Justitie

După ce a scăpat de condamnare, Vanessa Youness obţine deocamdată anularea confiscării sumei de 1,4 milioane euro. Procesul privind confiscarea se rejudecă

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au anulat, miercuri, o dispoziţie a unui magistrat de la Tribunalul Bucureşti prin care se confisca suma de 1,4 milioane euro de la Vanessa Amal Youness, iubita fostului şef al DGIPI Gelu Oltean, condamnată iniţial la 3 ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, ulterior eliberată din penitenciar pe motiv că faptele s-au prescris, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, relatează Agerpres.

  • Curtea de Apel București a decis rejudecarea cauzei. Decizia este definitivă.

În mai 2022, Vanessa Amal Youness era condamnată definitiv la trei ani închisoare pentru trafic de influenţă, într-un dosar în care era acuzată de DNA că a primit un milion de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la un demnitar al statului român în legătură cu atribuirea licenţelor Microsoft.

A stat în penitenciar doar cinci luni, fiind eliberată în luna octombrie 2022 în baza deciziilor Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor, decizie rămasă definitivă în februarie 2023, când i-a fost admisă o contestaţie în anulare.

După ce a scăpat de condamnare, Vanessa Youness a deschis un nou proces, de anulare a unei decizii a Tribunalului Bucureşti din iulie 2022, prin care i-a fost confiscată, la propunerea DNA, suma de 1.449.950 de euro.

Demersul iubitei fostului şef al DGIPI a avut parţial succes. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au anulat, miercuri, dispoziţia de confiscare, fiind invocate dispoziţii CEDO privind dreptul la un proces echitabil, urmând ca procesul să se reia de la zero.

”În baza art.549 ind.1 alin.(7) lit.b) Cod procedură penală raportat la art. 6 din CEDO şi art.2 din Protocolul adiţional nr.7 la CEDO, admite contestaţia declarată de contestatoarea Youness Amal Vanessa, împotriva încheierii din data de 20 iulie 2022 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală pronunţată în dosarul 22230/3/2021*, pe care o desfiinţează în întregime şi dispune rejudecarea cauzei de către un judecător de cameră preliminară din cadrul aceleiaşi instanţe”, spune Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit DNA, în perioada februarie – august 2011, Youness a pretins şi ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promiţând că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licenţele IT Microsoft pentru produse utilizate în şcoli.

Denunţători în acest caz au fost oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, iar politicianul invocat de Vanessa Youness era fostul premier Emil Boc.

Documentaţia a fost aprobată la data de 6 iulie 2011, independent de presupusele demersuri făcute de Vanessa Youness, indica DNA. Cu toate acestea, Youness a primit banii pretinşi, în două tranşe, printr-un intermediar, astfel: suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăţi controlate de ea, exact în ziua în care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor, 14 iulie 2011, iar restul sumei i-a fost înmânată în numerar, precizau anchetatorii.

Vanessa Youness mai este implicată alături de Gelu Oltean într-un alt dosar, de trafic de droguri, cei doi fiind acuzaţi de DIICOT că organizau şedinţe de şamanism în clinica deţinută de ea în judeţul Dâmboviţa, la care participau zeci de persoane, unde se consuma o băutură tradiţională folosită de triburile din zona Amazon – Ayahuasca. În acest caz, dosarul este blocat de doi ani la Tribunalul Dâmboviţa.