Din oras

Dupa ce a ajutat zeci de mii de oameni, acum Prison Fellowship are nevoie de ajutor. Cauta sprijin financiar pentru renovarea centrelor

Lipsiti de sprijinul autoritatilor locale si de daruirea regretatilor soti Asavoaie, centrele sociale care au ajutat mii de oameni nevoiasi si copii fara familie sa isi gaseasca un rost in viata au acum nevoie de lucrari de renovare. 20 de detinuti voluntari de la Penitenciarul Gherla vor efectua munca propriu zisa, iar clujenii sunt invitati sa contribuie, dupa puteri, cu bani sau materiale de constructie. 

Este vorba de centrele Prison Fellowship de pe strada Sobarilor, nr. 29. 

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastra! De-a lungul anilor mii de persoane au trecut pragul acestor centre (oameni nevoiasi, copii vulnerabili) si ne-am bucurat ca am reusit sa ii asistam. Ne dorim din tot sufletul sa continuam aceasta lucrare a fondatorilor nostri, Constantin si Cornelia Asavoaie, insa fara ajutor nu vom putea sa finalizam proiectul. Scopul nostru este sa reconditionam cele doua cladiri pentru a le asigura beneficiarilor un confort cat mai ridicat”, precizeaza oficialii asociatiei, pe pagina de Facebook a acesteia. 

O parte din resursele care sunt necesare pentru reamenajare au fost deja obtinute de la partenerii Prison Fellowship, dar nu este suficient. Cei care vor sa dea o mana de ajutor cu bani, materiale de constructii sau obiecte pentru amenajari interioare sunt asteptati sa apeleze asociatia la nr. 0364 145 932 sau pe email la office@pfr.ro.

„Centrul nu a mai fost renovat niciodata de cand a fost construit, in anul 2000. Am primit deja ajutor cu materiale de constructii, mai e nevoie de fonduri pentru schimbarea geamurilor, in jur de 30.000-35.000 de lei. Toate lucrarile vor fi facute de persoane de la Penitenciarul Gherla, prin voluntariat. Colaboram de multa vreme cu aceasta institutie, mai ales ca o mare parte din activitatile noastre se desfasoara in penitenciar. Vor fi cam 15-20 de detinuti care ne asigura manopera in tot ceea ce facem. Binenteles, vom avea nevoie si de cativa specialisti, tot voluntari, care ii vor coordona”, a precizat Andrei Csilik, directorul asociatiei Prison Fellowship.

Pana acum, centrul a primit de la compania E van Wijk o mare parte din bunurile necesare, plus materiale de constructii de la Total Invest si sprijin de la Cosm Fan. Lucrarile vor incepe la sfasitul acestei saptamani, inceputul saptamanii viitoare. 

Centrul a fost deschis ca necesitate si raspuns la nevoia de solutionare a fenomenului stradal care este asociat cu „promovarea” comportamentelor antisociale si infractionale. Acest centru ia fiinta in 2001 si ofera servicii sociale gandite si adaptate pentru cerintele acestei categorii de beneficiar.

Centrul crestin pentru copiii strazii a fost primul centru rezidential destinat oferirii de servicii sociale copiilor strazii in Romania. Din 2001 incoace, Prison Fellowship Romania a dezvoltat un program de ingrijire de tip rezidential, menit sa acorde asistenta sociala personalizata copiilor strazii. Condusi de regretatii soti Asavoaie, cei de la centru si-au propus  Intenţia primara a acestui serviciu social consta in prevenirea si reducerea delincventei juvenile prin intermediul reintegrării beneficiarilor săi in familia de origine si/sau prin pregătirea psihosociala in vederea integrarii socioprofesionale la maturitate.

Acum, Centrul Rezidential de Copii mai gazduieste doar sase copii, pe care asociatia incearca sa ii integreze pana la sfarsitul anului, in conditiile in care la nivel national se fac eforturi sa se renunte la regimul institutional pentru copii. 

„Avem si un centru de zi care functioneaza in prezent cu 35 de copii si unul de adulti, care momentan e gol. I-am redirectionat pe perioada lucrarilor pe cei de care ne ocupam catre alte centre pana dupa renovare. Avem cantina in care gatim zilnic pentru 120-130 de persoane si o sala de mese. Astazi, de exemplu, facem mancare pentru 50 de persoane, atatia avem acum. Trecem printr-o perioada mai dificila, fiind in reorganizare financiara, dar speram sa mergem mai departe”, a dezvaluit administratorul.

Dificultatile au inceput cu un an inaintea plecarii dintre noi a lui Constantin si a Mariei Asoavoaie, fondatorii asociatiei. Prison Fellowship a intrat din cauza unor dificultati financiare severe in insolventa si i-a fost aprobat un plan de reorganizare, asa ca, dupa cum a scris Ziar de Cluj la acea vreme, Andrei Csilik, impreuna cu Radu Pop de la Judiciar SPRL, incearca sa readuca fundatia pe linia de plutire.

„Ni s-au taiat fondurile de la primarie si orice alte fonduri mai primeam, asa ca momentan lucram exclusiv cu fonduri din strainatate. Avem un magazin social si ne cam autofinantam cum putem, incercam sa ajutam cat de multa lume”, a mai spus Csilik. 

Amintim ca fondatorul Prison Fellowship, Constantin Asavoaie, clujeanul care a luat “Oscarul” pentru caritate, a plecat dintre cei vii anul trecut, chiar in ajunul Craciunului. Dupa sase luni a decedat si sotia lui, Cornelia, sufletul centrului pentru copii a fundatiei, femeia careia sute de micuti ii spuneau mama. Cei doi au ajutat prin aceasta asociatie zeci de mii de oameni ale caror destine erau in deriva, de la fosti detinuti la copii care s-au nascut in conditii vitrege sau oameni ai strazii, persoane care prin activitatile organizatiei au reusit sa isi gaseasca un rost in viata. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *