere sunt în continuare neglijate de către autorități. 

 

sursa foto: skateparkrozelor/facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *