In vizor

Dupa ce a scapat de puscarie, Traian Maris a lasat de-o parte protectia padurilor si a plecat in concediu prelungit

Scris de 700

Mafia lemnelor in judetul Cluj continua, oricat ar incerca reprezentantii Directiei Silvice s-o ascunda sau s-o nege. Furturi zilnice sunt si in Ocolul Silvic Gilau, acolo unde a fost reangajat fostul director al institutiei, Traian Maris, cel acuzat de procurorii DNA ca a luat mita, fapt confirmat si de judecatori. Noului responsabil de regenerarea padurilor nici ca-i pasa – si-a luat concediu de mai bine de o luna.

Inca din luna iulie, dupa ce Maris si-a recunoscut vinovatia si a primit trei ani si zece luni de inchisoare cu suspendare, mituitul sef al Directiei Silvice s-a intors la munca. Nu oriunde, ci fix in locul de unde a fost prins ca a furat, la Ocolul Silvic pe care l-a condus inainte sa fie sef de directie – la Gilau.

“Gilaul nu a reprezentat o problema vizavi de furturile de lemn. Deci nu exista o stare alarmanta nicaieri in judet, de altfel. Cu atat mai putin in Gilau. Singura presiune pe care o am, o am pe Belis, vizavi de aprovizionarea cu lemn a cetatenilor din zona ocolului Silvic Belis, dar si acolo am pus la dispozitie parchete si nu… Eu zic ca fata de anii precedenti, furturile din partea a doua a anului s-au diminuat simtitor”, declara actualul sef al Directiei Silvice Cluj, Dorel Oros.

Mai mult, acesta spune ca lipsa furturilor se reflecta in pretul crescut al lemnului pe piata. Conform directorului, nu apropierea iernii este cea care a facut preturile sa escaladeze, ci lipsa de pe piata a lemnelor vandute “la negru”.

“Deci chiar s-a diminuat si faptul ca nu se fura se concretizeaza prin pretul de vanzare la licitatie al lemnului  – este mult mai mare decat media pana in luna mai. Cand pretul e mic la lemn inseamna ca piata neagra e in floare. Faptul ca a crescut pretul arata ca piata neagra e oarecum destructurata la ora actuala pe raza Clujului”, a concluzionat acesta.

Seful directiei de la Cluj e insa contrazis de propriile acte. O analiza a starii infractionale pentru lunile iulie, august si septembrie din anii 2012 si 2013, realizata de insasi Directia Silvica Cluj, arata ca numarul actiunilor de combatere si prevenire a furtului de lemne a scazut anul acesta, la fel ca valoarea totala a amenzilor aplicate. A crescut, insa, numarul infractiunilor constatate si al materialului lemons confiscat.

Astfel, daca in iulie, august si septembrie 2012 s-au organizat 4.096 de actiuni, in aceeasi perioada din 2013, au fost 3.851 de actiuni. Numarul infractiunilor constatate pe cele trei luni din 2012 a fost de 79, in timp ce pe aceeasi perioada monitorizata din 2013 a crescut la 219. Si numarul contraventiilor constatate a crescut – 1.217 in 2012 fata de 1.874 in 2013. In total, pentru infractiunile si contraventiile constatate in cele trei luni din 2012, au fost aplicate amenzi in valoare de 1.118.100 de lei. In 2013, valoarea amenzilor a scazut la 961.450. Materialul lemnos confiscat in 2012 a avut un volum de 915 metri cubi , pe cand in 2013 a fost de 3.265 metri cubi.

“Trebuie sa intelegeti ca a crescut presiunea asupra padurilor si au fost mai multe amenzi contraventionale, cu valori mai mici”, sustine Dan Neag, purtatorul de cuvant al directiei Silvice Cluj.

Faptul ca la Ocolul Silvic Gilau se fura e confirmat si de Adrian Apostoaie, seful Ocolului Silvic Cluj.

“Teoretic, nu se fura, nu au fost probleme mari, e mai lejer acum, dupa toate necazurile. Sunt cateva luni de liniste, ca sa zicem asa. Practic, se fura”, a declarat Apostoaie pentru Ziar de Cluj.

Padurea arde, Maris se piaptana 

Toate astea se intampla in timp ce inginerul silvic, Traian Maris, e plecat in concediu. Din 22 septembrie, acesta si-a suspendat contractul individual de munca, la cerere.

“Nu a motivat plecarea, dar se poate intoarce oricand doreste intr-o perioada de 12 luni si sa-si reia functia”, mai zice Dan Neag.

Traian Maris, directorul arestat, eliberat si reangajat, a fost acuzat ca de catre DNA ca a cerut mita de la trei padurari de la Ocolul Silvic Somesul Rece, pentru a nu ii retrograda in functie. Procurorii DNA au au descins acasa la Maris, in luna aprilie 2013, unde au gasit suma de 10.000 de lei, primita drept mita de la cei trei padurari. Procesul a durat doar trei termene de judecata si asta pentru ca Maris si-a recunoscut vinovatia, fiind condamnat la trei ani si zece luni de inchisoare, cu suspendare.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 13 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 14 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 14 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 16 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 17 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 18 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 18 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 18 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 18 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE