In vizor

După ce a aprobat construirea unui întreg cartier fără spații verzi, acum Primăria se laudă că le proiectează clujenilor, în sfârșit, un mic parc

Printr-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, primarul Emil Boc s-a lăudat în noaptea de vineri, 13, cu aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru un nou parc în Cluj-Napoca, în cartierul Zorilor, zona Observatorului, în arealul mărginit de strada Lunii și Observatorului, pe un teren ocupat acum de un loc de joacă pentru copii și de bălării.

Citiți mai multe detalii despre locul de joacă aiciLoc de joacă periculos pe strada Observatorului: „Gardurile nu există, ca să nu limiteze vizibilitatea către autobuzele electrice ale tovarășului Boc”

„Zona a început să se dezvolte odată cu construirea locuințelor colective în anii ’80. În prezent zona e în plină dezvoltare, Cartierul Zorilor extinzându-se spre sud prin construirea (preponderent) de locuințe unifamiliale și colective. Această extindere s-a facut fară a fi constituite rezerve pentru amenajarea de spații verzi de tip parc/scuar/gradină. În varianta proiectată inițial a cartierului, terenul cuprins în prezent între străzile Observatorului, Lunii, respectiv Rapsodiei era rezervat pentru construcția unui complex școlar.

În prezent, zona prezintă un mixaj între sectoare proiectate înainte de 1990 și zone dezvoltate ulterior care respectă într-o măsură mai mică gândirea urbanistica inițială.

Cu excepția spațiilor verzi dintre blocuri, partea sudică a cartierului Zorilor nu beneficiază de spații verzi amenajate. Terenul studiat reprezintă ultima suprafață de teren liber cu potențial de transformare în zonă verde de agrement”, putem citi în documentația realizată pentru Planul Urbanistic Zonal supus dezbaterii publice în lunile octombrie-noiembrie 2019.

Așadar, în documentul oficial al Primăriei se recunoaște faptul că Zorilor s-a extins spre sud cu noi locuințe (case și blocuri), fără a fi amenajate spații verzi și fără a rămâne teren neconstruit pentru amenajarea de parcuri, fiindcă s-au turnat blocuri peste tot pe unde s-a putut. Unde ar fi trebui să existe un nou complex școlar, la intersecția Lunii – Observatorului, a fost amenajat un jalnic loc de joacă pentru copii, iar terenul rămas liber a rămas în paragină.

Emil Boc este primar al Clujului din anul 2004. În 15 ani, în orașul de 5 stele s-au construit sute de blocuri. Iar acum se proiectează un părculeț, ceea ce este de dorit. Însă, nu e cazul ca primarul să trâmbițeze pe Facebook triumfalist:

„Parcul Observator, Zorilor – un nou parc în Cluj-Napoca. Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat azi în Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului.

După proiectele pentru amenajarea malurilor Someșului, Parcul Feroviarilor, Parcul Pădurea Clujenilor, Parcul Între Lacuri, al concursului internațional pentru Cetățuia, astăzi a fost agreată în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism forma finală a unui nou parc pe strada Observatorului, în vecinătatea Spitalului de Recuperare.

Amplasamentul a fost ales dintre mai multe locații studiate, argumentele principale fiind poziția sa, în centrul Cartierului Zorilor, pentru a deservi astfel cât mai mulți locuitori din zonă, respectiv suprafața disponibilă de peste 1 ha (pentru a putea fi încadrat conform Legii spațiilor verzi în categoria parcurilor).

Viitorul parc va avea zone dedicate unor categorii diferite de utilizatori pornind de la copiii care se vor putea bucura de un loc de joacă cu dotari moderne și o fântână pavimentală și continuând cu o zonă de fitness în aer liber asemănătoare celei din Parcul Central, mese de șah, locuri de întalnire și zone de promenadă.

Amenajarea viitorului parc presupune plantarea a peste 180 de arbori și a peste 240 de arbuști din specii alese pentru a oferi o imagine variată și atrăgătoare în diferite momente ale anului. Pentru a reduce costurile de întreținere și pentru ca vegetația să nu fie afectată de perioadele de secetă, a fost prevăzut și un sistem de irigație. Aleile vor fi din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului, iar sistemul de iluminat va fi unul eficient, cu LED și sistem de telegestiune.

Dorim să asigurăm clujenilor spații de agrement care să le permită să petreacă cât mai mult timp în aer liber și să îi ajute să adopte un stil de viață sănatos.”

Ca și celelalte proiecte electorale ale Primăriei, pe hârtie sună foarte bine! Până să vedem însă parcul și pe teren, mai avem de așteptat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version